maritbet girişmaritbet
Recep Altepe ‘Dağ ilçelerinde kalkınma sağlanacak’

Recep Altepe ‘Dağ ilçelerinde kalkınma sağlanacak’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan’lı muhtarlarla bir araya geldi

Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan'lı muhtarlarla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, özellikle dağ ilçelerinin bugün kadar Büyükşehir'e gönül bağı ile bağlı olduğunu ancak 30 Mart'tan sonra yasal olarak bu bölgeye yatırım yağacağını söyledi. Başkan Altepe, “Elmasbahçeler'de, Muradiye'de ne varsa Harmancık'ın merkez mahallesinde de olacak” dedi. Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, 5 milyon TL ile ilçede hizmet vermeye çalıştığını belirterek, “Yasa gereği Büyükşehir Belediyesi en az 120 milyon TL'yi kırsal kesime ayıracak. Büyükşehir'in gücü büyük. Üflese bizi uçurur” dedi. Organize edilen Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhanlı muhtarlar buluşması Uludağ Ağaoğlu Otel'de yapıldı. Dağ yöresi muhtarlarına 30 Mart sonrası yürürlüğe girecek Büyükşehir yasasının bölgeye sağlayacağı katkılar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yasa gündemde bile yokken 4 dağ ilçesinde de önemli yatırımlar yaptıklarını hatırlattı. Başkan Altepe, “Sonuçta ilk bacayı tüttüren Büyükşehir Belediyesi oldu, BESAŞ oldu. Süt ürünleri tesisimizin ardından et ürünleri tesisimizle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim temel hedefimiz dağ bölgesinde kalkınmayı sağlayıp, göçü durdurmak” dedi.

Uludağ bizim için sadece bir mahalle
En iyi yönetim şeklinin yerel yönetim olduğunu bu nedenle de son yıllarda yerel yönetimlerin yetkilerinin gün geçtikçe arttığını dile getiren Başkan Altepe, “Uludağ'ı 400 kilometre uzaktan yönetemezsiniz. Çünkü buradaki bir sorunu Ankara'ya duyurana kadar, Ankara gelip soruna müdahale edene kadar, haftalar geçer, mevsim biter, sorun çözülmeden kalır. Oysa benim buraya gelmem 45 dakika. Aynı zamanda yerel yönetim güçlü olursa kaynaklar yerinde kullanıyor. Uludağ bizim için bir muhtarlık. Büyükşehir'in 1176 muhtarlığı var, birisi de burası. Uludağ'a kongre merkezi yapılacak, otopark, günübirlik tesis, spor sahaları yapılacak. Zaten biz bunları bütün mahallelerimize yapıyoruz, buraya da yapacağız. Ayrıca burası altın yumurtlayan tavuk. Bu yatırımlar bu güne kadar olsaydı zaten biz Uludağ'ı istemezdik. Bu sorunların hepsi, sorunları bilen, yerinde yaşayan kişilerle ve yerinden yönetimle çözülür” diye konuştu.

Dağ ilçelerine yüzme havuzu
Dağ ilçelerinde kırsal kalkınmanın sağlanmasının yanında yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik projeleri de bir bir devreye alacaklarını dile getiren Başkan Altepe, “4 dağ ilçemize de kapalı yüzme havuzu yapacağız. Bir çok ilde bile bulunmayan bu tesisler tüm ilçelerimizde olacak. Elmasbahçeler'de, Muradiye'de ne varsa Harmancık merkez mahallesinde de olacak. Yasa gereği yatırım bütçemizin yüzde 10'unu kırsala ayıracağız. Bu da en az 120 milyon TL. Yani geçtiğimiz yıl bu bölgeye yapılan yatırımın 4-5 katı anlamına geliyor. Büyükşehir'in gücü bundan sonra yasal olarak da yanınızda olacak” dedi.

Büyükşehir üflese bizi uçurur 
Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da daha önce il genel meclisinde tüm ilçelerin nüfusları oranında temsil edildiğini dolayısıyla nüfusu küçük olan ilçelerin yasal olarak da en az yatırımı aldığını söyledi. 100 metre hortum almak için 30 kere Bursa'ya gidip gelmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Tatlıoğlu, “Yol paralarını hortuma versek, sorun çözülürdü zaten. Başbakanımız bunu gördü ve Büyükşehir Belediyelerinin yetkilerini artırdı. Daha önce zaten 7 ilçe büyükşehire bağlıydı. İl genel meclisine 10 ilçe kalıyordu. Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, İznik, İnegöl ve Yenişehir hepsi de il olma yolunda giden ilçeler. Geriye 4 dağ ilçesi kaldı. Dördünü toplasan İnegöl'ün bir mahallesi olmuyordu. Şimdi Büyükşehir'le elimize bir fırsat geçti. Bizim devletten çok alacağımız var. Fakir olduğumuz halde bu devlete iki uçak alan milletiz. Kurtuluş Savaşı'nda en fazla şehidi veren bölgeyiz. Bu ülkenin bekçileri ve efendileriz. Bazen ekonomik nedenlerden, bazen siyasetten kaynaklanan sebeplerle yeteri kadar alacağımızı alamadık. Büyükşehir'i büyük umutlarla bekliyoruz. Çünkü daha Büyükşehir sınırlarına girmeden 4 ilçeye ciddi yatırımlar yapıldı. Ben kendi adıma söylüyorum, Başkanımızın kapısından hiç boş dönmedim. Yıllık 5 milyon bütçem var. Belki de dağ ilçelerinin hepsinin bütçesi Büyükşehir Belediyesi'nin bir aylık misafir giderleri kadardır. Büyükşehir'in gücü büyük. Üflese bizi uçurur” diye konuştu.
?

Planlama tek elden olmalı
İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir de 30 Mart'ın Büyükşehir için bir başlangıç, kendileri için ise bir son olduğunu belirterek, yeni düzenlemenin kırsal kalkınma açısından çok yararlı olacağını söyledi. Planlamanın tek elden yapılması gerektiğine inanan bir kişi olduğunun altını çizen Akdemir, “Bursa'da küçücük belde belediyeleri bile sanayi bölgeleri kurdu. Çalı, Kayapa, Hasanağa gibi 2 bin nüfusu olmayan beldeler devasa sanayi bölgeleri kurdular. Altyapı, üstyapı eksik, yolları yetersiz. Bunları büyükşehir yapmalıydı. İnşallah bundan sonra olacak. Özel idarenin 2013 yatırım bütçesi 30 milyon liraydı. Biz bununla hizmet etmeye çalıştık. Büyükşehir Belediyesi'nin bizden 5-10 katı daha fazla hizmet yapacağı inancındayım” dedi.

Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya da bu birlik ve beraberliği muhafaza ettikleri sürece, Büyükşehir Belediyesi'nin de yatırımlarıyla dağ ilçelerinin makus talihinin değişeceğini ve büyük yatırımların bölgeye geleceğini vurguladı.

Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Nedim Serbestol ve Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan Muhtarlar Derneği Başkanları da bölgeye gösterdiği hassasiyet nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

 

Yorum Yaz