maritbet girişmaritbet
İzmit'te riskli yapılar yıkılmaya başlandı

İzmit'te riskli yapılar yıkılmaya başlandı

Mayıs 2012 de kabul edilen 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde izmit'te riskli olduğu belirlenen 6 binadan 4'ünün yıkımının tamamlandığı öğrenildi

İzmit Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü yetkilileri afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yönündeki kanun kapsamında özel lisanslı firmalar tarafından risk analizi yapılan ve bakanlık tarafından onaylanan binaların yıkılmaya başlandığını söylediler. 

Yasa kapsamında İzmit'te 4 binanın yıkıldığını söyleyen ilgililer" Bekirdere Mahallesi Turan Güneş Caddesi'nde Abdullah Gür, Mehmet Ali Paşa Mahallesi Kurs Sokak'ta Fahri Acar, Serdar Mahallesi Işık Sokak'ta Mehmet Koca ve Ömerağa Mahallesi İnönü Caddesi'nde Mustafa Ayyıldız'a ait binalar yasa kapsamında yıkılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca riskli olduğu onaylanan 2 binanın da 2 ay içinde yıkılması gerekiyor" dediler. 

Yasa nasıl işliyor 

2012 yılında kabul edilen yasanın mülk sahiplerine önemli kazanımlar sağladığı kaydedildi. 

6309 sayılı yasadan yararlanmak isteyenler özel lisanslı firmalarla anlaşıyorlar. Halen Kocaeli'de 20'ye yakın bu firmadan var. Söz konusu firma bedeli karşılığında vatandaşın binasında inceleme yapıyor. Yapılan inceleme bunu bir raporla Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne bildiriyor. İl Müdürlüğü de yapacağı kontrol sonunda bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildiriyor. 

Binanın riskli olup olmadığına bakanlık karar veriyor. Şayet bina riskli ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili belediyeye bilgi vererek binanın 2 ay içinde yıkılmasını takip etmesini istiyor. 

Yetkililer, bu sürecin tamamen lisanlı firmalarca takip edildiğini söylediler. Binası riskli kabul edilen vatandaşların yasadan kaynaklanan çeşitli avantajları bulunduğu da kaydedildi. Her türlü ruhsat ve diğer tüm resmi harçlardan muhaf tutulan riski bina sahibine yeni bina yapıncaya kadar kira yardımı ve inşaat için de düşük faizli kredi de verildiği bildirildi. Söz konusu yasanın avantajlarının zamanla daha da anlaşılarak riskli yapıların yıkılarak yerine depreme dayanıklı yeni yapılar yapılacağı bildirildi. 

Derince Ekspres

Yorum Yaz

Benzer Haberler

IKEA yeni yaz koleksiyonuyla evinizi yaza hazırlıyor
  • 24.05.2021 17:05

IKEA yeni yaz koleksiyonuyla evinizi yaza hazırlıyor

IKEA’nın kullanışlı dış mekan mobilyaları, güneş enerjili aydınlatmaları, renkli ...

Burak Yılmaz'ın villasına hangi ünlü futbolcu talip oldu?
  • 23.09.2020 14:17

Burak Yılmaz'ın villasına hangi ünlü futbolcu talip oldu?

Milli futbolcu Burak Yılmaz, Acarkent'teki villası satışa açtı. Hakan Çalhanoğlu ...

Cedit Mahallesi kentsel dönüşüm ile yenilenecek
  • 03.01.2018 14:16

Cedit Mahallesi kentsel dönüşüm ile yenilenecek

Kentsel dönüşüm çalışması yapılacak olan Cedit Mahallesi'nde Başbakanlık Toplu K ...

İzmit'te riskli yapılar yıkılmaya başlandı
  • 22.11.2013 14:11

İzmit'te riskli yapılar yıkılmaya başlandı

Mayıs 2012 de kabul edilen 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde izmit ...