maritbet girişmaritbet
Kartal’da ‘dönüşüm’le 20 milyar dolarlık yatırım

Kartal’da ‘dönüşüm’le 20 milyar dolarlık yatırım

İstanbul’da son 10-15 yılda birçok fabrika arazisi lüks konut projelerine, alışveriş merkezi ve ofis projelerine ev sahipliği yaptı. Şimdi de Kartal’daki fabrika bölgesi ve komşu arsalar bile kıymete bindi. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in projesi, bölgede beklentiyi yükseltti. ‘Merkezi iş alanı’ ilan edilen bölgeye, 20 milyar dolara yakın yatırım çekileceği hesaplanıyor.

İSTANBUL'un Anadolu yakasında E-5 hattında son 10 yılda önemli dönüşüm yaşanırken, rezidans, , ofis, alışveriş merkezi projeleri peşpeşe geldi. Son 2-3 yıldır, özellikle Anadolu Yakası Adliye Sarayı'nın inşaatına ilk kazma vurulduğu günden bu yana, Kartal çok hareketli. Kartal'da ‘sanayi bölgesi' olarak anılan yaklaşık 550 hektarlık (yaklaşık 5 bin 500 dönüm) arazide 5 yıldır dönüşüm için planlar hazırlanamadı. Proje ilk ortaya atıldığında ve özellikle dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in üç boyutlu planları ortaya çıktığında büyük heyecan uyandırmıştı.
Eczacıbaşı başı çekiyor
‘Dönüşüm' bölgesinde en geniş arazi, Eczacıbaşı grubuna ait. Eczacıbaşı'nın yaklaşık 318 dönüm arazi bulunurken, bu grubu 79 dönümle Siemens, 74 dönümle Doğuş Gayrimenkul, 70 dönümle Mutlu Akü, 58 dönümle Metal Holding izliyor.  beşteki bu grupların ardından, sırasıyla Sunta Tahta A.Ş., Gözütoplar Yapı, Kibar Holding, Exsa Eksport ve Valfsel Armatür, 52 dönümle 26 dönüm arasında değişen arazilere sahip. ‘Kartal Kentsel Dönüşümü'nde, sivil insiyatif olarak, Eczacıbaşı öncülüğündeki Kartal Güzelleştirme Derneği başı çekiyor.
Maslak gibi olacak
Fakat bölgede planlar henüz çıkmadığı için projeler de gün sayıyor. Bölgede bir hesaba göre 10 milyar dolar, yetkililerin ifadelerine göre  20 milyar dolara varan yatırımlar hayata geçtiğinde, Kartal, İstanbul'un Maslak gibi gökdelenler ve plazalar bölgesi haline gelecek. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, “Fakat planlar hazırlanmadı. Dönüşüm alanına komşu parsellerde ciddi arsa talebi oluştu ve projeler gelmeye başladı. Biz de, E5 kenarındaki rezidans ve ofis projemiz Vizyon'u hayata geçirdik. Yıl sonuna kadar projeyi teslim etmeyi hedefliyoruz” dedi. Dumankaya, ‘Kartal kentsel dönüşüm alanında' imarların çıkmaması üzerine arazi sahiplerinin sıkıntıya düştüğünü belirterek, bir arazi sahibinin metrekaresi 600 dolardan arsa satmayı göze aldığını ifade etti. Dönüşüm alanı, Kartal sahilinden başlıyor, E-5'e ve hatta E-5'in kuzeyine kadar uzanıyor. Bu bölgeye komşu parsellerde ve Anadolu Yakası Adliye Sarayı yakınlarında birçok proje hayata geçti. Az sayıda boş parselde veya ticari imarlı arsalar için inşaatçılar mülk sahiplerinin kapısını çalıyor. Kat karşılığı oranları 2-3 yıl önce  40'lardayken, son dönemde yüzde 45-50'lere kadar çıktı.

Adliye Sarayı ve metro bölgenin önemini artırdı

KARTAL'da, inşaatı devam metro istasyonuna ve Anadolu Yakası Adliye Sarayı'na yürüme mesafesinde hayata geçirilen Aura Residence'i yapan Propa İnşaat'ın İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, “Bölgeye büyük bir iş potansiyeli sağlayacak olan Adliye Sarayı sebebiyle hukukçular da Aura'ya ilgi gösteriyor. Önümüzdeki yıl sonunda erken etmeyi hedefliyoruz. Kartal, 2011 sonunda hizmete girecek Kadıköy-Kartal-Kaynarca metrosu ile daha da değer kazanacak. Lokasyon, manzara, sosyal imkanları ve fiyatları açısından biz iddialıyız. Projemiz, Kartal-Kadıköy metro durağına yürüme mesafesinde, E-5'e 20 metre uzaklıkta. Adliye Sarayı'na 600 metre mesafedeyiz. Home-office olarak da kullanılabilen projelerin şansının arttığını düşünüyoruz” dedi.

Vinç fabrikasının yerinde 25 katlı iki kule yükselecek

KARTAL'da dönüşüm rüzgarları esiyor, ancak somut adım atacak noktaya kimse gelmedi. Bununla birlikte değerlenen komşu parsellerdeki talep, buradaki arsaların metrekare fiyatlarını 1500 dolar seviyelerine yaklaştırdı. ‘Kat karşılığı' projelerde ise inşaatçılar, yüzde 50'ye varan oranları göze alıyor. Kartal'da dönüşüm bölgesine komşu Özarar Vinç Fabrikası'nın arazisinde de önümüzdeki yıllarda minimum 25'er katlı 2 rezidans binası yükselecek. Özarar Vinç Yönetim Kurulu üyesi ve Grup Direktörü Mete Özarar, yaklaşık 50 yıldır bölgede otomotiv, demir-çelik, cam, inşaat, enerji sektörleri ile tersanelere vinç ürettiklerini belirterek, “Kartal-Cevizli'deki yaklaşık 10 bin 500 metrekare (10.5 dönüm) fabrika arazimizde, yıl sonuna kadar rezidans inşaatı başlatmayı hedefledik. İzmit Aslanbey OSB'de yeni fabrika üretime başlayınca, Kartal'daki araziyi gayrimenkul projesi için değerlendirme kararı aldık” dedi.
Üniversiteye de komşu
Mete Özarar, 20 bin metrekare civarında satılabilir alana sahip olacak projeden, 60 milyon lira hasılat elde edilebileceğini ifade etti, yüzde 50'ye varan kat karşılığı teklifi aldıklarını aktardı. Mete Özarar, “Burada yeni Adliye Sarayı'nın yapılacağını öğrendiğimizde, dönüşümün kaçınılmaz olduğunu gördük. Bizim arazimiz de hem dönüşüm bölgesine, hem yeni kurulan iki üniversiteye komşu. Adliye inşaatı başlayınca dönüşüme karar vermiştik. E-5'e 600-700 metre mesafedeyiz. Arcelor Mittal'den TOFAŞ, MAN, Hyundai, Otosan, Arçelik, BekSA, KordSA, Erdemir, Diler Demir-Çelik, Borusan'a kadar vint üretiyoruz. Yıllık ciromuz bu yıl 25-30 milyon Euro olacak” diye konuştu.

 

KAYNAK: SABAH

  • Etiketler:

Yorum Yaz