maritbet girişmaritbet
Ytong’tan depremle ilgili 8 önemli uyarı!

Ytong’tan depremle ilgili 8 önemli uyarı!

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye’nin deprem riski taşıyan yapıları yıkarak yeniden yapmak için çalıştığını vurguladı.

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, depremin Türkiye'nin en önemli gerçeği olarak kabul edildiğini belirterek, “Deprem zararını azaltmak için toplumsal olarak bilinçlenmemiz ve yapı güvenliğimizi en yüksek derecede sağlayacak depreme dayanıklı yapılaşmayı hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi. 

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye'nin deprem riski taşıyan yapıları yıkarak yeniden yapmak için çalıştığını ancak 6,7 milyon riskli yapının dönüşümünün tamamlanmasının 20 yıldan fazla zaman alacağına vurgu yaptı. 

Ülkemiz 5 yılda 1 buçuk milyon konutun kentsel dönüşümünün gerçekleştirilmesi hedefiyle çalışıyor. Türkiye dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor ve 83 milyona ulaşan nüfusun yüzde 98'lik bölümü, deprem kuşağı üzerinde yaşıyor.

Dönüşüm 20 yıldan fazla sürecek

Fethi Hinginar, “Ülkemizin 5 yılda 1 buçuk milyon yapıyı depreme dayanıklı hale getirme hedefi var. Bu hedefin tamamlanmasından sonra bile, deprem açısından riskli yapıların tamamen dönüştürülmesi 15 yılı aşkın bir zaman sürecek. Depremin ülkemizin en önemli gerçeklerinden biri olması sebebiyle, bir yandan deprem odaklı kentsel dönüşüme hız verirken diğer yandan toplumsal olarak da bilinçlenmeli ve bireysel olarak harekete geçmeliyiz. Deprem Haftası bu konudaki bilinçlenmemize katkı sağlaması açısından oldukça önemli” açıklamasında bulundu. 

Toplumsal deprem bilinci oluşturmalıyız

Fethi Hinginar “Topraklarının yüzde 92'si yüksek depremselliğe sahip bir ülkede yaşıyoruz ve acı kayıpların ve yıkımların yaşandığı felaketlerle deprem sürekli olarak kendini hatırlatıyor. İçinde yaşadığımız yapılar ile ilgili çok daha dikkatli ve itinalı olmamız gerekiyor. Devlet, yönetmeliklerle, kentsel dönüşüm uygulamalarıyla güvenli yapıların inşa edilmesini sağlamaya gayret ediyor. Depreme karşı adeta zamanla yarıştığımız bugünlerde, malımızı ve canımızı korumak için niteliksiz malzeme ve uygulamalardan uzak durmalı, yapıları yönetmeliklerle uyumlu biçimde yeniden inşa ederek ya da güçlendirerek, halkımızın kültürü ve sosyal ihtiyaçlarıyla uyumlu kentsel dönüşümü en kısa sürede tamamlamalıyız. Ayrıca toplumsal deprem bilincimizin de oluşması çok önemli. Ev alırken mutfaktaki fırına, çelik kapısına ya da diğer dekoratif unsurlarına gösterdiğimiz dikkat ve özeni evlerin deprem güvenliği ve güvenli yapı özelliklerine sahip olup olmadığını sorgulamakta göstermiyoruz ne yazık ki.   Bu sebeple Ytong olarak 1-7 Mart 2021 tarihlerindeki Deprem Haftası'nı bu bilinç düzeyinin artırılması için çok önemsiyoruz.” diye konuştu. 

Hafif yapılar hayat kurtarır 

Fethi Hinginar, yapı depreme dayanıklı yapılaşmada malzemelerinin önemine dikkat çekerek “Deprem esnasında binalar, yapı ağırlığı ile orantılı biçimde depremden etkilenirler. Daha hafif binalar inşa ettiğinizde binaya etkiyen deprem yüklerini, deprem risklerini de azaltmış oluyorsunuz. Bunun için hafif yapı malzemesine ihtiyaç var. Ytong'un en önemli özelliği hafif olmasıdır. Hem yeni yapılarda hem de güçlendirme çalışmalarında yapıyı gereksiz yüklerden kurtaran, deprem emniyetini artıran bir yapı malzemesidir. Ürünümüzün bu yeteneğini geliştirmek sürekli Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Örneğin Ytong 0,09 adını verdiğimiz duvar bloklarımız, standart gazbeton bloklara göre hem daha hafif hem de ısı yalıtım performansı daha yüksek bir duvar malzemesi. Mimar ve mühendislerimiz bu hesapları yapıyor, müteahhitlerimiz yapılarında bu kriterlere dikkat ediyor. Halkımız da ev alıp kiralarken binanın sağlamlığını, duvarını, yalıtımını sorgulamalı.” dedi.

Ytong'tan depremle ilgili 8 uyarı

Fethi Hinginar, konut kiralamak veya satın almak isteyenler için, deprem gerçeği ve yaşam kalitesi açısından özellikle şu başlıklara dikkat çekti;

1- Bina yaşına dikkat edilmeli, 2000 yılından sonra yapılan binalar tercih edilmeli.

2- 2000 yılından önce yapılmış binalar için varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı kuruluşlarca yapılmış bina ‘Deprem Dayanıklılık Raporu' incelenmeli.

3- Tecrübeli müteahhitlik hizmeti veren firmaların, yetkin mimar ve mühendislerin görev aldığı projeler tercih edilmeli.

4- Bağımsız yapı denetim hizmeti almış olmalı.

5- Binada nitelikli malzeme kullanılmış, doğru uygulanmış olmalı.

6- Korozyon ve rutubete karşı tedbirler alınmış ve uygulanmış olmalı.

7- Bina ağırlığını azaltmak için hafif yapı elemanlarından faydalanılmalı.

8- Projesine uygun şekilde inşa edilmeli.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

LG'nin yeni inovatif ürünleri CES'ten 220'den fazla ödülle döndü!
  • 18.01.2023 09:33

LG'nin yeni inovatif ürünleri CES'ten 220'den fazla ödülle döndü!

LG, dünyanın en prestijli teknoloji fuarındaki bol ödüllü geçmişine, aldığı 220' ...

LG, Signature Oled M modeli televizyonları satışa sunuyor
  • 06.01.2023 17:35

LG, Signature Oled M modeli televizyonları satışa sunuyor

Devrim niteliğindeki yeni M3 modeli, üstün görüntü ve ses kalitesinin yanı sıra ...

LG, CES 2023'te yeni InstaView Fransız kapılı buzdolabını tanıtacak
  • 15.12.2022 15:29

LG, CES 2023'te yeni InstaView Fransız kapılı buzdolabını tanıtacak

LG Electronics (LG), yeni LG InstaView Fransız kapılı buzdolabını CES 2023'te ta ...

LG, "geleceğin evlerine" iklimlendirme çözümleri sunuyor
  • 25.10.2022 17:13

LG, "geleceğin evlerine" iklimlendirme çözümleri sunuyor

"Geleceğin Kuantum Evleri Semineri" serisine başlayan LG, tüketicileri çevre dos ...

LG, Kentpark AVM’de yeni nesil OLED TV’lerini sergiliyor
  • 23.09.2022 16:33

LG, Kentpark AVM’de yeni nesil OLED TV’lerini sergiliyor

LG Türkiye, 23-25 Eylül'de Ankara Kentpark AVM’de kurulacak OLED Pop-Up Store’da ...

LG'den bükülebilir 42 inç OLED ekranlı yenilikçi TV: LG OLED Flex!
  • 31.08.2022 13:31

LG'den bükülebilir 42 inç OLED ekranlı yenilikçi TV: LG OLED Flex!

LG Electronics (LG), dünyanın ilk bükülebilir 42 inç OLED ekranına sahip yenilik ...