maritbet girişmaritbet
'Maltepe Dragos'ta, kentsel dönüşüm çalışması bitti'

'Maltepe Dragos'ta, kentsel dönüşüm çalışması bitti'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, "Maltepe Dragos'ta sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm adı altında yaptığımız çalışmalar bitti" dedi

Topbaş, TOKİ tarafından düzenlenen 2011 Konut Kurultayı'nda, ulusların ülke ölçeğinde ana planlarını, bölge planlarını ve şehir planlarını ortaya koymak durumunda olduklarını, plancılar, mimarlar olarak şehirleri canlı organizmalara benzettiklerini belirterek, bu sistemler doğru değilse, şehirlerin sakat ve yaşanması problemli şehirler olacağını, sosyal donatı alanlarına, insanların kendilerini ifade edebileceği kültürel değerlere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

İstanbul'un sanayileşme süreciyle 50 yılda 12 milyon göç alarak ciddi baskı altında kaldığına dikkati çeken Topbaş, İstanbul'da yılda 200-210 bin doğum, 60 bin ölüm vakası bulunduğunu, aradaki boşluğun şehrin konut ihtiyacını ortaya koyduğunu kaydetti. İstanbul'un aynı zamanda deprem riski taşıdığını, kontrolsüz ve düzensiz gelişmeler nedeniyle bu riskin ciddi anlamda hissedildiğini söyleyen Topbaş, 14 milyonu barındıran İstanbul'da plansız gelişme nedeniyle tarım alanları ve havzaları ciddi anlamda tehdit altına alındığını anlattı.

Göreve geldiklerinde Metropolitan Planlama Merkezi'ni kurduklarını, İstanbul'un 1/100.000 çevre düzeni planlarını hazırlamak adına 14 farklı departmanda İstanbul'u incelediklerini, yeni bir İstanbul'u düzenlemeye başladıklarını anlatan Kadir Topbaş, "Burada özellikle kentsel dönüşüm adına bazı çalışmaları da başlattık. Ama maalesef burada üzülerek ifade etmek istiyorum ki bizim bu kentsel dönüşüm iyi niyetimizi bazı siyasiler istismar ederek vatandaşlarımızı, yurttaşlarımızı tedirgin ettikleri için biz bunu rahatça kullanamaz hale geldik. Bunun yerine biz deprem dönüşüm ifadesini kullanmaya başladık. Çünkü insanları tedirgin etmemek de bir noktada uzlaşmak da bizim görevimiz diye düşündük" diye konuştu. Kartal bölgesinde bir kentsel dönüşüm çalışmasının projelendirmesini yaptıklarını, 1/5.000 ve 1.000 ölçekli planlarının mecliste onandığını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

"Maltepe Dragos'ta sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm adı altında yaptığımız çalışmalar bitti. Ocak ayı içerisinde Cendere Vadisi'nde 170 hektarlık bir alandaki kentsel dönüşümüyle ilgili çalışmalarımızı da başlattık. 14 Ocak itibariyle de meclisimizden 1/5.000 ölçekli planlar geçti. Bu çalışmaları yaparken hemen oradaki sanayiciler ve yerleşimi olan insanlarla bir STK kurulmasını öngörüyoruz. Kurulan bir dernek bizimle muhatap oluyor ve çalışmaları birlikte yürütmekteyiz. Yine 180 hektarlık Küçükçekmece Avcılar arasındaki bölgede de bir kentsel dönüşüm taslak projeleri hazırlandı."

Kadıköy Fikirtepe'deki çalışmayla ilgili de yine orada kurdukları dernekle muhatap olmakla birlikte oradaki imar artışlarını ve arazilerin birleşerek daha fazla imar alabilme haklarını ortaya koyduklarını, bunun da 14 ocak itibariyle meclislerinden geçtiğini söyleyen Topbaş, orada ciddi anlamda kentsel dönüşümün adımlarını attıklarını söyledi.Topbaş, "Bizim bu çalışmaları yaparken özellikle belediyemizin kendi bünyesinde, ayrıca KİPTAŞ şirketimizin çalışmaları ve TOKİ ile beraber çalışmalarımızla birlikte bu kentteki dönüşüm süreçlerini başlattığımızı ifade etmek istiyorum. Geleceğe daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanı oluşturma kadına çalışma yaptığımız bütün alanları, İstanbul'un tamamını kapsayacak şekilde bölüm bölüm bu adımları attığımızı ifade etmek istiyorum" dedi. Bu yüz yılın yarısında dünya nüfusunun 9 milyarı bulacağını, bunun dünyadaki konut probleminin hangi boyuta geleceğini gösterdiğini söyleyen Topbaş, bununla ilgili tüm yönetimler, bütün birliklerin hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti.

İSTANBUL GÜVENLİK SIRALAMASINDA ÖNDE GELEN ŞEHİRLERDEN
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bireyin mutluluğunda en önemli göstergelerin başında güvenliğin geldiğini belirterek, ama bunun tek başına yeterli olmadığını, insan mutluluğunun farklı talepleri de içerdiğini anlattı. Güvenlik ve sağlığı temin eden insanın nitelikli bir konutta oturmayı arzu ettiğini ifade eden Mutlu, İstanbul'un dünya metropolleri içerisinde güvenlik sıralamasında önde gelen şehirlerden birisi olduğunu söyledi.

1999 depreminin konut güvenliği konusunda daha hızlı hareket edilmesine aracı olduğunu anlatan Mutlu, TOKİ başta olmak üzere yerel yönetimlerin şehirde güvenli konut üretme noktasında önemli çalışmalar yaptığını söyledi. İstanbul'un, kentsel yenileme çalışmalarıyla eski ile yeniyi bir arada yaşatan bir şehir haline geldiğini dile getiren Mutlu, 450 milyon avroluk kaynakla başta okullar olmak üzere kamu binalarının yenilenmesinde ciddi gelişme kaydedildiğini bildirdi.

Kaynak: Dokuz Sütun

  • Etiketler:

Yorum Yaz