maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüme yüzde 20’lik tırpan!

Kentsel dönüşüme yüzde 20’lik tırpan!

İBB, kentsel dönüşüm için yüzde 20 çözümünü buldu. Vatandaşın evi yüzde 20 küçülecek.

Kentsel dönüşüm, Türkiye'de 6.5 milyon konut hedefiyle başladı ancak bu süreçte özel sektör ile vatandaş karşı karşıya geldi, çoğu bölgede de dönüşüme tek çare imar artışı olarak görüldü. Durum böyle olunca, kentsel dönüşüm çalışmaları da tıkandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar ile yoğunluğu artırmadan ve vatandaşın cebinden para çıkmadan kentsel dönüşüm yapabilecek bir çözüm buldu. Kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayıran İBB, vatandaşın mevcut evini yüzde 20 küçültecek. Örneğin 100 daireli yerde 120 daire yapılacak. Yeni konutlarla inşaat maliyetinin büyük çoğunluğu sağlanacak, kalan maliyet, dönüşüm bütçesinden karşılanacak. 

Hedef 50 bin konut

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, KİPTAŞ'ın Silivri'de yapacağı sosyal konutların detaylarını paylaştığı toplantıda artık kentsel dönüşüm için de devreye girdiklerini açıkladı. 

Dönüşümde vatandaşın yanında olacak şekilde, ilave ücret almadan, imar artışı yapmadan bir dönüşüm modeli geliştirdiklerini söyleyen Uysal, “Sadece vatandaşın mevcut dairesini yüzde 20 küçülterek inşaat yapacağız. Vatandaşın cebinden ilave ücret çıkmayacak. Bu yüzde 20'ler ile inşaat maliyetinin yüzde 70'ini karşılayacağız. Kalan maliyet de İBB bütçesinden karşılanacak” diye konuştu.

Depo konut planı

Uysal, bu yıl için kentsel dönüşüme belediye bütçesinden 1 milyar lira ayırdıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu bütçenin 320 milyon lirası Gaziosmanpaşa, 30 milyon lirası Beyoğlu'ndaki projeler için ayrıldı. Gaziosmanpaşa'da 4 bölgede kentsel dönüşüme başlayacağız. Beyoğlu'nda 120 konutluk bir projemiz olacak. Her iki projeye de Nisan ayında başlamayı planlıyoruz. Şu anda Büyükçekmece, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Beyoğlu için çalışmalarımız var. Bu yıl 8-9 ilçede dönüşüm yaparak, 7-8 bin konut yapabiliriz. Hedefimiz yıllık 10 bin konut ancak ilk yıl olduğu için 8 bin seviyesinde kalabilir. İlerleyen dönemde İstanbul'a 2-3 milyar lira bütçe ayırıp, 40-50 bin konutu hedefleyebiliriz.”  

Uysal, daha küçük daireye razı olanlara yine aynı bölgeden daire verileceğini, razı olmayanları da isterlerse depo konut alanlarına taşıyabileceklerini söyledi. 

Metrobüs şu anda Silivri'ye uzamaz

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, metrobüsün Silivri'ye kadar uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Metrobüs şu anda normal kapasitesinin üzerinde. 500 bin günlük kapasite ile planlanmış şu anda 900 bin. Silivri'ye uzatıldığı zaman 1 milyon 300 bin demek. Metrobüse binen vatandaşlarımızın halini hepimiz görüyoruz. Dolayısıyla şu anda var olan sıkıntıyı nasıl aşarız onun çözümünü ararken, Silivri'ye uzatarak o çözülemez. Metro ve banliyö hatları devreye girince rahatlama olabilir. O zaman Silivri'ye uzayıp uzamayacağını düşünmemiz lazım” yanıtını verdi.

Deniz manzaralı 1508 sosyal konut

KİPTAŞ, Silivri'de sosyal konut olarak hayata geçireceği Silivri Konutları 3. Etap'ta talep toplamaya başladı. 1.508 konuttan oluşacak proje için 18 Nisan'a kadar talep toplanacak. Konut sayısından fazla talep gelirse 28 Nisan'da kura çekilecek. Hiç evi olmayan ve İstanbul'da yaşayanların başvurabileceği projede 2+1'ler için fiyatlar 195 bin lira, 3+1'ler için 215 bin lira olarak belirlendi. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, projenin E-5 karayolu ve TEM otoyoluna çok yakın mesafede, Silivri'nin merkezinde inşa edileceğini belirterek, “Bu projedeki konutları alt ve orta gelir grubuna sahip vatandaşlarımızın konut edinmesi amacıyla uygun fiyatlarla satışa sunacağız. Çabamız gerçek anlamda konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın bu hayalini gerçekleştirmek” dedi. Konutu satın alma şartlarını da anlatan Yıldırım, 36 ay vade imkanı sunulacağını kaydederek, ayrıca yüzde 20 peşin alarak  120 ay banka kredisi ile kira öder gibi ev sahibi olunabileceğini vurguladı. 24 ay sonra tamamlanması planlanan projeden ev alanlar, 2 yıl boyunca satamayacak. Projede 90 adet 2+1 giriş kat daire için engellilere öncelik de tanınacak. İsmet Yıldırım, estetik mimarisi, deniz manzaralı daireleri ve birinci sınıf malzeme kalitesiyle sosyal konut algısının yeniden inşa edileceği projenin kaliteli yaşam imkanı sunacağını söyledi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...