maritbet girişmaritbet
Ev sahibinin saltanatı bitti, KİRACI KIYMETE BİNDİ!

Ev sahibinin saltanatı bitti, KİRACI KIYMETE BİNDİ!

İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut olduğunu söyleyen İstanbul Emlak Danışmanları Odası Başkanı Sabri Ateş, "Artık ev sahibinin 'bekara ev vermem, oğlum gelecek dönemi' bitti. Kiracı kral oldu" dedi

Kaynak: İnci Özoğlu / Posta

'Bekara, öğrenciye ev vermem, oğlum gelecek' dönemi sona erdi. İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut olduğunu belirten İstanbul Emlak Danışmanları Odası Başkanı Sabri Ateş, son üç yılda rollerin değiştiğini söyledi. Ateş, "Ev sahiplerinin yerini kiracılar aldı. Bir daire bakımlı değilse kiracı ya tutmuyor ya da eksikliklerin tamamlanmasını talep ediyor. Ev sahipleri, şu anda kiracılarına bırakın zam yapmayı, kirayı bile düşürüyor” dedi.

Daireler 6-7 ay boş kalıyor
Boşalan bir dairenin 2-3 aydan önce kiracı bulamadığını hatta 6-7 ay boş kalan daireler olduğunu belirten Ateş, “Bunun nedeni, son üç yıldır gayrimenkulde yaşanan sıkıntılar ve sonrasında gelen kriz. 2004-2007 arasında yapılan yoğun satışlar birçok kiracıyı ev sahibi yaptı ki; bu da başka bir neden. Özellikle merkezden uzakta yapılan projelere geçiş var. Çünkü merkezdekilere göre yüzde 50-60 daha ucuz ve nitelikli ev bulmak mümkün” diye konuştu.
 
Öğrenciler İstanbul dışına
Kriz nedeniyle ailelerin birleşmeye, çocukların baba evine dönmeye başlamasının kiralık sayısının artışına neden olduğunu kaydeden Ateş şöyle konuştu: “Birçok ilde açılan üniversitelerde okumak İstanbul'dan üçte bir daha ucuz. Artık aileler çocuklarını İstanbul'a değil bu üniversitelere gönderiyor. İstanbul'da öğrenci taşınmalarının yılda ortalama 150 bin civarında kiralık hareketine sebep olduğunu düşünürsek, bu çok ciddi bir potansiyel."
 
300 bin kiralık konut var
İstanbul'da 300 bin kiralık, 600 bin de satılık konut olduğunu belirten Ateş, “Yani 4 milyon konut olan İstanbul'da satılmayı ve kiralanmayı bekleyen konut sayısı yaklaşık 900 bin. En çok Halkalı, Esenyurt, Beylikdüzü ve merkez ilçelerde kiralık var. Beşiktaş'ta üç yıl önce 1100-1200 TL olan 2 artı 1'ler 900-1000 TL'ye, Beylikdüzü'nde 800 TL olan daireler 600 TL'ye kiracı buluyor. Kiracının saltanatı 2010'da da sürecek gibi görünüyor" dedi.
 
Kiralar yüzde 35 düştü
Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Tamer Çiçekçi: "Kiralar Ocak 2008'de tepe noktasına çıkmıştı. Temmuz 2009'a kadar keskin, sonrasındaysa hafif düşüş gösterdi. Önce yüzde 20, sonra yüzde 15 daha düşerek bugün metrekare ortalamalarını 12 lira civarlarına getirdi. Kiralık evlerde en düşük metrekare fiyatları 4-5.5 lira ile Tuzla, Şifa, Avcılar, Beylikdüzü ve Hadımköy'de. En yüksek bölgeler 25-40 lira ile Bebek, Akaretler, Esentepe, Rumelihisarı ve İstinye."
 
Sosyal tesisleri olan projelerde yükseliyor
RE/MAX Ataşehir İnci Ofis'in sahibi Nigar Erk: "Ev sahibi, kirasını düzenli ödeyen, evine zarar vermeyen kiracıya sahip çıkıyor. Çünkü yeni kiracı ile ödemede risk almak istemiyor. Satılık ve kiralık daire fiyatları Ataşehir merkezde 10-15 yıllık binalarda 2-3 yıl öncesine göre düştü, sosyal olanakların fazla olduğu projelerin yer aldığı Batı Ataşehir'de yükseliyor. Yeni evleneceklerin ve evini değiştirmek için okulların kapanmasını bekleyenlerle sektör hareketlenir."

Kiracı sayısı azaldığı için kiralar artmıyor
CENTURY 21 Home Etiler'in sahibi Yusuf Köroğlu: "İstanbul'da ev arayan kiracı sayısı azaldığı için kiralar 2 yıldır artmadı, hatta yüzde 20 düştü. Bunun nedeni İstanbul'da merkeze uzak noktalarda, ucuz fiyatlı konutların yapılması ve insanların bunları tercih etmesi. 2007'de Etiler'de 1750 liraya kiralanan daire şimdi 1500 liraya alıcı buluyor. Krizde aidatı yüksek, sosyal tesise sahip sitelerde zorluk yaşıyoruz. Satılık konutlarda bahar ve faizlerin düşmesiyle alıcı sayısında artış var.
  • Etiketler:

Yorum Yaz