maritbet girişmaritbet
Kentsel Dönüşüm Anayasası geliyor!

Kentsel Dönüşüm Anayasası geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 3 temel ilke, 4 ana başlık ve 8 maddeden oluşan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Bakan Kurum, kentsel dönüşümün yeni yol haritası olan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı açıkladı.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

"Bu bir dönüşüm seferberliğidir. 82 milyon vatandaşımız hep birlikte gerçekleştireceğiz. Topyekûn hareketi gerektiren bir eylem, dönüşüm seferberliğidir. Dün sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde belediye başkanlarımızla bir araya geldik. Belediye başkanlarımızın bizden taleplerini not ettik. Tüm projelere tüm belediyelerimize her zaman destek olacağız, projelerimizin yanında olacağız."

'35 MİLYON VATANDAŞA ULAŞILACAK'

"Bundan sonraki süreçte de atacağımız adımlar çok önem arz ediyor. 2012 yılından bugüne kadar ne yaptık? 53 farklı ilimizde ilan ettiğimiz 281 çalışma alanımızda çalışma başlattık. Bugüne kadar 1 milyon 166 bin bağımsız birimin dönüşümünü başlatmış olduk. Bir kısmı hak sahiplerine teslim edildi, bir kısmı yapım aşamasında...Önceliğimizi yerinde dönüşüme verdik"

"Tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı binalarda oturmasını sağlamış olduk. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45'ine, 35 milyona ulaşmış olacağız. Nüfusun yüzde 45'ini deprem riskinden kurtaracak önemli bir adımı da yapı denetim düzenlemesiyle yapmış olduk."

"Bundan sonraki süreçte, kentsel dönüşümle alakalı öncelikle eylem planımızı hazırlarken 61 ili ziyaret ettik. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı belirlediğimiz 3 ilke üzerine inşa ettik. Birincisi yerinde dönüşüm. İkincisi ise gönüllü dönüşüm. Vatandaşın rızası olmayan kentsel dönüşüm projesini yapmayacağız. Üçüncüsü hızlı dönüşüm. Hızlı dönüşümde vatandaşlarımızın en az şekilde mağduriyetini sağlamak.

"Saydığım 3 temel kriter içerisinde dönüşümü 4 ana başlıkta topladık. birincisi deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü..."

'ANAYASASINI OLUŞTURACAĞIZ'

"Bir diğeri tarihi ve kültürel değerlerin korunması. Ve bu alanların yenilenerek restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak tarihi kent merkezi ve meydanların dönüşümü süreci...Son olarak şehrin içinde kalmış çöküntü haline gelmiş, hizmet veremeyen, ihtiyaçları karşılayamayan sanayi alanlarının dönüşümü...10 bin bağımsız bölüm için çalışmalarımızı başlattık."

"1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içerisinde tamamlayacağız. Bu kapsamda 8 maddelik eylem planı hazırladık. Birincisi kentsel dönüşüm strateji belgesi ile kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız..."

'KIYILARDA YAPILAŞMAYA MÜSAADE EDİLMEYECEK'

"Şehirler kültürel ve geleneksel dokusuna uygun imar edilecek. Risk beklentisi, halkın beklentisi ve çevresel etkileri göz önünde bulundurarak yapmak istiyoruz. İller Bankası, Emlak Katılım Bankası yerel idareler vatandaş ve yatırımcılarımızın sorumluluklarını içeren kentsel dönüşüm rehberini hazırladık."

"İstanbul'da tarihi Yarımada'da yenilenmeyi gerçekleştireceğiz. Bodrum'daki kaçak yapılara ilişkin tespitlerimiz yaptık. İlgililere bildirdik. Bu ay sonuna kadar süre verdik. Sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Gerçekleştirilmemesi durumunda bakanlık olarak fiilen yıkımı gerçekleştirmiş olacağız. Kaçak yapılaşmaya hiçbir şekilde göç yummayacağız"

'KREDİ FİNANSMANINDA YÜZDE 50'YE KADAR HİBE DESTEĞİ'

"Taşkın, heyelan ve sel riski taşıyan yapılar taşınacak. Kıyılarda yapılaşmaya müsaade edilmeyecek."

"Atacağımız her adımda yerinde hızlı ve gönüllü kentsel dönüşüm sürecini yönetiyor olacağız. 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini şu an itibarıyla başlatmış oluyoruz."

"Altıncı maddemiz....Yeni hibe teşvik ve kredi imkanlarıyla kentsel dönüşümde finansman desteği sağlayacağız. İller Bankası bu anlamda gerek teknik gerekse kaynak desteğini daha da artıracak. Yeni dönemde İller Bankamız belediyelerimize 4 milyarlık kentsel dönüşüm kredi sağlayacak. Sadece 4 milyar kaynak aktarmayacağız yüzde 50'ye kadar da kredi finansmanında hibe desteği sağlayacağız."

"Yedinci madde ise dönüşüme tabi tutulacak alanlarda yapılacak imar planları ile mülkiyet problemleri ve imar planlarının bu alanların dönüşüm sürecini hızlandırmak. Sekizinci madde kapsamında ise imar barışından faydalanan vatandaşlarımızın yapılarını güçlendirebilmeleri için mevzuat çalışması yapılacak."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı kamuoyuna açıkladı. Kurum, 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin başladığını duyurarak 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağını açıkladı. Kurum ayrıca kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara 11 milyar lira kaynak sağlandığını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planını' kamuoyuna açıkladı. Toplantıda 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planını açıklayan Kurum, “Ocak ayında, Antalya'da yaptığımız '2023'e Doğru Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı'nın, en önemli gündemi Kentsel Dönüşüm oldu. Ardından, 'Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem' toplantımızda, strateji belgemizi açıkladık. Son olarak da her iki toplantının ve saha çalışmalarımızın sonuçlarına dair mevzuat değişikliklerimizi gerçekleştirdik” dedi.

"Kentsel Dönüşümün 5 yıllık eylem planını hazırladık"

Bakan Kurum konuşmasının devamında, “Tek taraflı fesih hakkından müteahhitlik sektörünün disipline edilmesine, yarım kalan inşaatların tamamlanmasına dönük düzenlemelerden maketten satış konusunda yapılacak yeni düzenlemelere ve belediyelere getireceğimiz ilerleme raporu hazırlama zorunluluğuna kadar çok kapsamlı değişiklikleri hayata geçirdik. Bu çalışmaların ardından hazırladığımız genelgemizi, 81 ilimize gönderdik. Şehirlerimizle alakalı fotoğrafı çok daha net olarak görme fırsatı bulduk. Hem belediyelerimizden aldığımız kapsamlı cevaplar, hem de ziyaret ettiğimiz 60'ın üzerinde ilde vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerin de katkısıyla Kentsel Dönüşümün 5 yıllık eylem planını hazırladık” ifadelerini kullandı.

“Nüfusumuzun yüzde 71'i bu alanlarda ikamet ediyor”

Kentsel dönüşüm seferberliğinin, 2012 yılında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla başlattıklarının altını çizen Kurum, “Cumhurbaşkanımız o gün 'bedeli ne olursa olsun bu kentsel dönüşümü yapacağız' sözleriyle kentsel dönüşümün önemini ortaya koymuştu. Her zaman söylüyoruz depremle mücadele terörle mücadele kadar önemlidir, hayatidir. Türkiye'nin yüzde 66'sı deprem riskli alanlarda yer alıyor. Nüfusumuzun yüzde 71'i bu alanlarda ikamet ediyor. Son bir asırda büyüklüğü 6 ve üzeri olan 56 deprem yaşadık ve 80 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 Ağustos Marmara Depremi'nin, 20. yılını geçtiğimiz günlerde geride bıraktık. 20 yıl önce yaşadığımız büyük felaket ve kaybettiğimiz canların acısı hala yüreğimizde. Yakın zamanda Kartal'da yaşadığımız acı olay, Kâğıthane'de, Sarıyer'de, Avcılar'da, Bağcılar'da ve İstanbul'un değişik ilçelerinde yaşadığımız son olaylar Kentsel Dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

“Neler yapabileceğimizi istişare ettik”

“Kentsel dönüşümde temel hedefimiz her şeyden önce insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır” diyen Kurum, “İnşallah bunu devletimizle, belediyelerimizle, özel sektörümüzle, 82 milyon vatandaşımızla hep birlikte gerçekleştireceğiz. Nitekim dün, Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde büyükşehir belediye başkanlarımızla Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde bir araya geldik. Belediye başkanlarımızın yapacakları çalışmalara dair bizden taleplerini aldık, ihtiyaçlarını not ettik, birlikte neler yapabileceğimizi istişare ettik. Bilhassa Kentsel Dönüşümün geleceğine dair görüş alışverişinde bulunduk. Her fırsatta yaptığım bir çağrıyı bu toplantı vesilesiyle sizlerin huzurunda bir kez daha yinelemek istiyorum. Kentsel Dönüşüme dair her konuda belediyelerimize kapımız sonuna kadar açıktır, eser siyaseti anlayışıyla ortaya koyulan tüm projelerde belediyelerimizin yanındayız, destekçisiyiz” açıklamasını yaptı.

“11 milyar lira kaynak kullandık”

Bakan Kurum konuşmasını şöyle sürdürdü: “2012'den bu yana bir seferberlik ruhuyla hayata geçirdiğimiz Kentsel Dönüşümle alakalı geldiğimiz noktayı özetlemek isterim. 53 farklı ilimizde ilan ettiğimiz 281 alanda çalışmalarımıza başladık. Riskli alanlarda ve yapılarda, toplamda 1 milyon 166 bin bağımsız birimi dönüşüm kapsamına aldık. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında toplam 11 milyar lira kaynak kullandık.”

“1 milyon 166 bağımsız birimin dönüşümünü başlattık”

Kurum, "2012 yılından bugüne kadar 53 ilde ilan edilen 281 çalışma alanımızda kentsel dönüşümü başlattık ve bu alanda 1 milyon 166 bağımsız birimin dönüşümünü başlattık, bir kısmı yapıldı hak sahiplerine teslim edildi, bir kısmı inşa aşamasında. Bu çerçevede kira, taşınma yardımı, kamulaştırma yardımları olmak üzere belediyelerimize ve vatandaşlarımıza 11 milyar lira kaynak sağlandı. Orhantepe Mahallesi inşaatı aralık ayında tamamlanacak. 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağını açıkladı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz