maritbet girişmaritbet
Umut Durbakayım ‘Kentsel dönüşümle 200 bin konut satışı gerçekleşir’

Umut Durbakayım ‘Kentsel dönüşümle 200 bin konut satışı gerçekleşir’

eknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, kentsel dönüşümle ilgili prosedürler tamamlanırsa 2014’te 200 bin konut satışının gerçekleşebileceğini söyledi

Gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 2012'de uygulamaya alınan ve hazırlık aşaması tamamlan üç yasanın oluşturduğu zeminin 2013 yılının pozitif geçeceğine dair ilk işareti verdiğini belirterek, “Nitekim 2013'ün ilk çeyreği, Afet Yasası, Mütekabiliyet ve 2B yasalarının ilk semerelerinin alınmasına sahne oldu” dedi. Aynı dönemde KDV oranlarında yapılan düzenlemeye bağlı olarak yüzde 1 KDV avantajına sahip projelerinin art arda satışa çıkmasıyla sektördeki canlılığın üst seviyeye çıktığını ifade eden Durbakayım, “Yılın ortasında yaz tatili ve ramazanın etkisi kendini hissettirse de, Fikirtepe örneğinde olduğu gibi afet yasasının kentsel dönüşümde kilit rol oynaya başlaması sektördeki dinamizmin sürekliliğini sağladı” diye konuştu.

 2014 yılında gayrimenkul sektörünün durumunu ekonomik ve siyasi gelişmelerin tayin edeceğini belirten Durbakayım, “Afet Yasası, Tüketici Kanunu ve Yerel Seçimlerden oluşan bu üç önemli etken sektördeki trendin yönünü ve ivmesini etkileyecek. Bu kapsamda tüketici yasasının devreye girmesi sektör açısından yeni bir sayfanın açılması anlamına geliyor” diye belirtti. Durbakayım, 2014 ile birlikte yapılacak projelerde güven, kalite, satışlar ve teslimlerin artık bir yasa ile standart altına alınacağını aktardı.

Yerel seçimler rol oynar
Durbakayım, buradaki en önemli konunun yaptırımlar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Eğer tüketici yasasının uygulanmaya başlamasıyla birlikte ortaya konulan kriterleri yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanmazsa ise sektörde ciddi bir haksız rekabet oluşur. Diğer taraftan afet yasanın sağladığı kolaylık ve fırsatlar büyük ve küçük çaplı projelerin gündeme gelmesini kolaylaştıracaktır. Kentsel dönüşüm sağlıklı bir şekilde uygulanmaya alınır ve ruhsat aşamasındaki prosedürler tamamlanırsa, 2014 yılında öngörülen 150 – 200 bin konut satışı gerçekleşebilir, hatta bu hedef aşılabilir. Yerel seçimlerin süreci ve şekli ise bu hedefin gerçekleşmesinde kritik önem kazanacaktır.”

Yabancı yatırımcıya özgü proje
Mütekabiliyetle ilgili de değerlendirmeler yapan Umut Durbakayım, şunları söyledi:
“Diğer taraftan 2012'de hazırlığı tamamlanan mütekabiliyet yasası 2013'te bekleneni veremedi. Çünkü turizm bölgelerindekiler hariç İstanbul gibi büyük yerlerdeki mevcut projeler yabancı yatırımcıların taleplerine tam karşılık vermiyordu. 2014 yılında yurtdışı yatırımcılara özgü projelerin yapılmaya başlanacağını düşünüyoruz. Buna ek olarak 2014'te yabancı yatırımcıların artık direk yatırım için Türkiye'ye geleceğini öngörüyoruz.”

Fiyatlar yüzde 15 artar
2014'deki konut fiyatlarının seyrinde çok fazla bir değişim olmayacağını düşünen Umut Durbakayım, “Yeni yılın ilk çeyreğinde enflasyona bağlı olarak yüzde 5-7 arasında bir fiyat artışı söz konusu olabilir. Yılın ilerleyen dönemlerinde bu artış oranı yüzde 15 seviyesine ulaşır. Konut kredilerinde ise yüzde 1 oranını üzerine çıkmasını beklemiyoruz” dedi.

8 ayrı proje yolda
2014'de toplu konut ve butik kapsamında 8 ayrı projenin startını vermeyi planladıklarını anlatan Durbakayım, şunları söyledi:
“Fikirtepe'deki ruhsat verme süreci hızlanırsa bu rakam 10'un üzerine çıkabilir. Bu kapsamda ruhsat aşamasında olan Fikirtepe'deki ilk projemiz yer alıyor. Toplam 4 ada üzerinde yaptığımız çalışmaların ilkinde 850 konutluk projemiz, ruhsat alınır alınmaz satışa çıkacak. Suadiye Sahil ve Bağdat Caddesi'nde 5 butik projemiz yıl içinde peş peşe devreye girecek. 2014'de Suadiye'de 10 dönümlük bir arazi içinde konsept bir projeye başlayacağız. Tamamı konuttan oluşacak. Bu proje Kadıköy sahilindeki en büyük proje olacak. Avrupa yakasında ise İkitelli bölgesinde yine üzerinde çalıştığımız karma bir proje bulunuyor. 2014'ün en önemli çalışması ise Evora İstanbul'u teslim edilmesi olacaktır.”
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...