maritbet girişmaritbet
250 baz puan indirimi konut kredilerine yansıyacak mı?

250 baz puan indirimi konut kredilerine yansıyacak mı?

Beklentinin üstünde gelen 250 baz puan faiz indirimi sonrasında bankaların konut kredisi faiz oranlarının da düşmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) dün yaptığı açıklama ile Ekim ayında bir hafta vadeli repo faizlerinde 250 baz puan indirim uygulayarak yüzde 14'e çektiğini duyurdu. Merkez Bankası Temmuz, Eylül ve Ekim olmak üzere son üç toplantıda toplamda 1000 baz puanlık indirim gerçekleştirerek faiz oranlarını yüzde 24'den yüzde 14'e düşürmüş oldu. 

TCMB'nin piyasaların beklentisinin ötesinde gerçekleşen sert faiz indirimi sonrasında ABD'nin yaptırımları kaldıracağını açıklaması ile güne 5.74 seviyesinde başlayan dolar 5.77 seviyelerine yükseldikten sonra düşmeye başladı. Dolar kuru bugün sabah saatlerinde 5.77 seviyesinde seyrediyor. Borsa İstanbul ise kayıplarının bir bölümünü yeniden kazandı. Dün gün içinde 9 Ekim sonrasında ilk defa 1000 puanın üstüne çıkan BITS 100 bugün sabah saatlerinde 1.350 puan seviyesinde seyrediyor. 

Suriye operasyonun oluşturduğu riskler ve yükselişe geçen dolar kurunun etkisiyle birçok bankada durağanlaşan ya da yükseliş yönlü seyreden kredi faiz oranlarının Merkez Bankası'nın sert faiz indirimi ile yeniden düşüş yönünde hareket izlemesi bekleniyor. 

Merkez Bankası'nın son iki faiz indirimi hemen ardından kamu bankalarından sert kredi faiz indirimleri gelmişti. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank kampanyalı konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına, kampanyalı taşıt kredisi faiz oranlarını yüzde 0.50'nin altına ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarını da yüzde 1.25'e çekmişti. Tüketicinin beklentisi hem özel bankalardan hem de kamu bankalarından faiz indirimlerinin devamının gelmesi yönünde. 

Bankalar arasında konut kredisi için uygulanan en düşük faiz oranı firma anlaşmalı konut projeleri için uygulanan yüzde 0.79 seviyesinde. En düşük kampanyalı konut kredisi ise kamu bankalarının kampanyası dahilinde 0.99 olarak uygulanıyor. Özel bankalardaki en uygun konut kredisi faizi ise yüzde 1.07 olarak uygulanıyor. 

Eylül ayın TÜFE oranlarının tek haneye düşmesi ile enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları da %0.96'ya geriledi. Enflasyonda düşüşün devam etmesi beklenirken enflasyon endeksli konut kredisi faizlerinin de buna bağlı inmesi bekleniyor. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede en düşük toplam geri ödeme miktarı 514.000 TL oluyor. Söz konusu kredinin aylık taksit miktarı yaklaşık 4.280 TL'ye karşılık geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz