maritbet girişmaritbet
Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm kapsamında Türkiye’nin ilk alttan ısıtmalı yolu yapıldı!

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm kapsamında Türkiye’nin ilk alttan ısıtmalı yolu yapıldı!

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilk otoyol tüneli, Türkiye’nin en uzun alttan ısıtmalı yolu ve en uzun açıklıklı kemer viyadüğü inşa edildi

 

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilk otoyol tüneli, Türkiye'nin en uzun alttan ısıtmalı yolu ve en uzun açıklıklı kemer viyadüğü inşa edildi.

Başkent'te yepyeni ve modern bir yaşam alanı olarak yükselen Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi, 242 ve 280 metrelik başkentin ilk otoyol tüneli, kış aylarında sürüş kolaylığı sağlayacak gidiş-geliş 7 kilometre uzunluğunda Türkiye'nin en uzun alttan ısıtmalı yolu ve 160 metre açıklıkta Türkiye'nin en uzun kemer viyadüğünü bir arada bulundurmasıyla tarihe geçiyor.

BAŞKENT'İN KUZEYİ'NDE YÜKSELEN GÜZELLİK

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Başkent merkezine 8 kilometre uzaklıkta sürdürülen proje kapsamında bölge 6 bin 500 gecekondudan arındırıldı. Üretilecek 18 bin konutta yaklaşık 80 bin kişi yaşayacak.  8 bin 100 hak sahibi konutundan 3 bin 500'ünün yapımı tamamlanarak teslim edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) özel yasa çıkarılarak uygulamaya konulan ilk kentsel dönüşüm projesi, çalışmalar başladığı günden bugüne sadece Türkiye'ye değil dünyaya da örnek bir proje oldu. Proje, 2009 yılında HABİTAT tarafından dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ‘En İyi Uygulama' ödülüne, 2010 yılında da İslam Başkentleri Konferansı'nda ‘Şehircilik ve Bölge Planlama' dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Başkent'in giriş kapısında olan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulama esasları, aldığı ödüller, kapsamı gibi farklı özelliklerinin yanı sıra alt yapısı, sosyal donatıları, rekreasyon alanlarıyla da birçok ilki içinde barındırıyor.

Bu kapsamda inşası gerçekleştirilen yeni yol güzergahında;  Ankara'nın ilk otoyol tüneli, Türkiye'nin en uzun alttan ısıtmalı yolu ve Türkiye'nin en uzun kemer viyadüğü de yine bu proje kapsamında yapılıyor

“ANKARA'NIN İLK OTOYOL TÜNELİ”

Başkent'in ilk otoyol tüneli, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi içinde inşa edildi. Hasköy girişinde Protokol Yolu üzerinde bir gidiş bir geliş olmak üzere iki tüp tünel yapıldı. Ankara'dan Havaalanı'na giderken yapılan tünel 242 metre, Havaalanı'ndan Ankara'ya doğru geliş yönünde yapılan tünel ise 280 metre uzunluğunda.

Kaya delinerek açılan tünellerin yerden yüksekliği 7 metre 40 santim, enleri ise 14 metre genişliğinde yapıldı. Her birinde 8 jet fan bulunacak olan tüneller, 7 gün 24 saat tünel içi kamera sistemi ile izlenecek. Böylece herhangi bir olumsuz durumda da anında müdahale edilebilecek.

YAPAY KAYA VE YEŞİLLENDİRME FARKLILIK KATACAK

Tünellerin girişi ve çıkışında yapılan yapay kaya uygulaması ve yeşillendirme çalışmaları ile görsel anlamda da farklılık oluşturulacak. Yeni yapılan Protokol Yolu Ankara halkı için daha konforlu ve keyifli yol haline getirilecek.

“TÜRKİYE'NİN EN UZUN ALTTAN ISITMALI YOLU”

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda 3,5 kilometrelik Türkiye'nin en uzun alttan ısıtmalı yolu yapıldı. Yeni yapılan protokol yolu, mevcut protokol yolunun alternatifi olacak. Kuzey Ankara girişinden başlayıp Solfasol Kavşağı'na kadar devam edecek. Yol, 3 geliş 3 gidiş toplamda 7 kilometre olacak. Tüm şeritlerde genişliği 50 santimetre olan toplam 12 adet lastik iz yapılıyor. Bu izlere kablo döşenerek, alttan ısıtma sistemini kuruluyor.  Sistem sadece lastik izlerinin olduğu alandaki kar ve buzları eritecek. Böylece sürücüler 6 şeritli yolda 12 adet lastik izini takip ederek, güvenli bir şekilde yollarına devam edecek.

“TÜRKİYE'NİN EN UZUN KEMER VİYADÜĞÜ”

Proje kapsamında yenilenen ve daha güvenli hale getirilen yolda iki adet viyadük inşa edildi. Kuzey Ankara Projesi içindeki yol yapım güzergahında inşa edilen iki viyadükten biri Türkiye'nin en uzun açıklıklı betonarme kemer viyadüğü olma özelliğine sahip olacak.  40 metre yükseklikteki viyadük, kemer kısmı 160 metre olmak üzere toplamda 230 metre uzunlukta inşa edildi.  Ayrıca yine aynı alanda 2 adet köprülü kavşağın da inşası gerçekleştirildi. 

MUHTEŞEM MANZARA İLE GÜVENLİ VE KEYİFLİ SÜRÜŞ YOLU

Yeni yapılan protokol yolu boyunca yaklaşık 10 türde 700 civarında büyük boylu ağaç dikildi. Ankara'ya giriş-çıkış yapacak misafirler, ışık gösterisiyle her mevsim muhteşem bir seyir ile kış aylarında güvenli bir yolda sürüş keyfi yaşayabilecek.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Abdullah Gül, Kuzey Ankara'daki dönüşümü inceledi
  • 16.07.2014 16:34

Abdullah Gül, Kuzey Ankara'daki dönüşümü inceledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TOKİ öncülüğünde başkentin en büyük dönüşüm projesi ...

Ankara ‘Kuzey Yıldızı’na kavuşuyor
  • 10.06.2014 15:30

Ankara ‘Kuzey Yıldızı’na kavuşuyor

Ankara’da yapımı tamamlanan “Kuzey Yıldızı”, 12 Haziran Perşembe günü Başbakan R ...

TOKİ, Kuzey Ankara Girişi'nde yeni bir projeye başlıyor
  • 09.02.2014 12:06

TOKİ, Kuzey Ankara Girişi'nde yeni bir projeye başlıyor

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yine vizyon bir çalışmaya imza a ...

Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesini inceledi
  • 14.11.2013 14:17

Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesini inceledi

Başbakan Erdoğan, Ankara'nın kuzey girişinde Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konu ...

Kule vinç operatörleri 60 ile 70 metre arasındaki yüksekliklerde hatasız çalışıyor!
  • 15.09.2013 11:10

Kule vinç operatörleri 60 ile 70 metre arasındaki yüksekliklerde hatasız çalışıyor!

Kule vinç ope 60-70 metre yükseklikte, gün boyu güneşin altında hata yapmadan ça ...

Ankara'da kentsel dönüşüm bölgesi içinde kalan Esenboğa’dan şehre geliş yolu trafiğe açıldı!
  • 25.04.2013 08:43

Ankara'da kentsel dönüşüm bölgesi içinde kalan Esenboğa’dan şehre geliş yolu trafiğe açıldı!

TOKİ’nin en büyük projelerinden Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi içinde kala ...