maritbet girişmaritbet
Proje plana aykırı çıktı

Proje plana aykırı çıktı

İstanbul'un kentsel dönüşüm modelinin pilot projesi olarak yürürlüğe sokulan Fikirtepe projesi, deprem planına aykırı

İstanbul Anakent Belediyesinin, depreme karşı İstanbul'un kentsel dönüşüm modelinin pilot projesi olarak yürürlüğe soktuğu "Fikirtepe Projesi"nin, belediyenin kendi hazırladığı İstanbul Deprem Master Planı'na (İDMP) aykırı olduğu ortaya çıktı. Daha geniş alana yayılması gereken ilçedeki nüfus yoğunluğu proje ile 2 katına çıkacak. Konut oranı yüzde 50'den fazla artarken, sağlık, eğitim ve yeşil alanlar neredeyse hiç büyümeyecek. Zemin yumuşak olduğu halde bölgeye "kat sayısına sınırlama, kişi başına 7 metrekare boş alan" gibi yaptırımlar da getirilmedi. Toplum İçin Şehircilik Platformu'ndan Nazım Akkoyunlu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi halkın deprem konusundaki hassasiyetini suistimal ediyor. Öncelikle değişmesi gereken, kentleri bir rant aracı olarak gören zihniyettir" dedi.
AKP iktidarı, depreme karşı İstanbul'un kentsel dönüşüm modeli olarak lanse ettiği Fikirtepe Projesi ile "deprem ile mücadeleden çok, yeni rant yaratma peşinde olduğunu" bir kez daha gözler önüne serdi.

Öncelikli 'deprem bölgesi' değil

AKP'li İstanbul Anakent Belediyesi, Kadıköy ilçesi içerisinde Fikirtepe, Merdivenköy, Dumlupınar ve Eğitim mahallelerini kısmen kapsayan ve Boğaziçi Köprüsü ile D-100 Karayolu'nun kesişim noktasında yer alan 131 hektar büyüklüğündeki alanı, başta kendi İstanbul Deprem Master Planı olmak üzere pek çok deprem raporunda öncelikli deprem bölgesi olmamasına karşın, depreme karşı İstanbul'un kentsel dönüşüm modelinin pilot projesi olarak belirledi. Toplum İçin Şehircilik Platformu'nun 1/1000 Ölçekli Fikirtepe Uygulama İmar Planı'na ilişkin hazırladığı rapora göre, konut alanları hem yatay hem de dikey olarak genişliyor.
Bölgede yüzde 100 oranında ilave imar hakkı tanınıyor. Kentsel sosyal donatı alanları ise neredeyse hiç artmıyor. Raporda ayrıca, depremde alınacak tedbirlere yönelik hiçbir düzenlemenin projede yer almamasına da dikkat çekildi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz