maritbet girişmaritbet
"Yoğunluk artışı İstanbul için büyük bir felakettir"

"Yoğunluk artışı İstanbul için büyük bir felakettir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yoğunluk artışı, kentsel dönüşüm ve belediyelere finansman konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2016 yılı değerlendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm, Fikirtepe ve deprem gerçeği üzerine yoğunlaştıklarını dile getiren Bakan Özhaseki, İstanbul'da yapılan en büyük yanlışın yoğunluk olduğunu dile getirdi.

Fikirtepe bölgesindeki kentsel dönüşüm büyüklüğünün 18 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, yeni projeleriyle birlikte kentsel dönüşümde sıkıntı yaşayan belediyelere finansman sağlayacaklarını ifade etti.

İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin açıklamaları…

2018'de kentsel dönüşüm çok hızlanacak

“Şura sonuçlarını şekillendirip çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme gireceğiz. 2017 bizim için okun yaydan çıkmayan hali gibi bizim için. Bu sene de hızla başlarız dönüşüme ancak hata yapmak istemiyoruz. 2018'le birlikte Türkiye'de her yıl 500 bin konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bunun yarısı da her yıl İstanbul'da olacak. 2017 yılı içerisinde bir eğitim hamlesi başlatıp Doğu ile Batı'yı kaynaştırmayı hedefliyoruz”

Dönüşüm kapsamında yapılanlar yeterli değil

“Son 100 yılda 6 ve üzerinde 56 deprem meydana geldi ve bunun sonucunda 81 bin 637 kişi hayatını kaybetti. 2012'de kentsel dönüşümle ilgili yasa çıkarıldı. Bu kapsamda 530 bin konut için işlem yapıldı. Yine dönüşüm alanları ilan etmişiz. Onlarda 435 bin konutu ilgilendiriyor. Bunların hepsini yıkılmış yapılmış kabul etsek dahi 965 bin konut yapıyor. Bu da 3 milyon 300 bin kişiyi ilgilendiriyor. Bu yeterli değil”

7 şiddetinde deprem olabilir

“İstanbul özelinde ise bir deprem gerçeği var. Marmara'ya kadar gelen 5 segment fay 250 yılda bir harekete geçiyor. Ortak görüş ise 2030 yılına kadar İstanbul'da büyük bir deprem olabilir. Bunun şiddeti se 7 seviyesinde olacak. Geçmiş dönemdeki şiddetlerde bunu doğrular nitelikte. Bu gerçeği görerek hızlıca hareket etmeliyiz”

Yoğunluk artışı İstanbul için felakettir

“2012'de çıkan yasayla İstanbul'da 48 yerde riskli alan ilan etmişiz. Buradaki bağımsız birim sayısı 120 bin, tek tek dönüşümler ise 250 bin. Ortalama yılda 50-60 bin konutu yıkıp yapıyoruz. İstanbul özelinde kentsel dönüşüm yanlış mantık üzerinden gidiyor. İstanbul'daki en büyük yanlışlık, yoğunluk artışıdır. Sürekli yoğunluk artırıyoruz. Bunun anlamı konut sayısı 2 katına çıkacak demektir. İstanbul nüfusunun iki katına çıkması demek, problemlerin 10 kat artması anlamına gelir. Yoğunluğu artırırken sosyal donatı alanlarını hesaba katmıyoruz. Nüfusu artırmak, İstanbul için büyük bir felaketin kapısını aralamak demektir”

Belediyelere kentsel dönüşüm kredisi müjdesi

“Biz bu yıl içerisinde belediyelerin finansman sorununu çözeceğiz. Sıfır faiz gibi belediyelere büyük krediler açacağız, dönüşümlerde ellerini rahatlatmak için. Biz sadece faizine katlanacağız. Kimseye hibe etmeyeceğiz. Benim iki dudağım arasından hiç çıkmaz. Kentsel dönüşümü de finans sorunu çeken belediyelere kredi sağlayıp faizini biz üstleneceğiz. Yeni rezerv alanlar belirleyemezsek sonuçlar yine kötü olacaktır. Bu rezerv alanları belirledikten sonra belediyelere tahsis edelim. Vatandaşı yine yerinde vermeye çalışacağız. Plan yaptığımızda nüfusu artırmamaya, sosyal alanları artırmaya çalışacağız. Bizim için kimlikli binaların olması çok önemli. Yeni yapılan bina çirkinse 100 yıl oradan kaldıramayız. Türkiye çapında yılda 500 bin binayı yenilemek gerekiyor. Bu rakam 10 yılda 5 milyon bina eder. Türkiye'de toplam konut stoku 20 milyon civarında. 1999'dan sonra yapılan bina sayısı 5 milyon, önce yapılan yapı sayısı ise 15 milyon. Bunun da yüzde 50'si riskli. Önümüzdeki 15 yılda riskli binaları yenilememiz gerekiyor. Biz tüm hesaplarımızı rakamlar ve deprem gerçeği üzerine oturttuk.  2018'in başından itibaren çok hızlı bir şekilde hareket edeceğiz”

Belediyeler daha hızlı hareket etmeli

“İstanbul'da belediye başkanı arkadaşlarla sürekli toplantı halindeyim. Hepsine rica ettim, bu işi başlatacak olan belediyelerdir. Bakanlık elbette olacaktır. Kentsel dönüşümde çalışan 200 mühendisle 100 bin mahalle dönüşemez. Belediyeler bir an önce çalışıp projelerini getirsinler, biz bakanlık olarak emirlerine amadeyiz. Bir an evvel riskli mahalleler belirlenmeli. Biz kira yardımı, faiz yardımı gibi yardımları zaten yapıyoruz. Vatandaşlar ise oturdukları yeri ölçtürsünler hatta güçlendirsinler. Mahalle bazında dönüşüm yapılacaksa belediye başkanlarını zorlasınlar. Bakanlık olarak bu konuda seferberlik başlatıyoruz”

40 milyar dolarlık hacim

“Bu işlerin ekonomiye katkısı çok büyük. İnşaat sektörü, ülke ekonomisinin yüzde 7'sini oluşturuyor. Yaklaşık 250 ayrı iş kolunu ilgilendiriyor. İnşaat malzemecilerinin Pazar payı 2015 yılında 44,5 milyardı. Bunun 17 milyar dolarını dış pazara ihracat etmişler. Biz her yıl Türkiye içerisinde 2018'den başlayarak her yıl 500 bin konutu yenileyip dönüştürürsek ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluşturmuş oluruz”

Bazı belediyeler vurdumduymaz

“Marmara açıklarında meydana gelecek depremden dolayı Pendik-Kartal'dan aşlayarak Beykoz'a doğru uzanan hat ve Sarıyer'den başlayıp Küçükçekmece-Avcılar'a kadar uzanan hattaki 1999 öncesi yapılan binaların hepsi risklidir. Bazı belediyeler çalışıyor, bazı belediyeler müthiş bir vurdumduymazlık içerisindeler"

Yeni uydu kentler geliyor

"Şehir içinde ne kadar yeşil askeri alan varsa Cumhurbaşkanımızın talimatıyla şehir parkı olacak. Ancak şehir dışında ve çeperlerde, içerisinde ağaç olmayan o kadar çok alan var ki bunlarda ısrarcı olmayacağız. Buraları rezerv alan olarak kullanabiliriz. Tabi bu alanlarda konut planlamayacağız. Önümüzdeki dönemde diğer hedefimiz ise uydu kentler çıkarmak. Selçuklu'nun kendisine ait, Osmanlı'nın kendisine ait bir mimarisi vardı. Mimari tarz olarak bugün geldiğimiz nokta arabesk tarzındayız. Her şey iç içe, karmaşık. Bizim bu karmaşadan kurtulmamız lazım. Yeni uydu kentlerde bunları toparlamaya çalışıyoruz”

Fikirtepe 18 milyar dolarlık bir ekonomi

“Fikirtepe 2007 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. 2011'de 1/1000 ölçekli imar planı onaylanmış ancak hayata geçmemiş. Burada vatandaş, müteahhit, belediye ve hukuki mevzuat nedeniyle problemler ortaya çıkmış. Aynı adaya birden fazla giren müteahhitler var. Burada kendine has sermayesiyle çalışan müteahhitler var. 60-70 milyon lira harcayıp Fikirtepe'de batan insanlar var. Burada işleri tek tek, ada ada çözmeye karar verdik. Burada iflas almış müteahhitlere Kiptaş-İlbank vasıtasıyla çözüm ortağı olduk. Bu, bizim müteahhit olarak Fikirtepe'ye girmemiz anlamına geliyor. İlk olarak 15 adada 9 bin 189 konut var. Ticari alanlarla birlikte 10 bin 269 bölüm için işe başlıyoruz. Fikirtepe, ekonomik büyüklük olarak 18 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. En geç 3 sene içerisinde projeleri bitiririz. Bir de anlaşma olmayan adalar var”

Sur'da hızla ilerliyoruz

“Sur biraz ayrıcalıklı, binlerce yıldır ayakta olan bir bölgeden bahsediyoruz. Yine orada tarihi eserlerin hepsini restore ediyoruz. Ayrıca geleneksel Diyarbakır Evleri projemize de başladık. Sur içerisindeki vatandaşların zararlarını bugün karşılayacak durumdayız ancak orada tarihi yapılar olduğu için titizlikle ilerliyoruz. Sur'daki vatandaşlara yaptığımız evlerden istiyorsanız verelim diyoruz, kabul ederlerse ücretsiz bir şekilde evlerini alıyorlar. Sur içerisinde çok seçenekli önerilerimiz var”

Çevreyi koruyacak projeler

“Çevreye kirletmemek esasıyla bakıyoruz. İnsanoğlu çevreyi kirletiyorsa, kendisini kirletiyor. Herşeyin telafisi var ama bunun geri dönüşü yok. Katı atık açısından 81 tesise ulaştık. Ayrıca limanlarda gemilere atık hizmeti veriyoruz. Yine hava kalitesi izleme istasyonlarımızla çevreyi koruyoruz. 2023'te evden çıkan tüm atık suları temizlemeyi düşünüyoruz”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ercüment Oruç, Fikirtepe'yi değerlendirdi!
  • 15.02.2017 15:21

Ercüment Oruç, Fikirtepe'yi değerlendirdi!

FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, Fikirtepe'deki kentsel dönüşümün son durumunu emlak ...

İNDER, kentsel dönüşüm ve sektörü değerlendirdi!
  • 17.12.2016 16:32

İNDER, kentsel dönüşüm ve sektörü değerlendirdi!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Fikirtepe Platformu Başkanı Ali ...

Erdoğan Bayraktar: Vatandaş kendi konutunu dönüştürecek
  • 02.05.2012 12:56

Erdoğan Bayraktar: Vatandaş kendi konutunu dönüştürecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 8 milyon konutu vatandaşın dönüştür ...

Dünya üzerinde öne çıkan 10 kentsel dönüşüm projesi!
  • 02.11.2012 10:07

Dünya üzerinde öne çıkan 10 kentsel dönüşüm projesi!

Dünya üzerinde dikkat çeken 10 kentsel dönüşüm projesinin foto galerisini sizler ...

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazır!
  • 18.09.2020 18:56

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazır!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı eylem planına göre İstanbul ...

Fenerbahçeli basketbolcuya Fikirtepe şoku!
  • 02.03.2018 09:01

Fenerbahçeli basketbolcuya Fikirtepe şoku!

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı kaptanı Melih Mahmutoğlu'nun Fikirtepe'deki Br ...