maritbet girişmaritbet
Siirt, kentsel dönüşümün kapısını ilk kez aralayacak

Siirt, kentsel dönüşümün kapısını ilk kez aralayacak

Mardin Yeşilli’nin ardından Siirt Kurtalan’ın riskli alanlarını belirleyen İMPO İmar, Siirt'i kentsel dönüşüm ile tanıştırmayı hedefliyor.

Daha önce Mardin'de dönüşümün kapısını açan İmpo İmar ekipleri, bu defa Siirt Kurtalan'daki riskli alanların tespitiyle ilgili bir çalışma yaptı. İmpo İmar'ın çalışmasının Bakanlar Kurulunca onaylanması halinde, Siirt kentsel dönüşümle tanışmış olacak.

Sağlıksız ve kalitesiz yapı ve yaşam alanlarının tespit edilerek yerine afetlere karşı dayanıklı, insanların daha güvende yaşayacağı yapıların ve yaşam alanlarının oluşturulmasını amaçlayan kentsel dönüşüm hareketi, Güneydoğu Anadolu bölgesini de dönüştürmeye başladı. 

Bölgede daha önce Diyarbakır ve Mardin şehirlerinde riskli alanları tespit edilerek ilan edilmişti. Mardin Yeşilli'de riskli alan tespit çalışmasına imza atan İmpo İmar ekipleri, şimdi de Siirt Kurtalan'da benzer bir çalışma için sahaya indi ve aylarca süren titiz bir çalışmanın ardından riskli bölgeleri belirleyip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Bakanlar Kurulu'nun onaylaması halinde Siirt ili kentsel dönüşümün kapısını ilk kez aralayacak.

İmpo İmar'da söz konusu çalışmada yer alan KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRÜ Mehmet Aydemir, Siirt ili bütününde ilan edilmiş riski alan bulunmadığına dikkat çekerek “Siirt ili, vatandaş ve müteahhit projeleri dışında,  bütüncül ve kapsamlı bir Kentsel Dönüşüm ile bu çalışma sayesinde tanışmış olacak” dedi.  

8.7 hektarlık alanın dönüşümü öneriliyor

Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Sümer Mahallesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 8,7 hektarlık alanda yer alan riskli alan teklifinin şehir için dönüşümde örnek teşkil edeceğini anlatan Mehmet Aydemir, çalışmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edildiğini, dosyanın bakanlıktaki incelemesinin sürdüğü bilgisini verdi.

Mehmet Aydemir, “Söz konusu çalışma Kurtalan Belediyesi'nin isteği üzerine tarafımızca hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Kurtalan Belediyesi'nin teklifi olarak sunuldu. Taslak çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelenerek uygun görülmesi durumunda Bakanlar Kurulunca riskli alan ilanı yapılacak ve bu ilan sonrasında Kentsel Dönüşüme ilişkin kesin proje çalışmaları başlayacak” dedi.

Kurtalan'da 219 yapı'nın yüzde 97.72'si ruhsatsız

İmpo İmar'ın belirlemesine göre, Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Sümer Mahallesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 8,7 hektarlık alanda yer alan 219 yapının %97,72'sinin Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanım İzin Belgesi bulunmamaktadır.. Bu bağlamda ve yasal dayanaklarla beraber Siirt İli Kurtalan İlçesi Sümer Mahallesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 8,7 hektarlık alanın 15.12.2012 tarihli ve 28498 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği” 5. Maddesi 2. fıkrasının (b) bendi kapsamımda, “Riskli Alan” ilan edilmesi önerilmektedir.

Yerinde dönüşüm önerildi

Söz konusu alanda 219 yapının dahilinde 434 adet bağımsız bölüm ve 290 hak sahibi bulunuyor. İmpo İmar'ın teklifi kapsamında Mülkiyet Sorunları, Gelir Güzeyinin Düşüklüğü, Yapıların Eski ve İhtiyaçları karşılayamaz nitelikte oluşları, deprem riski taşımaları gibi sorunları çözülmesi adına, Sosyal ve Kültürel faaliyetler açısında yetersiz olan bu bölgenin Kentsel Dönüşüm Kapsamında değerlendirilmesi önerildi. Teklifte, “Teklif riskli alan genel özellikleri, konumu ve sahada yapılan analizler çalışmaları doğrultusunda alanın içinde barındırdığı nüfusa gerekli hizmeti veremediği, mevcut yapı kalitesinin alanda yaşayan bireylerin can ve mal kaybına neden olabilecek riskte olduğu anlaşılmaktadır. Bu riskler ve altyapı ve üstyapı eksiklikleri göz önünde bulundurulduğunda ‘kentsel dönüşüm ile' alanda yaşayan bireylere daha kaliteli ve güvenli bir yaşam sunulması gerekliliği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bu bölgede yerinde dönüşüm uygulanması önerilmekte ve konut adalarının bütünleşik bir yapı içerisinde site nizamında yerleşmesi gerektiği öngörülmüştür. Böylece nüfusun ihtiyaç duyduğu sosyal donatı ve altyapı gereksinimi büyük ölçüde çözümlenmiş olacaktır” denildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Müberra Oflaz'dan emlaktasondakika'ya özel açıklamalar!
  • 26.10.2020 14:57

Müberra Oflaz'dan emlaktasondakika'ya özel açıklamalar!

İMPO İmar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, emlaktasondakika.com'a ...

"Konut kredisine bugüne kadar 133 bin başvuru yapıldı"
  • 24.06.2020 10:11

"Konut kredisine bugüne kadar 133 bin başvuru yapıldı"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konut kredisi kampanyasına 133 bin başvu ...

Türkiye'nin yeni kırsal gelişim politikasına ihtiyacı var!
  • 19.05.2018 11:21

Türkiye'nin yeni kırsal gelişim politikasına ihtiyacı var!

İmpo İmar, 24 şehirde 40 ilçenin planlamasından elde ettiği tecrübeyle Türkiye'n ...

Bakanlıktan kentsel dönüşümde başarının formülü!
  • 03.10.2017 13:59

Bakanlıktan kentsel dönüşümde başarının formülü!

İmpo İmar Kentsel Dönüşüm ekibi, fizibilite raporlarının vatandaşa şeffaf bir or ...

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi yeni yüzüne kavuşuyor
  • 07.08.2017 14:50

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi yeni yüzüne kavuşuyor

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki ...

İmpo İmar, İBB'nin ulaşım projelerini planlayacak
  • 16.06.2017 17:22

İmpo İmar, İBB'nin ulaşım projelerini planlayacak

İmpo İmar AŞ ekipleri, megaşehir İstanbul’un ulaşım projelerinin planlaması için ...