maritbet girişmaritbet
Roman Lonca mahallesinin kimliği değişiyor

Roman Lonca mahallesinin kimliği değişiyor

Fatih Belediyesi ve Terraco Türkiye işbirliği ile ağırlıklı Romanların yaşadığı ve İstanbul'un en eski mahallelerinden Lonca'nın çehresi değişiyor.

Kampanya çerçevesinde, 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un en eski mahallelerinden Lonca mahallesi ruhuna yakışır renklere bürüyor. Nisan ayında tamamlanması planlanan projede ilçenin turizm potansiyelinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Fatih Belediyesi tarafından bölgedeki sokakların altyapı ve zemin döşemeleriyle ilgili çalışmalar yapılırken, İsveçli boya ve ısı yalıtım markası Terraco ise tarihi binaların dış cephelerindeki uygulamalar yapacak.
 
Haliç kıyısındaki Ayvansaray, Fener ve Balat bölgelerinde gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında tarihi evler ve tarihi binalarla sarılı Lonca Mahallesi elden geçirilecek. Fatih Sultan Mehmet'in, 1453'de İstanbul'u fethinden sonra, Bizans döneminde çökmeye başlayan şehri canlandırmak amacıyla farklı bölgelerde yaşayanları İstanbul'a davet etmesiyle, İstanbul'a gelen Romanların bir kısmı Ayvansaray'da Lonca Mahallesi'ni kurarken, bir kısmı da Edirnekapı'da surların dışındaki bir alan yerleşti.
 
Surların dışındaki Romanlar, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla Vatan Caddesi'nin üzerinde geçtiği Bayrampaşa Deresi çevresine, 1950'li yıllarda da Vatan Caddesi'nin yapımı nedeniyle bir kısmı Sulukule'ye yerleşirken, bir kısmı da Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağıldı. Lonca Mahallesi ise Romanların kültür, gelenek ve sanatlarını icra ettiği mekan olarak günümüze kadar ulaştı. Mahalle Roman kültürünü izleme olanağı veren açık hava müzesi hüviyetinde. Yapılan çalışma ile Roman kültüründen alışık olunan capcanlı renkler binalarla buluştu. Yaklaşık 8 bin metrekarelik alanın yolları, çevre düzenlemeleri ve bina cephelerinin tamamıyla yenilenmesi hedefleniyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz