maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde kredi faiz desteğinin süresi uzatıldı!

Kentsel dönüşümde kredi faiz desteğinin süresi uzatıldı!

Banka kredilerinde sağlanan kredi faiz desteği kapsamında süre 2018 sonuna kadar uzatıldı.

Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun bankalardan kullanılacak kredilerdeki faiz desteğiyle ilgili değişiklik yapıldı. Bu değişiklik sonrasında 4'üncü maddenin 11'inci fıkrasında yer alan 31 Aralık 2017 tarihi, 31 Aralık 2018 olarak değişti. 

kentsel dönüşüm kanunu banka faizi maddesi değişiklik

Yasa kapsamında konuyla ilgili 4'üncü maddenin tamamı şöyle;

MADDE 4 – (1) Bakanlık kendisine başvuran bankalarla protokol imzalar.

(2) Faiz desteğinin bu Kararda yer almayan kullandırmaya ilişkin usul ve esasları, Bakanlık ve bankalar arasında gerçekleştirilecek protokoller ile belirlenir.

(3) Bu Karar kapsamında bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.

(4) Faiz desteği ödemelerine ilişkin denetimler Bakanlık tarafından yapılır. Denetimlerde, banka tarafından yapılan bildirimler nedeniyle bankaya fazla ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde fazla yapılan ödeme 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen gecikme zammı ile birlikte tutarın bankaya tebliğini takip eden 10 iş günü içerisinde banka tarafından hesaba nakden ödenir. Denetim sonucunda, banka tarafından yapılan bildirimler nedeniyle bankaya eksik ödeme yapıldığının tespiti halinde ise bu tutar Bakanlıkça hesaptan nakden karşılanır. Bu fıkra kapsamında, Bakanlık tarafından ödeme yapılması durumunda Bakanlıkça ödenecek tutarlara faiz yürütülmez.

(5) Faiz desteği sağlanacak krediler için bankalar tarafından talep edilecek ücret, sigorta ve benzeri giderler hak sahipleri tarafından ödenir.

(6) Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir. Banka, kredi başvurularını protokol hükümleri ve bankanın kredilendirme usul, esas ve mevzuatı çerçevesinde değerlendirir. Bakanlık gerekli gördüğünde otuz gün önce protokol taraflarını bilgilendirmek kaydı ile kredi faiz desteği uygulamasını ilk kez tahsis edilecek krediler açısından durdurmaya yetkilidir.

(7) Kredilere ilişkin takip ve tahsil sorumluluğu tamamen bankaya ait olup söz konusu ödemeler için Bakanlıktan herhangi bir talepte bulunulmaz.

(8) Bakanlığın bilgilendirilmesi ve yeni ödeme planlarının Bakanlığa iletilmesi koşullarıyla, hak sahiplerince ara ödeme yapılması, kredilerin yapılandırılması ve halihazırda protokol imzalanmış diğer bankalara devredilmesi mümkündür. 

(9) Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur. Hak sahipleri geri ödeme gerçekleştirirse faiz desteği ödemeleri, geç ödenmiş taksitleri de kapsayacak şekilde ve Bakanlığın uygun gördüğü Kredi ödeme planında belirtilen tutar üzerinden, kaldığı aydan itibaren devam eder.

(10) Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, 6306 sayılı Kanun ve bu Karar çerçevesinde güçlendirme, yapım veya edinme kredisi için destek sağlanan hak sahiplerinin, bahse konu desteğin devam edebilmesi için zorunlu deprem sigortası yaptırmaları şarttır.

(11) Bu Karar kapsamındaki faiz desteği, bankalardan 31/12/2017 tarihine kadar sağlanacak krediler için uygulanır.

(12) 16/4/2005 tarihli ve 25788 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğine göre Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler, talepleri halinde ilgili hasat dönemine gore yılda bir defa anapara ve faiz ödemeli olarak bu Kararda yer alan oranlar çerçevesinde faiz desteğinden yararlanabilir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel Dönüşüm Kredisi Hesaplama 2021!
  • 09.03.2021 10:22

Kentsel Dönüşüm Kredisi Hesaplama 2021!

Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar, hesaplama, faiz oranı, geri ödeme planıy ...

Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Hesaplama
  • 24.02.2021 14:39

Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Hesaplama

Kentsel dönüşüm kredisi 2021, anlaşmalı bankalar, devlet faiz desteği ve örnek h ...

Ortalama lüks konut maliyeti 2 bin 427 TL oldu
  • 15.02.2021 10:13

Ortalama lüks konut maliyeti 2 bin 427 TL oldu

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, kentsel dönüşümde kredi dest ...

Dönüşüm kredisinde limit 200 bin TL'ye çıkıyor
  • 26.12.2020 09:06

Dönüşüm kredisinde limit 200 bin TL'ye çıkıyor

Bakan Kurum, ‘Kentsel Dönüşüm Kredisi’nde limitinin 125 bin TL'den 200 bin TL'ye ...