maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde inşaat atıkları için geri kazanım tesisleri kurulacak!

Kentsel dönüşümde inşaat atıkları için geri kazanım tesisleri kurulacak!

Kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlardan çıkacak hafriyat atıkları için ilk etapta büyükşehir ile nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerce geri kazanım tesisleri kurulacak

Kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlardan çıkacak hafriyat atıkları için ilk etapta büyükşehir ile nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerce geri kazanım tesisleri kurulacak.

Kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlardan çıkacak inşaat atıklarının geri kazanımını belediyeler sağlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili yasa kapsamında, Türkiye'de yaklaşık 8 milyon konutun yıkılacağını hatırlattı.

Bu yıkımlarda çok ciddi miktarda hafriyat atığının ortaya çıkacağına işaret eden Baş, "Beton, ahşap, demir, farklı atıklar olacak. Dolayısıyla bunları alıp komple bir katı atık alanına doldurmamız mümkün değil, doğru da değil. Çünkü bazı atıkların yüzde 90, 95'ine kadar geri kazanımı sağlanabiliyor. Böylece çevrenin kirlenmesi de önleniyor" dedi.

Belediyelere yeni gelir kaynağı

Bu kapsamda hafriyat yönetmeliği çalışmalarının sürdüğünü anlatan Baş, yönetmelik kapsamında, hafriyat atıkları için ilk etapta büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin geri kazanım tesisleri kurmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Baş, bu belediyelerin 2013 yılı sonuna, nüfusu 100 bin ile 50 bin arasındaki belediyelerin 2014, 50 bin ile 10 bin arasındaki belediyelerin 2015, 10 bin ve altındaki belediyelerin de 2018 yılı sonuna kadar geri kazanım tesisi kurmasının zorunlu hale getirileceğini dile getirdi.

Belediyelerin buna olumlu yaklaşacağını düşündüklerini dile getiren Baş, "Zaten belediye başkanlarımız bu konuda çok duyarlı, çevrenin kirlenmesini önleyecek yatırımlar yapıyorlar. Bu yatırım da onlardan birisi olacak. Geri dönüşüm tesisleri hem belediyelere gelir getirecek hem de çevrenin kirlenmesi önlenecek" diye konuştu.

Özel sektör de kurabilecek

Kentsel dönüşüm ilk etapta İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi büyükşehirlerden başlayacağı için geri dönüşüm tesislerinin de ilk olarak buralarda kurulacağına dikkati çeken Baş, şunları kaydetti:

"Elbette ki küçük şehirlerde de kentsel dönüşümler yapılacak ancak oradan çıkacak atık İstanbul, İzmir'deki gibi olmayacaktır. Küçük kentlerde belli bir süreye kadar tolere edilebilir, atığın toplanması, bertaraf edilmesi için belli yerler düzenlenebilir ama büyükşehirlerde bu çok zor. Dolayısıyla mecburen bu tesislerin kurulması gerekiyor. Tesisler, özel sektör tarafından da kurulabilir."

Baş, kurulacak tesislerin, çevreye verilen zararı asgariye indirmenin yanı sıra 100 bine yakın kişinin istihdamını sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşümünden çıkacak molozlarla sıra dışı projeler geliştirilecek!
  • 20.09.2012 14:58

Kentsel dönüşümünden çıkacak molozlarla sıra dışı projeler geliştirilecek!

Türkiye, çok büyük bir hamleye hazırlanıyor; kentsel dönüşüm hamlesine... Çok bü ...

Kentsel dönüşümde inşaat atıkları için geri kazanım tesisleri kurulacak!
  • 08.08.2012 13:54

Kentsel dönüşümde inşaat atıkları için geri kazanım tesisleri kurulacak!

Kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlardan çıkacak hafriyat atıkları için ilk etap ...