maritbet girişmaritbet
Özhaseki: İstanbul'daki riskli bina sayısı 600 bin!

Özhaseki: İstanbul'daki riskli bina sayısı 600 bin!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai'de katıldığı Cityscape Global 2017'de depremle ilgili çarpıcı rakamlar açıkladı.

11-13 Eylül tarihlerinde Dubai'de düzenlenen Cityscape Global 2017 Fuarı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul için olası bir depremde neler yaşanabileceği ile ilgili rakamsal veriler paylaştı. İstanbul'da 600 bin civarında riskli binanın olduğu söyleyen Bakan Özhaseki, ülkemizin yüzde 66'sinin birinci ve ikinci derece deprem bölgesi olduğunu açıklandı. Özhaseki, yeni bir yasa ile başta İstanbul olmak üzere, tüm Türkiye'de yeni bir dönüşümün başlayacağını açıkladı. 


Bakan Özhaseki: "Bizi de en çok korkutan, yakında olması beklenen İstanbul Depremi.  Bundan dolayı da büyük bir hazırlık yaptık. Bu hazırlığımızı da Bakanlar Kurulu'nda sunduk.  Daha sonra Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza sunduk ve kabul gördü. Önümüzdeki günlerde meclise inip, yasalaşacak. Bana göre Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılması çok doğru olur. Çünkü bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Riskli bina sayısı 600 bin civarında. İstanbul'da olacak bir depremin Türkiye'ye ne kadar büyük zarar vereceği gayet ortada.  Kentsel dönüşüm adı her yer yanlış kullanıldığı için, yeni çalışmamıza o adı koymak istemiyoruz. Adına “olası bir depreme hazırlık yasası” diyelim. İstanbul'da hazırladığımız rezerv alanlar içerisinde alan bazlı dönüşüm yapmayı düşünüyoruz. Aslında bina bazlı değişimler olabilir. Yani bir yapı eğer riskliyse, müracaat edip, bizden teşvikleri alıp orayı yaptırabilir. Ama bizim tercihimiz bu değil. Alan bazlı dönüşüm yapmak istiyoruz. Alan bazlı dönüşümde sosyal donatı alanlarını yeniden hesaplıyoruz. Yeşil alanlar, otoparklar, hastaneler, yollar baştan sonra tekrar düzenleniyor. Bunu belediyelerle birlikte yürüteceğiz. Karşılaşılacak sorunlar arasında; finans sorunu, rezerv alan, mevzuattaki eksiklikler yer alıyor. Mevzuatta bu dönüşümü yaparken karşımıza çıkabilecek her türlü sıkıntıya karşı çözümler hazırladık. Rezerv alanlarıyla ilgili İstanbul ve Anadolu için hazırlık yaptık. Finans noktasında da ciddi bir bütçe oluşturuyoruz. Bu bütçe ilk yıl itibariyle 20 milyar TL civarında olacak. Bunun yarısını bakanlık ve İller Bankası olarak kendimiz karşılayacağız. Kalan yarısını Dünya Bankası'ndan 20 yıllık, neredeyse yüzde 1-2 faizlerle alacağımız kredilerden karşılayacağız. Belediyelere biz burada inşaat süresince yapılan konutların inşaatlarını karşılayacak şekilde faizsiz kredi vereceğiz.  İnşaatlar bittikten sonra 3 yıl içinde para geri ödenecek. İstanbul için özel bir teşkilatlanma yapıyoruz.  İstanbul'da hali hazırda kamu binalarını yenileyen bir kurum var. İSMEP'i bünyemize alıyoruz.  İSMEP üzerinde tüm İstanbul'un dönüşümünü sağlayacağız.  Bizim bu kredimiz sadece belediyelere değil, binasını yenileyecek vatandaşa da verilecek. Müteahhitle anlaşıp geldiğinde aynı krediyi onlar için de vereceğiz. Bina yapımı süresinde parayı vereceğiz. Sonra vadeye yayarak parayı kendilerinden geri isteyeceğiz. Vatandaş evinden çıktığı tarihten itibaren kira yardımında bulunacağız." dedi.


Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cityscape Dubai 2017 işte böyle geçti!
  • 14.09.2017 17:03

Cityscape Dubai 2017 işte böyle geçti!

Dubai'de düzenlenen Cityscape Global 2017 Fuarı'ndan çok özel görüntüler emlakta ...

"Tapuda yeni dönem başlıyor"
  • 13.09.2017 10:50

"Tapuda yeni dönem başlıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai Cityscape 2017'de tapuda yeni ...

Bakan Özhaseki, yeni deprem yasasının detaylarını anlattı
  • 13.09.2017 10:49

Bakan Özhaseki, yeni deprem yasasının detaylarını anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai Cityscape Fuarı'nda yeni depre ...

Özhaseki: Depremle ilgili yeni yasa geliyor
  • 12.09.2017 17:39

Özhaseki: Depremle ilgili yeni yasa geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, olası depremle ilgili hazırladıkları ...

''Türkiye'den 160 bin yabancı gayrimenkul aldı''
  • 12.09.2017 17:38

''Türkiye'den 160 bin yabancı gayrimenkul aldı''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai Cityscape Global 2017'de öneml ...

Sabri Paşayiğit: Cityscape verimli geçiyor
  • 12.09.2017 13:28

Sabri Paşayiğit: Cityscape verimli geçiyor

SPArchitects Kurucusu Sabri Paşayiğit, Cityscape Global 2017'de fuar hakkında de ...