maritbet girişmaritbet
İzmir’e 7 milyar liralık kentsel dönüşüm

İzmir’e 7 milyar liralık kentsel dönüşüm

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir'de yapıların yüzde 60'ının kaçak olduğuna dikkat çekti, "Yaklaşık 100 bin binayı yıkıp yeniden yapacağız" dedi

İZMİR 'çılgın projeyi' beklerken, Ulaştırma eski Bakam ve AK Parti 2. Bölge birinci sıra adayı Binali Yıldırım'dan yaklaşık 7 milyar TL bütçeli ve 100 bin konutu ilgilendiren bir açıklama geldi.
Kentte büyüme alanlarının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, bunun adresinin de 'kentsel dönüşüm'den geçtiğini dile getirdi.
İzmir'de bulunan yapıların yüzde 60'ının imarsız olduğunu belirten Binali Yıldırım, "Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor.
Bu da yaklaşık bir hesapla 100 bin konutu ilgilendiriyor. Bunun için de 7 milyar TL'lik bir meblağ gerekiyor. TOKİ sekiz yılda 500 bin konut yaptı. Yani İzmir'deki bu konutların beşte biri kadar" dedi.
Bu projeyi tek basma devletin yapmasının da gerekmediğini de kaydeden Yıldırım, "Özel sektör de yer alır. Biz burada hak sahiplerinin haklarının ziyan olmamasını istiyoruz.
Bu dönüşüm gerçekleştiğinde çok geniş bir alan ortaya çıkacak. Müthiş bir yeşil alan oluşacak. Bunun için özel bir yasa yapılacak. Bu konunu şimdiden kamuoyunda tartışılmasını istiyoruz" diye konuştu.


Ay sonunda açıklanacak
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın İzmir'e ilişkin açıklayacağı 'çılgın proje' hakkında da bilgi veren Binali Yıldırım, daha önce 4 Haziran'da paylaşılacağı bildirilen projenin tarihinin öne çekildiğini ifade etti. Yıldırım, "Başbakan bu ay sonuna doğru İzmir'le ilgili projeyi Ankara'da açıklayacak. Kentin ihtiyacı olan bir proje olacak. Daha önce dillendirilen bir konu. Ama bizim farkımız bunu hayata geçirecek olmamız.
Bizim açıkladığımız 7-8 proje de daha önce dile getirilmişti. Ancak şu ana kadar hiçbiri hayata geçmedi. Hayata geçen birkaçında da biz yer aldık zaten" dedi.


Binali Yıldırım, İzmir Körfezi'ne yapılması planlanan tüp geçit ve köprü projeleri hakkında da bilgi verdi, köprüden vazgeçildiği yönündeki konuya açıklık getirdi. Yıldırım, "Orada bir etüt çalışması yapıldı.
Sonuç fizibıl çıkmadı.
Şimdi yeni bir çalışma yapıldı, o daha iyi.
Tüp geçit ve köprü her yönüyle yapılabilir gözüküyor. İkisi birlikte yürüyor. İki nokta arasındaki mesafeyi uzattık. Daha önce kısa bir güzergah olsun diye dışarıdan alınıştık.
Proje, Kaklıç-Şaşalı civarından çıkacak. Bu projeyle Karşıyaka ile İzmir'i barıştıracağız" dedi.


İkinci büyük kent olacak
Binali Yıldırım, İzmir'le ilgili olarak, plakasından yola çıkarak 35 proje hazırladıklarını ve bunları "35 İzmir" şeklinde kitap haline getireceklerini de bildirdi. Yıldırım, "2023 hedeflerimiz arasında İstanbul birinci, İzmir ikinci şehir olacak. Yani 2023; 34-35. Bunun için İzmir'in her şeyi var" diye konuştu.


YENİ BİR STAT MUTLAKA OLACAK

Son dönemde sıkıntı yaşanan sporla ilgili de konuşan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Futbol konusunda İzmir'e daha iyi bir bakış açısı getirmek gerekiyor. Kentte 100 yıllık takımlar var. Burada kent takımı yok. Parçalı bir yapı var. Spor kentler için önemli. Her şey şehirlerle büyüyor. Bu konuda, 'Kentimiz kendimizdir' diyoruz. Stat konusunda da çalışmalarımız sürüyor. İzmirli olan federasyon başkanımız birtakım araştırmalar yaptı."

Kaynak: Mete Tamer OMUR / HÜRRİYET

  • Etiketler:

Yorum Yaz