maritbet girişmaritbet
Tarihi eserlere vergi katkısı

Tarihi eserlere vergi katkısı

Tarihi eserlerin onarılması amacıyla hazırlanan üç projeye İzmir İl Özel İdaresi tarafından destek sağlandı

Kaynak: Sabah Emlak

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, tarihi eserlerin onarılması amacıyla hazırlanan üç projeye İzmir İl Özel İdaresi tarafından destek sağlandığını, onarım projesinin tamamlanmasının, Bornova'daki turizm güzergahları projesine de katkı sağlayacağını söyledi.
Sındır, emlak vergileriyle İzmir İl Özel İdaresi'nde toplanan kaynağın tarihi eserlerin restorasyonunda kullanıldığını, bu yıl Bornova Belediyesi olarak bu fondan yararlanmak için üç proje hazırladıklarını ve her üç projeye de kaynak bulduklarını belirtti.
 
İzmir'in tarihi yapılarının restorasyonu amacıyla hazırlanan projelere İzmir İl Özel İdaresi'nin proje bedelinin yüzde 80'i kadar kaynak sağladığını hatırlatan Sındır, belediyelerin hazırladığı projelerin yılda iki defa değerlendirildiğini ve 3 projeyle ilgili ihale sürecinin devam ettiğini ifade etti.
Bornova'da merkezde yer alan önemli tarihi yapılar arasında yer alan Osmanlı ve Levanten köşklerinden Dramalı Köşkü'nün restorasyonuna yakında başlanacağını dile getiren Sındır, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun restorasyon projesine de onay verdiğini söyledi. İzmir İl Özel İdaresi'nin özellikle restorasyon restitüsyon projelerine kaynak sağladığını hatırlatan Sındır, şöyle konuştu:
 
''Dramalılar Köşkü, mübadelede Rumların terk ettiği, Drama'dan gelen bir ailenin edindiği köşk. Harabe vaziyetteyken belediye mülkiyetine almış. Büyük bir alanı var, Bornova Meydanı'nın hemen yakınlarındaki köşkün müştemilatı, hatta hamamı dahi var. Zamanında develer için yapılan ahır çökmek üzere. Bu binayı yeniden ayağa kaldıracağız, restorasyonunu yapacağız. Vali oluru ile projeler onaylanıyor ve proje bedelinin yüzde 80'i bu fondan sağlanan kaynakla karşılanıyor. Proje tadilatlarını biz yaptırdık, yapımda Özel İdare'den destek alacağız. Önemli bir proje, Bornova'daki yaşamı, Osmanlı, Rum ve Türk yaşamını, Osmanlı'dan sonra Cumhuriyet dönemi yaşamını köşkte sergileyeceğiz.''
 
Büyük Çarşı'nın sağlamlaştırılması
Maddi destek sağlanan ikinci projenin ise Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi olduğunu belirten Sındır, Bornova merkez çarşısının İzmir'in en eski çarşılarından biri olduğunu, Selçuklu döneminde yapıldığını söyledi. Çarşıda yer alan cami ve hamamın da restorasyonunun yapılacağını belirten Sındır, ''Proje çerçevesinde dükkanların dış cepheleri Kemeraltı'ndaki gibi ele alınacak ve güzelleştirilecek. Dükkanların cepheleri standart olacak ve eski nostaljik, güzel bir görünüme kavuşacak. Bu projenin Kemeraltı'nda sürdürülen projeyle çok benzerliği var. Projenin her şeyi hazır, kurul onayından da geçti, yakında ihaleye çıkılabilecek'' diye konuştu.
 
Sındır, Işıkkent'te iki kemerli tarihi köprü için hazırlanan projeye de destek sağlandığını belirtti. Köprünün uzun yıllardır kullanılmadığını, bir kemerinin toprak altında olduğunu hatırlatan Sındır, bu köprünün Bosna Hersek'teki Mostar Köprüsü'ne çok benzediğine dikkati çekti. Sındır, ''O büyüklükte olmaza bile Mostar Köprüsü'ne çok benziyor. Bu proje de tamamlandığında çok önemli, tarihi özelliği olan bir köprümüzü ayağa kaldırmış olacak, İzmirlilere hediye edeceğiz'' şeklinde konuştu.
 
Her üç eserle ilgili projelerin ve onayların tamamlandığını, artık yatırım zamanının geldiğini belirten Sındır, bu yıl içerisinde eserlerin tamamlanacağını, ödenek sıkıntısı olmadığını, en kısa sürede bitireceğini söyledi.
Projelerin tamamlanmasıyla ilçeye yeni cazibe merkezleri de kazandırılacağını dile getiren Sındır, ''Dramalılar Köşkünde çok sayıda kültürel etkinlik düzenleyeceğiz. Bornova çarşısı İzmirliler için bir cazibe merkezi haline gelecek, eski nostaljik çarşı alışkanlığını yeniden kazandıracağız. Bu üç projemiz Bornova'da oluşturmaya çalıştığımız Turizm Güzergahları Projesi'ne destek sağlayacak. Bu projeler çok önemli kentsel tasarım projesi olacak'' şeklinde konuştu.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz