maritbet girişmaritbet
"Kısa zamanda kentsel dönüşüm yapacağız"

"Kısa zamanda kentsel dönüşüm yapacağız"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kısa zamanda tüm Türkiye’de kentsel dönüşümü yapacağız. Bu konuda kararlıyız. Bunu vatandaşımızın can ve mal emniyetini korumak için yapıyoruz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kısa zamanda tüm Türkiye'de kentsel dönüşümü yapacağız. Bu konuda kararlıyız. Bunu vatandaşımızın can ve mal emniyetini korumak için yapıyoruz" dedi.

Bakan Eroğlu, Eskişehir'de dayanıksız olduğu gerekçesiyle 36 dairelik Marangozlar Sitesi'nin yıkılıp zemin iyileştirmesi yapıldıktan sonra 56 daire olarak yeniden inşa edilerek tapularının hak sahiplerini verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşan Eroğlu, Türkiye'nin üçte ikisinin deprem bölgesi olduğunu belirterek, mutlak suretle depreme dayanıklı, sağlam zemine sağlam binaların yapılması gerektiğini kaydetti.

Marmara depreminin olduğu 1999 yılında İstanbul'da, "elektrik, telefon, su" gibi altyapılardan sorumlu grup başkanı olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"(Allah ülkemize daha başka doğal afet vermesin) diye dua ediyoruz. Yani anlatması gerçekten zor. O depremdeki görüntüler insanı gerçekten mahvediyor. 19 Mayıs'ta Simav depremi oldu. Orada 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 23 Ekim'de Van'da deprem oldu. Arka arkaya depremler oluyor. o depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Kabul etmemiz lazım ki, mutlaka depreme karşı tedbir almak şart."

Eroğlu, Eskişehir'deki Marangozlar Sitesi çalışmasını öğrendiği zaman gurur duyduğunu ifade ederek, "Birileri 'depreme dayanıksız Marangozlar Sitesi'ni kurtaramaz mıyız' demiş ve buna önayak olmuş, bravo. Türkiye'de pek çok meselelerle karşı karşıya kaldım. İstanbul'daki, Türkiye'deki susuzluk meselesi, orman yangınları gibi. Ama şunu gördüm, imkansız diye bir şey yoktur. Yeter ki insanda bunu başarmak için niyet, iyi niyet, şevk ve heyecan ile kararlılık olsun. Bunlar olduktan sonra çözülemeyecek hiçbir mesele yoktur" dedi.

Eskişehir'deki bu çalışmanın Türkiye'de kentsel dönüşümü oluşturmak için çok uygun bir model olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

 "Toprağın, arazinin bedeli inşaat maliyetinden fazlaysa orada kentsel dönüşüm yapmak çok daha kolaydır. Vatandaşlarımızın, müteahhitlerin ve belediyelerin el birliğiyle bu çok kolaydır. Bu maliyet getirmez. Üstelik karlı da çıkarlar. Bakın hesap edelim. Marangozlar Sitesi'ndeki evlerin birini eski haliyle satmak isteseler 50 bin TL etmezdi sanırım, şu anda 120 bin TL'ye alacak vardır. Daire sahipleri bundan karlı çıktı. Müteahhit de karlı. Belediye de kazandı, çünkü çürük bina yerine şehre güzellik katan bir bina yapıldı. Hükümet olarak biz de kazandık. Allah korusun bir deprem olsa onun acısı yüreğimizde tarif edilmez acı meydana getirir."

 

Eroğlu, İstanbul Fikirtepe'de de buna benzer bir projenin başladığını anlatarak, "Kısa zamanda tüm Türkiye'de kentsel dönüşümü yapacağız. Bu konuda kararlıyız. Bunu vatandaşımızın can ve mal emniyetini korumak için yapıyoruz. Yıkacağız... Güle güle yıkacağız, sevinçle açacağız. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlendirildi. Biz de alan konusunda, yer tahsisi konusunda her türlü desteği vereceğiz. Vatandaşlarımız da bize destek vermelidir" diye konuştu.

 

"Herkes Van'daki kardeşlerimizin yardımına koşmuştur"

 

Eroğlu, Kütahya'nın Simav ilçesinde 19 Mayıs'ta deprem olduğunda Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla bu ilçeye gittiğini anımsatarak, "Simav'daki seferberlik için Hükümetimize, tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsi oradaydı. Bu konuda Simavlılar da büyük gayret gösterdi. Yıldırım hızıyla binalar yapıldı. TOKİ devreye girdi, 1000'e yakın konutun anahtarları teslim edildi. Okulların tamamı sömestre yetişiyor. 6 ayda yaralar sarıldı. Nereden nereye" diye konuştu:

"Yeni bir Van, yeni bir Erciş inşa edeceğiz"

 

"Van'da da depremin altında kalmayacaklarını, bu konuda kararlı olduklarını" ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

 

"Van, Erciş, arkasından meydana gelen Edremit depreminde kayıplarımız var. Şu anda devlet her türlü desteği veriyor, vermeye devam edecek. Türkiye'nin her yerinden herkes Van'daki kardeşlerimizin yardımına koşmuştur. İşte millet olma şuuru budur. Herkese teşekkür ediyoruz. Orada yeni bir Van'ı, yeni bir Erciş'i inşa edeceğiz. Bu konuda kararlıyız. Vatandaşlarımız endişe etmesin, devletimiz güçlüdür, yeter ki bu birlik ve beraberlik, kardeşlik duyguları sürsün."

 

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da Odunpazarı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile çalışma yapıp buradaki gerekli değişikliklerin yapıldığını belirterek, "Bu yapının bu dönemde olmasının farklı bir anlamı var. O da depremlerin yaşandığı dönemde, 'deprem yıkmadan biz yıkalım' düşüncesiyle bu konutların yıkılarak yenisinin yapılmasıdır" dedi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Marangozlar Sitesi sakinlerini duyarlı davranışlarından dolayı tebrik ederek, "Binalarının depreme dayanıksız olduklarını duydukları zaman tereddüt etmediler ve ne zaman olacağı belli olmayan depremi bu binada acı içinde karşılamaktansa çözüm aramaya çıktılar. Sorunlar karşısında çözüm arandığı zaman mutlaka mutlu sona ulaşılır" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Eroğlu, hak sahiplerinden 4'üne tapularını verdi. Marangozlar Sitesi'ni yapan Aydınlar İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Bakan Eroğlu'na lületaşından yapılmış bir satranç takımı hediye etti.

 

Törene Vali Vekili Ekrem Ballı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can da katıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...