maritbet girişmaritbet
Okmeydanı, Şanzelize olmak için bekliyor

Okmeydanı, Şanzelize olmak için bekliyor

Çevre Bakanlığı Kasımpaşa ve Okmeydanı’nda 6 mahalleyi ‘riskli alan’ ilan etti. Beyoğlu Belediyesi’nin ‘Şanzelize’ projesi hayata geçirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi sınırları içindeki Kasımpaşa ve Okmeydanı'nda 6 mahalleyi 'riskli alan' ilan etti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız mahallelerinde 1 milyon 650 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm startı verilecek. Yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı mahallelerde Beyoğlu Belediyesi'nin hazırladığı 'Champs-Elysees Şanzelize' projesi hayata geçirilecek. Beyoğlu ilçesindeki Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız mahallelerindeki bazı yerlerin riskli alan ilan edilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un 2. maddesi ve ek 1. maddelerine göre Bakanlar Kurulu'nda 13 Haziran 2016'da kararlaştırılmıştı. 6 mahalleyle ilgili daha önce belediye ile semt halkı ve Okmeydanı Çevre Koruma Derneği arasında mahkeme süreci yaşanmıştı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu mahalleleri içeren proje için, "Okmeydanı'nı Champs-Elysees yapacağız" demişti. Demircan, bu mahallelerdeki 30 ayrı ada üzerinde büyük bir uzlaşmayla kentsel dönüşüm projesine start vereceklerini açıklamıştı. Ancak mahallelerin sakinleri ile belediye arasında tapu sıkıntısı yaşanınca, nazım imar planı dernek tarafından mahkemeye taşınmış ve iptal edilmişti. Beyoğlu Belediyesi'nin yeniden hazırladığı plan da dernek tarafından yargıya taşınmıştı.

ÖZAL DÖNEMİNE UZANIYOR

Dernekte bir araya gelen bu mahallelerin sakinleri, evlerinin bulunduğu arsaların Turgut Özal döneminde kendilerine satıldığını belirterek, mülkiyet haklarının belediye tarafından tanınmamasına tepki gösteriyor. Kentin ortasında kalan yerlerin değer kazanmasıyla bu bölgeye ilginin yoğunlaştığını söyleyen mahalle halkı, bölgeyi "Champs-Elysees yapacağız" diyen belediyenin zaten önceden satın aldıkları bu yerleri yeniden satmak için kendilerinden fahiş fiyat istediğini ve evlerini yeniden satın alacak maddi güçleri olmadığını belirtmişti.

80 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Beyoğlu Belediyesi'nin daha önce açıkladığına göre söz konusu alan 1 milyon 650 bin metrekareyi kapsıyor ve 80 bin kişi yaşıyor. Belediyenin yargı tarafından iptal edilen imar planının ve "Champs- Elysees" projesinin şimdi bölgenin Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesiyle hayata geçmesi bekleniyor.

İŞTE DEĞERİ ARTAN MAHALLELER

Fetihtepe: Riskli alan ilan edilen mahalle, Okmeydanı'nda D-100 (E-5) karayolunun paralelindeki Şark Kahvesi diye anılan Halıcıoğlu Yanyolu Caddesi'nden Kulaksız'a ve Hasköy Mezarlığı'na dek uzanan bölgeyi kapsıyor.

Kaptanpaşa: Piyalepaşa Bulvarı ile Kulaksız arasında kalıyor.
Keçecipiri: Hasköy sahilinden Aynalıkavak Kasrı, Kulaksız ve Hasbahçe oluşturuyor.
Piripaşa: Keçecipiri Mahallesi'ne komşu durumda. Hasköy'de Rahmi Koç Müzesi'nin bulunduğu yerden Hasköy Musevi Mezarlığı'na uzanan yerleşimi içeriyor.
Piyalepaşa: Fatihsultan Caddesi, Piyalepaşa Bulvarı ve Halıcıoğlu Yanyolu Caddeleri arasında yer alıyor.
Kulaksız: Kasımpaşa semt merkezinin bir kısmını sınırları içinde bulunduruyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 37 daire sahiplerini buldu
  • 28.03.2022 15:49

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 37 daire sahiplerini buldu

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Şelale Evleri'nde yapımı tamamlanan 50 ...

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...