maritbet girişmaritbet
Muğla'da tarihi Arasta'nın çehresi değişiyor

Muğla'da tarihi Arasta'nın çehresi değişiyor

Muğla'da ticaret kervanlarının yollarının kesişme noktası, döneminin en önemli ticaret bölgesi olan ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatların yapıldığı Arasta yenileniyor


 

Muğla'da ticaret kervanlarının yollarının kesişme noktası, döneminin en önemli ticaret bölgesi olan ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatların yapıldığı Arasta yenileniyor. Valilik ve Belediye tarafından hazırlanan proje çerçevesinde 128 dükkanın çatı, dış cephe ve boya yenilemeleri, 10 sokakta da sağlıklaştırılma çalışmaları yapılacak.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası çerçevesinde, belediyelerce tahsil edilen emlak vergilerinden yüzde 10'luk pay, İl Özel İdarelerindeki katkı payı bütçesine aktarılıyor. Yöredeki tarihi ve kültürel değerlerin restore edilmesi ve kültür turizmine kazandırılması amacıyla belediyelerce yaptırılan restorasyon projelerine, proje tutarının yüzde 80'lik bölümü, Muğla İl Özel İdaresi Katkı Payı Fonu'ndan ayrılan kaynakla karşılanıyor. Muğla kentsel SİT alanı içindeki, ‘Arasta Sokak İyileştirme Projesi'ne, İl Özel İdaresi Katkı Payı Fonu'ndan 1 milyon 549 bin liralık ödenek ayrıldı.
 
Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, toplam 11 adada çalışma yapılacağını, 21'i tescilli olmak üzere 128 dükkandaki onarımları bir yıl içinde tamamlanmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin bir yıllık bölümü tamamlandıktan sonra Arasta'nın, hedefledikleri kültür turizmi hareketliliği içinde en önemli lokomotiflerden biri olacağına inandıklarını kaydeden Gürün, “Arasta'nın güzelliği, çalışmalarla yeniden ortaya çıkarılacak. Arasta'yı kültür turizmi ve günübirlik turların cazibe merkezi yapmayı istiyoruz. Valilik, İl Özel İdaresi ve Muğla Üniversitesi ile ortak çalışma içindeyiz” dedi.
 
Gürün, Zahire Pazarı'nı da restore ettiklerini hatırlatarak, “Arasta'daki çalışmalar da tamamlanınca, Zahire Pazarı ile bütünlük içinde çok önemli bir tarihi bölge yeniden kazanılmış olacak” diye konuştu. Muğla Valisi Fatih Şahin de, kültür turizmine önem vererek turistleri kent merkezine çekmek durumunda olduklarını belirterek, “Bunun için farklı çalışmalara yer vermeliyiz. Arasta projesi buna bir örnek oldu” dedi.
 
Kalaycılık yapan 54 yaşındaki Bayram Can, Arasta'nın canlanmasıyla bölge ekonomisinin de gelişeceğini söyledi. Eski yıllarda Arasta'nın çok hareketli olduğunu kaydeden Can, “1900'lü yıllarda da bu bölgede Türklerin ve Rumların alışveriş yaptıkları ortak pazaryeri kurulduğu söylenir. O dönemlerde zanaatkarlar eserlerini sergilermiş. Arasta'da bir dönem kalabalık sebebiyle iki kişinin yan yana yürümesi mümkün değildi. Şimdi ise dükkanların deposu haline geldi. Depoların kaldırılması ve esnafın yeniden gelmesiyle çarşı canlanacaktır” dedi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz