maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm işsizliğe çare olacak

Kentsel dönüşüm işsizliğe çare olacak

TOKİ'nin başlattığı kentsel dönüşüm hareketiyle yüz binlerce kişi is buldu. TOKİ'nin 500 bin konut için 20 milyar liralık hakedis ödemeleri de ekonomiyi canlandırdı

TOKİ'nin başlattığı kentsel dönüşüm hareketiyle yüz binlerce kişi is buldu. TOKİ'nin 500 bin konut için 20 milyar liralık hakedis ödemeleri de ekonomiyi canlandırdı. 

Deprem kuşağında olan Türkiye'de son yıllarda yapılan en önemli çalışmalardan olan Kentsel Dönüşüm projeleri, insanların canlanm korurken, ekonomiyi de canlandıracak. Kentsel Dönüşüm projelerinin liderliğini yapan Toplu konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bugüne kadar 20 milyar liralık kaynakla yeni projeler üretti. TOKİ'nin en önemli kentsel dönüşüm projelerinden olan Kayabaşı binlerce kişiye istihdam sağladı. Kamu kurumlarının yanı sıra kentsel dönüşüme özel sektör şirketleri de ilgi göstermeye başladı.

Bunun en son örneği ise Teknik Yapı'nm Ağaoğlu ve Varyap'la yarıştığı Uçaksavar Sitesi oldu. Uçaksavar Sitesi sakinleri, sitelerinin Teknik Yapı'nm inşaa etmesini istedi. Aynca Aşçıoğlu da, Beşiktaş ve Mecdiyeköy çevresindeki sitelerden teklifler almaya başladı. Sur Yapı ise Çamlıca bölgesinde sitelerden teklifler alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, TOKİ ve KİPTAŞ'ın yaptığı projelerle baştan başa yenileniyor. Küçükçekmece Ayazma ve Tepeüstü'nde bin 800 aileyi kapsayan Türkiye'nin en büyük gecekondu önleme projelerinden biri tamamlandı.

TOKİ'nin yaptığı projeler depreme karşı dayanaksız evleri yenilerken, diğer yandan da istihdam yaratıyor. Bu projeler penceresinden çivisine, kapısından boyasına kadar 250 sektörün de iş bulmasına yardım ediyor. Kentsel dönüşüm projelerinin başında ise Halkalı'da yapılan çalışmalar geliyor. Halkalı'da 2 bin 64 konut yapıldı. Zeytinbumu Sümer Mahallesi'nde doku korunarak KİPTAŞ toplam 1700 konut yapacak. Projenin gerçekleştirilebilmesi için 'kat karşılığı anlaşma modeli' benimsendi.

Beyoğlu-Tarlabaşı tek tek yenilenecek Proje 213'ü tescilli olmak üzere 278 yapıyı kapsıyor. Projede 20 bin metrekarelik alanda 5 bin bina bulunuyor. Binaların yüzde 70'inin bos olduğu ve 500 mülk sahibinin olduğu kaydedilirken mülk sahipleriyle kat karşılığında ya da satın alma seklinde anlaşıldı. Tarlabası'nı Champs Elysees'ye dönüştürmeyi hedefleyen proje için 278 bina tek tek rölöve yapıldı.

Kaynak: Star Emlak

  • Etiketler:

Yorum Yaz