maritbet girişmaritbet
Özyurtlar İnşaat, yeni plana göre ev yaptı, yarısını 2 ay içinde sattı!

Özyurtlar İnşaat, yeni plana göre ev yaptı, yarısını 2 ay içinde sattı!

Konutta ‘N’ markasıyla bilinen Özyurtlar İnşaat, ruhsat iptalleriyle gündeme gelen Esenyurt’taki yeni projesi Nşehir’i yeni emsallere göre yaparken, uygun fiyatlarıyla dikkat çeken dairelerin yarısını iki ay içinde sattı

 

Şantiye turumuzda bu hafta İstanbul'da son dönemlerin en çok tartışılan ve ruhsat iptalleriyle gündeme gelen Esenyurt'a gidiyoruz. Bölgenin en köklü şirketlerinden biri olan Özyurtlar İnşaat'ın yeni projesi olan Nşehir'i geziyoruz. ‘N' markasıyla sektörde önemli bir atılım yapan Özyurtlar İnşaat'ın patronu Tamer Özyurt, 23 yıldır Esenyurt'ta faaliyet gösteriyor. 8 yıldır ise inşaat sektöründe boy gösteren Tamer Bey, şimdiye kadar 7 bin konutluk projeye başlamış. Bu projelerin çoğu da Esenyurt'ta bulunuyor. Tamer Bey, 7 bin konutu satışa çıkarmakla kalmamış, bunların 5 bin tanesini ise teslim etmiş. 2 bin konutun inşaatı ise devam ediyor. Bu rakamlar da Özyurtlar İnşaat'ın başladığı işleri rahatlıkla bitirdiğini gösteriyor.
 
Zaten Özyurtlar İnşaat,  Esenyurt'ta yaşanan ruhsat krizinden en az etkilenen firmalardan biri. Tamer Bey de Esenyurt'ta ayakta kalan firmalardan biri olduklarını belirtiyor. Nşehir'in hafriyat çalışmalarını sürdüren Tamer Bey, “Benim tek derdim inşaatlarımı tamamlamak, en düşük karlarla bu dönemi atlatmaya çalışıyoruz” diyor.
 
Yeni plana göre yapılıyor
 
Nşehir projesini incelediğimden Esenyurt'ta daha önce yapılan projelerden büyük bir farkının olduğunu görüyorum. Önceki projelerde küçük arsalar üzerinde binlerce konut yükselirken, 33 bin metrekarelik arsada yapılan N şehir'de ise 579 konut ve 110 rezidans bulunuyor. Bu da projenin yeni planlara göre ruhsat aldığını gösterirken, az yoğunluğuyla öne çıkmasını sağlıyor.
 
Yüzde 50 prim beklentisi
 
Proje yeni imara göre yapılırken, fiyatlar ise aynı oranda yükselmemiş. Projedeki daireler şu anda metrekaresi 1300-1400 liradan satılıyor. Esenyurt'taki fiyatlarsa 1250 civarında seyrediyor ama bunlar yüksek yoğunluklu projeler için geçerli. Tamer Bey'in hedefi ise fiyatları 1750 lira seviyelerine çekmek. Buna uygun olarak da fiyatlar yavaş yavaş artırılacak. Kısa süre içinde yüzde 10 zam görmesi beklenen projeye 6 ayda bir yüzde 10 zam yapılması planlanıyor. Proje tamamlandığında ise konutların yüzde 50 prime ulaşması bekleniyor.
 
Esenyurt'ta yüksek yoğunluklu yapılan projelerin en önemli özelliği fiyatlarının uygun olmasıydı. Ortalama metrekare fiyatları 1000 liradan satışa çıkarılan bu konutları, diğer semtlerden konut almaya gücü olmayan birçok kişi aldı. Tamer Bey de, metrekaresini 850-1000 liraya daire sattığını belirterek, “Ama o dairelerin hepsini teslim ettim” diyerek, bu fiyatlardan da konut satılabileceğini gösterdiğini söylüyor.
 
TOKİ de maketten konut satıyor
 
Tamer Özyurt, Türkiye'de konut satışlarının maketten yapılmasının suiistimal edilmesinin hem vatandaşa hem de sektöre zarar verdiğini belirterek, bu konuda belli kıstasların koyulması gerektiğini söylüyor. Tamer Bey'e göre bir firmanın konutta maketten satış yapabilmesi için belli bir metrekarede iş bitirmiş olmasına bakılması yeterli olacak. Tamer Bey, İran'da bile inşaat seviyesinin yüzde 30'a geldikten sonra konutların satışına başlandığını anlatarak, ilginç tespitler de bulundu:
 
“TOKİ de maketten satıyor ama kimse hesap sormuyor. Maketten satış firmalara ve vatandaşlara avantaj sağlıyor ama her firma da maketten konut satamamalı. Belli bir ölçekte inşaat yapmış ve bunları başarıyla tamamlamış firmalara bu izin verilmeli.”
 
Maliyetleri düşük tutuyor
 
Esenyurt'ta daha önce fazladan emsal verilmesi nedeniyle fiyatlar uygun tutulabilirken, Nşehir projesinde de beklediğimden ucuz fiyatlarla karşılaşıyorum. Projede dairelerin fiyatları 89 bin liradan başlıyor. Tamer Bey, fiyatları hala uygun tutmalarının ise bazı temellerinin olduğunu ifade ediyor. Mesela, projenin yapıldığı arazinin bir bölümünü satın almış. Bunu da fiyatlara yansıtmış. Düşük kar marjlarını hedeflemiş. Satış ve şantiye ekiplerini tek bir noktada toplamış. Nşehir ve diğer projelerin satışları Nmerkez projesinin içindeki merkez satış ofisinden yapılıyor. Orası bir üs gibi kullanılıyor. Tamer Bey, bunları yapmakla kalmamış, makine parkurlarını genişleterek hafriyatları bile kendileri yapmaya başlamış. Ayrıca özel bilgisayar yazılımlarıyla bir projenin inşaatından satış ve anahtar teslimine kadar tüm süreçleri kontrol altında tutuluyor.
 
Büyük daireler tükeniyor
 
Proje hem uygun fiyatı hem de yeni emsallere göre yapılması nedeniyle büyük ilgi görüyor. Projede satışlar 28 Kasım 2012'de başladı ve konutların yarısı satılmış. Tamer Bey, küçük metrekareli dairelerin sayısının çok artması nedeniyle artık aynı oranla taleple karşılaşmadıklarını belirterek, “Vatandaşlar 2+1 ve 3+1 konutlara yönelmeye başladı. Zaten 3+1 ve 2+1'lerin büyük bölümünün satışını yaptık” dedi.
 
1+1 fiyatına 2+1
 
Tamer Bey, konutları tasarlarken müşteri beklentilerini dikkate aldıklarını belirterek, “Mesela 2+1 daireleri biraz küçülttük. Açık mutfağı olan 82 metrekarelik 2+1 daireler tasarladık. Bu evlerin maliyeti 1+1 ile aynı ama vatandaşlar daha işlevsel olan 2+1'lerde oturacak” diyor.
 
36 ay taksit yapılıyor
 
6 blokta 579 konuttan oluşan Nşehir'den ev sahibi olmak isteyenlere 1+0'dan 3+1'e farklı tipte ve büyüklükte geniş bir seçenek sunuluyor. Projede yer alan 70 metrekare 1+1 daireler 89 bin liradan, 82 metrekare 2+1 daireler 109 bin liradan, 140 metrekare 3+1 dairelerse 169 bin liradan satışa sunuldu. Nşehir'den daire alacaklara 36 aya kadar taksit yapılıyor.
 
Kimler daire alıyor?
 
Projeden yatırımcıdan daha çok oturmak isteyenler ev alıyor. İstanbul'un farklı semtlerinden müşteriler geliyor. Alanların yüzde 25'ini Esenyurt civarındakiler oluştururken, Gaziosmanpaşa, Esenler,  Bağcılar ve Zeytinburnu'dan da gelenler var.
 
Nşehir'de neler var?
 
Nşehir'de yüzme havuzunun yanı sıra çocuk oyun alanları, basketbol sahası, futbol sahası, özel yürüyüş parkuru, oturma alanları ve içinde spor kulübünün yer aldığı sosyal tesis bulunuyor. Projede ayrıca ticari üniteler de yer alacak.
 
Aidatlar 100 lira
 
Tamer Bey, proje tamamlandıktan sonra aidatların ortalama  100 lira olmasının planlandığını belirterek, “Aidatlar metrekare başına 1-1.5 lira olabilir. Sitede ilk  1 yıl işletmeyi biz yapacağız” dedi.
 
2014 sonunda bitecek
 
Nşehir'de hafriyat çalışmaları sürüyor. Projenin temeli bu ay içinde atılacak. İnşaatın ise 24 ayda tamamlanıp konutların 2014 sonunda teslim edilmesi planlanıyor.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özyurtlar&Bahaş, Meydan Ispartakule'nin lansmanına hazırlanıyor
  • 23.03.2022 11:26

Özyurtlar&Bahaş, Meydan Ispartakule'nin lansmanına hazırlanıyor

Özyurtlar-Bahaş Ortak Girişimi, yeni projeleri 'Meydan Ispartakule'nin lansmanı ...

Konutta hiçbir şekilde stok ve balon yok!
  • 17.01.2015 11:28

Konutta hiçbir şekilde stok ve balon yok!

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 3. İnşaat ve Konut Konfera ...

Özyurtlar İnşaat Basın Lansmanı!
  • 14.09.2013 14:51

Özyurtlar İnşaat Basın Lansmanı!

Özyurtlar İnşaat, NCity, NCadde ve N5 suites projelerinin basın lansmanını gerçe ...

Tamer Özyurt, Ntowers projesi hakkında bilgi veriyor!
  • 31.07.2012 12:56

Tamer Özyurt, Ntowers projesi hakkında bilgi veriyor!

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Ntowers projesinin tüm det ...

Fettah Can ailesiyle Arnavutköy'de!
  • 17.10.2020 10:36

Fettah Can ailesiyle Arnavutköy'de!

Fettah Can, eşi Cansu Kurtçu ve ikizleri Vera ile Oğul'la Arnavutköy’de bulunan ...