maritbet girişmaritbet
İstanbul’un nüfusu 60 milyon olabilir

İstanbul’un nüfusu 60 milyon olabilir

Birpınar, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasını Bakanlık olarak tasvip etmediklerini söyledi ve bu tarz rant ve emsal artışları ile İstanbul'un nüfusunun 60 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İnşaat Sektör Kurulu tarafından düzenlenen "Kentsel Dönüşüm" konulu panelde konuşan İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Prof.Dr. Emin Birpınar, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasını Bakanlık olarak tasvip etmediklerini söyledi ve bu tarz rant ve emsal artışları ile İstanbul'un nüfusunun 60 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Genel Merkez'inde, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay'ın katılımları ile “Afet Yasası ve Kentsel Dönüşüm” konulu panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Prof.Dr. Emin Birpınar, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasını Bakanlık olarak tasvip etmediklerini söyledi ve bu tarz rant ve emsal artışları ile İstanbul'un nüfusunun 60 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu.

Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı ise, kentsel dönüşümün memleket meselesi olduğunu söyleyerek, “MÜSİAD olarak biz kentsel dönüşümün bir memleket meselesi olduğunu ve ülkemizin çözmesi gereken en önemli konulardan birisi olduğunu uzun süredir her ortamda ifade etmekteyiz. Bu konuda birçok panel ve rapor hazırladık” diye konuştu.

Bilinçli toplum bilinçli dönüşüm

Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili toplumda oluşabilecek yanlış algıların giderilmesi gerektiğini belirten Mahmut Asmalı, “Böylelikle vatandaşların bu konuya mesafeli durması önlenecek ve bilinçli toplum ile bilinçli kentsel dönüşüm başarı ile gerçekleştirilecektir” dedi. Bununla birlikte kentsel dönüşüm için gereken finansal kaynaklara ait modellerin, vatandaşlarımızın da kolaylıkla anlayabileceği ve ulaşabileceği sistemler üzerine kurulması gerektiğini anlatan Asmalı, kentsel dönüşüm ile yapılacak yeni ve modern binaların yeşil bina sertifikasına sahip olmalarının zorunlu olması sayesinde mevcut enerji kullanımında önemli miktarda tasarruf sağlanacağını aktardı.

‘Derdimiz insanları sağlam binalarda oturtmak'

Panelde konuşan bir diğer isim ise İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Prof.Dr. Emin Birpınar'dı. Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasını Bakanlık olarak tasvip etmediklerini söyleyen Birpınar, bu tarz rant ve emsal artışları ile İstanbul'un nüfusunun 60 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu. Bakanlık olarak Fikirtepe'deki uygulamaya karşı olduklarını ifade eden Birpınar, “Emsal artışı kötü bir örnektir. 1'e 4 daire verilmesi yanlıştır. Bu tarz uygulamalar İstanbul'un nüfusunu 60 milyona çıkartır" dedi. "Deprem kaçınılmaz, derdimiz insanları sağlam binalarda oturtmak" diyen Birpınar, Van depreminin ardından kentsel dönüşümün yeniden gündeme geldiğini belirterek, İstanbul'daki binaların yüzde 27'sinin acilen yıkılması gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşümün yapılıp yapılmamasının tartışıldığını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay, "Kentsel dönüşümün yapılıp yapılmaması değil, nasıl yapılması gerektiği tartışılmalı" şeklinde konuştu. Ayrıca Atabay, "Türkiye'de ve İstanbul'da ne zaman olacağı belli olmayan deprem tehdidi ile karşı karşıyayız. Deprem tehdidi olan ülkeler ve kentlerde kentsel dönüşümün ertelenmesi mümkün değil" diye ekledi.

Milliyet
Yavuz Karaman

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...