maritbet girişmaritbet
1 milyon kişi kredi kullandı! Potansiyel hala yüksek!

1 milyon kişi kredi kullandı! Potansiyel hala yüksek!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye’de şu ana kadar 1 milyon 53 bin kişiye konut kredisi kullandırıldığını belirterek, potansiyelin daha çok daha yüksek olduğunu söyledi

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye'de şu ana kadar 1 milyon 53 bin kişiye konut kredisi kullandırıldığını belirterek, potansiyelin daha çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye'de şu ana kadar toplam 1 milyon 53 bin kişiye konut kredisi kullandırıldığını söyledi. Konut kredisi potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Bilgin, "Türkiye nüfusu ve potansiyeli bunu göstermekte ve bunu sadece bizler değil yabancı sermaye de gördüğü için Türk bankacılığına yoğun bir teveccüh göstermeye devam etmektedir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2011 Yılı Bütçeleri ve 2009 Yılı Kesinhesapları görüşülmeye başladı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin kurumunun 2011 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Sektörün 2009 yılının ikinci yarısından itibaren tekrar gerçek fonksiyonlarına dönmeye başladığını vurgulayan Bilgin, 2009 yılında toplam 25.2 milyar TL kredi vermişken, 2010 yılının ilk 9 ayında 82.8 milyar TL kredi verdiğine dikkat çekti. Kredilerdeki artışın temel sebebinin talep olduğunu vurgulayan Bilgin, "Talep olmadan bankacılar elbette ki kredi pazarlayamaz. Talepteki kıpırdanma, ekonomideki canlanma ve faizlerdeki cazibe kredileri hareketlenmiştir" diye konuştu.

Türkiye'de şu ana kadar kullandırılan konut kredisinin toplam 1 milyon 53 bin kişiye kullandırıldığını vurgulayan Bilgin, "Potansiyeli çok daha yüksektir. Türkiye nüfusu ve potansiyeli bunu göstermekte ve bunu sadece bizler değil yabancı sermaye de gördüğü için Türk bankacılığına yoğun bir teveccüh göstermeye devam etmektedir" dedi.

KREDİLERDEKİ İYİLEŞMEYİ ÖRNEKLERLE ANLATTI

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankacılık sektörü için Lehman Brother'ın iflas ettiği tarihteki veriler 100 alındığında, 2008 Eylül'ünde 100 olan kredilerin 2009 yılı Eylül'ünde 104 olduğunu, 2010 yılı Eylül'ünde ise 132 olduğunu belirtti. Bilgin, mevduatın aynı şekilde 2009 Eylül'de 117, 2010 Eylül'de 137 düzeyine ulaştığını ifade etti.

29 EKİM İTİBARİYLE KONUT KREDİLERİ 56.8 MİLYAR TL

Tevfik Bilgin, 29 Ekim itibariyle kredilerin ulaştığı büyüklük konusunda bilgi verdi. Bireysel krediler arasında konut kredilerinin 56.8 milyar TL ve yüzde 35 ile birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Bilgin, ihtiyaç kredilerinin 47.8 milyar TL ile ikinci sırada, bir ara birinci sırada olan kredi kartlarının ise 41.9 milyar TL ile 3'üncü sırada bulunduğunu açıkladı. Kredi kartlarının özellikle 2006 ve 2007 yılındaki hızının yavaşladığını belirten Bilgin, konut kredilerinin ise giderek olması gereken yeri aldığını kaydetti.

"MATEMATİK MODELLER İŞİN ÖZÜNÜ DEĞİŞTİRMEZ"

Konuşmasında küresel krizin etkilerinin Lehman Brothers iflas tarihi olan 15 Eylül 2008 tarihi olduğunu vurgulayan Bilgin, bu tarih ve bu tarihten sonraki gelişmelere değindi. Krizin sebeplerinden, batının sanal bilançoları, sanal enstrümanlarla ve sanal ratinglerle büyüterek krizi içinden çıkılmaz hale getirmelerinden bahsetmeyeceğini belirten Bilgin, "Ancak krizin çözümünün Basel III'te arandığı ve Basel III'ün dahi sulandırıldığı bu günlerde bazı temel bankacılık ilkeleri nelerdir? Bankacılık bundan yüzlerce yıl önce yapılan haliyle arasında çok fark olmayan bir alan, temelinde para alıp bunu satmaktan başka bir şey değil midir? Bankacılığın bu basit yapısını araya matematik modellerle karmaşıklaştırmak işin özünü değiştirmemektedir" dedi.

MENKUL KIYMETLERİN AKTİFE ORANI YÜZDE 29.6

Türk bankacılık sisteminde Eylül itibariyle mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 86.7 olduğunu söyleyen Bilgin, menkul kıymetlerin aktife oranının yüzde 29.6 olduğunu vurguladı. Bankacılık sektörün Eylül 2010 itibariyle dönem net karının 16.9 milyar olduğunu belirten Bilgin, karlılığın 2010'da çeyrekler itibariyle giderek azaldığına dikkat çekti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz