maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm için yüzde yüz dönüşümlü yapılar

Kentsel dönüşüm için yüzde yüz dönüşümlü yapılar

Depreme dayanıklı ekolojik ve kalıcı konutlar üreten Steelife'ın Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, hafif çelik yapı sisteminin, depreme dayanıklılığı, estetiği, konforu, yüksek izolasyon değerleri, müstakil binalar konsepti ile kentsel yaşam düzeyinin yükseltilmesi için vazgeçilmez olduğunu kaydetti

Hafif çelik yapı sisteminin depreme dayanıklılığının yanında kentsel dönüşüm ile hedeflenen estetik ve çevreye duyarlılık konusunda da farkını ortaya koyduğunu söyleyen Bülent Aydın, hafif çelik yapı sisteminin, depreme dayanıklılığı, estetiği, konforu, yüksek izolasyon değerleri, müstakil binalar konsepti ile kentsel yaşam düzeyinin yükseltilmesi için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.
Hafif çelik yapı sisteminin bir diğer avantajı olarak yüksek ses ve ısı izolasyonlarına sahip olmasını gösteren Bülent Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyayı tehdit eden karbon salınımının yanı sıra çıkarılan kanun ile 2017 yılında İngiltere'de yürürlüğe girecek olan ve devamında tüm Avrupa'da yürürlüğe girmesi beklenen minimum karbon emisyonlu evlerin yapılması zorunluluğu, yüzde 100 dönüşümlü malzemeden üretilen ve ekolojik olması ile öne çıkan hafif çelik yapı sisteminin gerekliliğini ortaya koyuyor. Çünkü hafif çelik yapı sistemi sahip olduğu izolasyon değerleri ile klasik yapı sistemlerine göre çok daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu seviyedeki bir yapı sisteminin de minimum karbon emisyonuna sahip sürdürülebilir evlerin üretimi için ideal bir temel oluşturduğunu söyleyebiliriz"

Konutlarda çelik kullanım oranı artmalı

Türkiye'de çelik kullanım oranının çok düşük olduğuna işaret eden Bülent Aydın, 2007 yılına ait verilere göre neredeyse tamamı deprem bölgesi olan Türkiye'de konutlarda çelik kullanım oranının yüzde 0,5 düzeyinde olduğunu kaydetti. Aydın, bu oranın İngiltere'de yüzde 54, İskandinav ülkelerinde yüzde 40, Fransa ve Almanya gibi betonarme kullanımının yaygın olduğu ülkelerde ise en az yüzde 30 civarında olduğunu sözlerine ekledi.
"Çeliğin depreme en iyi karşılık veren malzeme olduğu gerçeği dikkate alındığında Türkiye'de inşaat sektöründe çelik kullanımı isabetli bir tercih olacaktır" diyen Aydın, çeliğin esnek olduğuna dikkat çekti. Çeliğin her türlü zemine uygun olduğu gibi deprem güvenliği açısından risk taşıyan zeminli bölgeler için de vazgeçilmez olduğunu söyleyen Aydın, "Hafiftir, özgül ağırlığı taşıdığı yüke oranla küçüktür.
Yüzde 100 geri dönüşümlüdür. Tüm bu özellikler çeliğin sağlamlığını tartışılmaz kılar. Dolayısıyla çelik yapı sistemi kullanılarak üretilen yaşam alanlarının önemi göz ardı edilemez. Bu nedenle çelik yapıya daha fazla önem verilmeli, hatta teşvik edilmelidir" görüşünü kaydetti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz