maritbet girişmaritbet
Sermaye Piyasası Kurulu 5 ayrı sukuk daha çıkaracak!

Sermaye Piyasası Kurulu 5 ayrı sukuk daha çıkaracak!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye'nin artık şampiyonlar ligi oyuncusu olduğunu belirterek, bunu sadece kendilerinin değil, dünyanın da söylediği dile getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye'nin artık şampiyonlar ligi oyuncusu olduğunu belirterek, bunu sadece kendilerinin değil, dünyanın da söylediği dile getirdi.

Ertaş, Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) Finansal Okuryazarlık Derneği (FODER) ile düzenlediği "Finasal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi"nden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki mali piyasaların, özellikle sermaye piyasalarının yeniden yapılandığını aktaran Ertaş, "Bu kanunla başladı. İkinci düzenleme devam ediyor. Aynı zamanda borsanın yeniden yapılanmasıyla da devam edecek. Aynı zamanda not artışıyla da bu süreç teyit edilmiş oldu" dedi.

Bundan sonra Türkiye'ye gelen yatırımcının artacağını kaydeden Ertaş, gelen yatırımların Türkiye'de daha uzun süre kalacağını, sadece portföy yatırımlarıyla kalmayacağını ifade etti. Türkiye'nin 2023'e kadar ulaştırma ve enerji sektörlerine 250 milyar dolarlık yatırım planladığını anımsatan Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu paralar nereden gelecek- Sermayemiz bunun temel kaynağı. Neden- Bahsettiğimiz bütün alt yapı yatırımları, enerji yatırımları uzun vadeli yatırımlar. Bunların finansman kaynağı da sermaye piyasaları. Bunun için önce ikinci düzenleme yapılacak. Aracılık sektörü yeniden yapılanıyor. Kurumsal yatırımcılar yeniden yapılanıyor. Borsa yeniden yapılanıyor. Gayrimenkul sertifikaları, kira sertifikaları yeni baştan yazılıyor. 2014'ten itibaren iddia ediyoruz ki uluslararası normların ötesinde bir hukuki alt yapı Türkiye'de mevcut olacak. Dışarıdan da böyle gözüküyor. Biz de bunun gayreti içerisindeyiz. Dolayısıyla 2014'ten itibaren de bunun meyvelerini alacağız."

Türkiye düşük faizli ortama alışmalı

SPK Başkanı Ertaş, Türkiye'nin gelecek dönemde düşük faizli bir ortama alışması gerektiğini söyledi.

Bundan sona hem enflasyonda düşüş trendinde, hem de buna paralel olarak Merkez Bankası'nın ilan ettiği negatif faiz politikasına alışılması gerektiğini vurgulayan Ertaş, "Yatırımcılar olarak, aracılık sektörü olarak, şirketler kesimi olarak alışacağız. Dolayısıyla biz diyoruz ki yatırımların kaynağı sermaye piyasalarıdır. Bunun için de bütün zemin Türkiye'de vardır" diye konuştu.

Ortaklık kültürüne inanan, ortakların hakkına hukukuna riayet eden bütün şirketlere düzenlemelerini dikkatlerine sunduklarını anlatan Ertaş, "Bizim yaptığımız düzenlemelere ilgi göstermelerini bekliyoruz. Dışarısı zaten bu ilgilyi gösteriyor. İçerden de bu potansiyeli harekete geçirirsek Türkiye son 10 yılda sermaye piyasasındaki yavaş ilerleme temposunu bu seneden itibaren çok daha hızlı sürdürecektir" şeklinde konuştu.

Ertaş, yeni enstrüman olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Şuanda tek bir sukuk türü var. Bu hafta karara bağlayacağız 5 ayrı sukuk türünü... Uluslararası alanda şuanda mevcut olan bütün sukuk türlerini bu hafta kurulda görüşeceğiz ve mevzuatlaştıracağız. İsimleri web sitemiz var. Cuma günü Aynı zamanda gayrimenkul finansmanına yönelik olarak yeni düzenlemelerimiz var. Bunların da yakından takip edilmesi gerekiyor. Uzun vadeli yatırımlar uzun vadeli kaynaklarla finanse edilmeli. Kısa vadeli kaynaklarla finanse ederseniz ilerde bunun finansmanında problem yaşayabilirsiniz biz buna inanıyoruz."

Ertaş, sermaye artırımı konusunda kendilerine herhangi bir indirim talebi gelip gelmediğine yönelik olarak, "Biz gelen bütün görüşleri değerlendiriyoruz. Tek tek bakıyoruz. tebliğ resmi gazetede yayınlanınca göreceksiniz. Geri adım atma olarak değerlendirirseniz yanlışlık olur. Öyle bir niyetimiz olsa biz kamuoyu ile paylaşmayız. Bizim yaptığımız düzenlemelerin özünde uluslararası normlar var. İkincisi kurumsal altyapıyı güçlendirmek var. Türkiye sınıf atladı diyoruz niye bunu söylüyoruz- Bir gecede 22 milyar avro + KDV + 10 milyar inşaat maliyeti olan, bir gecede 45 milyar dolarlık nükleer santral ihaleleri yapan bir ülke, siz eğer aracılık sektörünüzü bir apartman dairesi alamayacağınız paralarla yönetmeye kalkarsanız, bunun altından kalkamazsınız" ifadelerini kullandı.

Ertaş, verilen sermaye şartı süresinde değişiklik olup olmadığı ile ilgili ise, "Son şeklini kurul kararı verecek. Gelen bütün görüşleri değerlendiriyoruz" dedi.

Şu anda 30'un üzerinde tebliğ taslağını web sitelerine koyduklarını hatırlatan Ertaş, sürecin işlediğini söyledi.

SPK Başkanı, Galatasaray'ın tahvil ihracı için SPK'ya başvuruda bulunup bulunmadığına yönelik ise, "Başvuruları haftalık bültende ilan ediyoruz. Oraya bakmak lazım. Şu anda benim haberim yok" diye konuştu.

AA muhabirinin zirve hakkındaki sorularını da yanıtlayan Ertaş, bireylerin hem finansal ürünlerden haberdar olması, hem de riskler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu ürünlerin bireylerin hayatını kolaylaştırdığını, onların refah düzeylerini de artırdığını belirten Ertaş, paranın zor kazanıldığını ama kolay kaybediğini vurguladı.

Paranın kaybolmasının aynı zamanda milli değerin kaybolması olduğuna işaret eden Ertaş, "Bununla da kalmıyor, finansal istikrar da bozuluyor. Sadece kendi ülkenizde değil, eğer çok fazla yanılgı varsa küresel boyutta da finansal krizlere yol açıyor" şeklinde konuştu.

Zeynep Duyar/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

SPK, gayrimenkul değerleme hizmetleri 2022 tarifesini belirledi
  • 29.12.2021 10:04

SPK, gayrimenkul değerleme hizmetleri 2022 tarifesini belirledi

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) belirlenen gayrimenkul değerleme hizmetlerine i ...

Gayrimenkul değerleme ücretlerine zam geldi!
  • 07.09.2021 09:48

Gayrimenkul değerleme ücretlerine zam geldi!

Brüt metrekaresi 250'yi aşmayan konut veya işyeri için değerleme ücreti 738 lira ...

Boğaziçi Beton halka arz oluyor
  • 24.05.2021 10:55

Boğaziçi Beton halka arz oluyor

Türkiye’nin ve İstanbul’un önde gelen hazır beton ve agrega üreticilerinden Boğa ...

Girişim Elektrik halka arz oluyor
  • 20.04.2021 09:55

Girişim Elektrik halka arz oluyor

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. halka arz için SPK’ya ve Borsa İ ...

Boğaziçi Beton halka arz için başvuruda bulundu
  • 29.03.2021 16:24

Boğaziçi Beton halka arz için başvuruda bulundu

Boğaziçi Beton, halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurul ...

Gayrimenkulde fon büyüklüğü 8,5 milyar liraya ulaştı
  • 27.02.2021 10:30

Gayrimenkulde fon büyüklüğü 8,5 milyar liraya ulaştı

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 2020'nin son çeyreğinde yüzde 20 artara ...