maritbet girişmaritbet
Sinan Türkkan: 1.6 milyon konut risk altında!

Sinan Türkkan: 1.6 milyon konut risk altında!

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkmasıyla birlikte İstanbul’daki riskli 1,6 milyon binanın acilen tespit edilmesi gerektiğini söyledi

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkmasıyla birlikte İstanbul'daki riskli 1,6 milyon binanın acilen tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

17 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası, uzun süredir beklenmesine karşın bazı tartışmaları da gündeme getirdi. Yasanın Türkiye'nin geç kalınmış bir ihtiyacı olduğunu dile getiren bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, “Her şey yasa ile bitmiyor. Yönetmeliklerle bu yasa yavaş yavaş tamamlanacak. Ancak İstanbul'daki 3 milyon yapı stoğunun arasına gizlenmiş 1,6 milyon riskli binanın acilen tespit edilmesi şart” dedi. 

Türkiye'de resmi bir bina envanteri olmadığını dile getiren Türkkan, yaklaşık bir hesapla, Türkiye genelinde 20 milyon yapı stoğu bulunduğunu, bunun yaklaşık 3 milyonun İstanbul'da bulunduğunu ifade etti. Bu 3 milyon binanın 1,6 milyonunun riskli bina olduğunu belirten Sinan Türkkan, bu binaların 500 bin adetinin de çökme riski ile karşı karşıya olduğunu aktardı. Bu 1,6 milyon binanın tespitinin ise ciddi bir sorun olduğuna anlatan Türkkan, bu binaların diğer 3 milyon binanın arasına gizlendiğini ve bunların acilen tespit edilmesi, ayıklanması ve bu binalar için karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşüm bölgeleri şanslı

Yasanın çıkması ile bu binaların bulunmaya çalışılacağını belirten Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm bölgelerinde yeni imar çalışmaları ile bu bölgelerdeki binalar da yıkılacağını ve daha yüksek katlı binalar yapılarak yaşanılabilir hale getirileceğini kaydetti.

Yasa ile evin bulunduğu semt veya bölgenin arsa değeri yüksek ise pek fazla sorun yaşamayacağını vurgulayan Türkkan, “Çünkü bu bölgelerde müteahhit yatırım yapmaya hevesli olacaktır. Muhtemelen arsanıza yeni bir bina yaparak kendisine kalacak dairelerle kar edecek, satış sorunu yaşamayacağı için inşaat yapmayı isteyecektir. Ancak daha düşük arsa değeri olan bölgeler ne yapacak? Buralarda emsal artısı da verilemeyeceğine göre müteahhitin girip yapma şansı olmayacak. Bu durumda sorunu vatandaşın kendisinin çözmesi gerekecektir. Burada devlet size ‘binanın risk raporunu getir' diyecek. Siz de yetkili bürolardan veya üniversitelerden rapor alacaksınız. Raporun ücretini kendi cebinizden ödeyeceksiniz. Bu rapora göre binanız sağlam ise yine bir nebze rahatsınız. Ancak rapor, binanız riskli diyorsa, orada canınız sıkılabilir. Bu noktada size 60 gün süre veriliyor. Bu zaman içinde ne yapacağınıza karar vereceksiniz. Yıkıp yapmayı mı, yoksa güçlendirme çalışması yaptırarak oturmayı mı seçeceksiniz? İşte bu kaosa sebep olacak” diye konuştu.

Kaçak yapılar konusu netleştirilmeli

Kaçak yapılara da değinen Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, bu yapıların 5-6 katlı, her türlü belediye hizmetini alan binalar olduğunu hatırlattı. Bunların bir kısmının toprak tapulu, bir kısmının ise noter senedi ile satıldığını söyleyen Türkkan, şunları söyledi: “Burada işler her yönüyle zorlaşıyor. İstanbul'da bu durumda olan ve 30-40 dairenin bulunduğu binalar var. Devlet bu tip yapılarda ne yapacak? Bu konunun da netleştirilmesi önem arz ediyor. Bu çok önemli bir konu ve yönetmeliklerle netleştirilecek konuların başında geliyor.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinan Türkkan ‘Güçlendirme ile kentsel dönüşüm maliyeti 5’te 1’e düşer’
  • 20.01.2014 11:43

Sinan Türkkan ‘Güçlendirme ile kentsel dönüşüm maliyeti 5’te 1’e düşer’

Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, binaların güçlendirilme ...

Kentsel dönüşüm kapsamında 90 bin 419 bina risk altında!
  • 05.04.2013 13:58

Kentsel dönüşüm kapsamında 90 bin 419 bina risk altında!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre, kentsel dönüşüm kapsamında şim ...

Kentsel dönüşümde riskli evini boşaltan vatandaşın kredi faizini devlet ve müteahhit karşılayacak!
  • 13.12.2012 13:13

Kentsel dönüşümde riskli evini boşaltan vatandaşın kredi faizini devlet ve müteahhit karşılayacak!

Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, ris ...

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde riskli binalar çok ucuza tespit edilecek!
  • 19.11.2012 11:12

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde riskli binalar çok ucuza tespit edilecek!

Kentsel dönüşümle ilgili yönetmelikte düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Çevre v ...

Sinan Türkkan: Türkiye'deki camiler depreme hazır değil!
  • 29.07.2012 16:07

Sinan Türkkan: Türkiye'deki camiler depreme hazır değil!

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, ...

Kentsel dönüşümde riskli binaları Fatih Üniversitesi, Bimtaş, İKÜ ve Kartal Yapı bulacak!
  • 23.07.2012 12:35

Kentsel dönüşümde riskli binaları Fatih Üniversitesi, Bimtaş, İKÜ ve Kartal Yapı bulacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinde riskli binaları tespit ...