maritbet girişmaritbet
İstanbul'un dünyaca ünlü gölünü kurtaracak dev proje...

İstanbul'un dünyaca ünlü gölünü kurtaracak dev proje...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamamlandığında Küçükçekmece Gölü ile Marmara sahillerini kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni basına tanıttı. 4 milyon insanın atıksularını arıtacak tesisin ilk etabı 2012'de tamamlanacak ve dev projeye toplam 838 milyon TL harcanacak

 

 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamamlandığında Küçükçekmece Gölü ile Marmara sahillerini kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni basına tanıttı. 4 milyon insanın atıksularını arıtacak tesisin ilk etabı 2012'de tamamlanacak ve dev projeye toplam 838 milyon TL harcanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 438 kilometrelik Ambarlı Atıksu Havzası'nın atıksularını toplayarak oluşumu itibarıyla dünyaca ünlü Küçükçekmece Gölü'nü ve Marmara Denizi'nin sahillerini atıksulardan kurtaracak dev bir projeyi hayata geçiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamamlandığında Küçükçekmece Gölü ile Marmara sahillerine pis ku akışını tamamen bitirecek olan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi İnşaatı'nı basına tanıttı. Yüzde 16'sı tamamlanan tesisin tanıtım gezisinde Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, AK Parti Avcılar İlçe Başkanı Gürhan Bilgiç de yer aldı.
 
İllerde yaklaşık 4 milyon insanın yaşayacağı düşünülen Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir, Gürpınar, Kıraç, Yakuplu, Kavaklı bölgelerinden gelen atıksuları arıtacak tesisin ilk etabı 2012'de tamamlanacak ve bölgeye toplam 838 milyon TL yatırım yapılacak.

Başkan Topbaş; "Atıksuların yüzde 85'ini arıtıyoruz"
Basın mensuplarına Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatını ve yanından Marmara Denizi'ne doğru mikrop akıtan Haramidere'yi gösteren Başkan Kadir Topbaş, tesisin ilk etabının 2012'de tamamlanmasıyla Küçükçekmece Gölü'nün ve Marmara Denizi sahillerinin atıksulardan kurtulacağını söyledi. "İstanbul'da o kadar iş yapılıyor ki; İstanbulluların bunu görmesi, anlaması mümkün değil. İstanbul bir ülke ölçeğinde, sıradan bir kent değil. Biz de bu boyuttaki şehrimize yakışan devasa çalışmalar yapıyoruz" diyen Kadir Topbaş, 1994 öncesinde İstanbul'un o günkü atıksu kapasitesinin sadece yüzde 9'unun arıtıldığını ve biyolojik arıtmanın bulunmadığını hatırlattı.

Şu anda İstanbul'daki atıksuların yüzde 85'inin arıtıldığını ve arıtmanın büyük çoğunluğunun ileri biyolojik arıtma tesisleriyle yapıldığını anlatan Başkan Topbaş, "1994'den sonra geldiğimiz nokta bu ve arzumuz yüzde 100'e kadar ulaşmaktır. Köylerde arıtamadığımız noktalara paket arıtma tesisleri yaparak oraların atıksularını bile topluyoruz. İstanbul'da arzu ettiğimiz doğaya kirli 1 gram bile su bırakmamak. Burada inşaatı devam eden Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Balkanlar'ın ve Avrupa'nın en büyük tesislerinden bir tanesi. Türkiye'de ise en büyük tesis. Havza itibarıyla baktığımızda ülkemizde buna eşdeğer ölçekte büyük bir yatırım yapılmadı" diye konuştu.
 
838 milyon TL'lik dev bir çevre projesi...
Geçmişte içme suyu kaynağı olarak kullanılan Küçükçekmece Gölü doğası itibarıyla da çok önemli bir göl olduğunu ve daha önce çok ciddi bir çalışmayla gölün doğusundaki yerleşim alanlarının atıksularının 17 kilometrelik kolektör ve 74 km uzunluğundaki atıksu şebekesiyle kontrol altına alındığını anlatan Topbaş, şöyle konuştu; "Zaman zamanda basında ‘Küçükçekmece ölen bir göl' haberlerini de gördük. Gölün doğusuna akarak bu sonucu doğuran atıksuları kontrol altına aldık. Batı bölgesinde de böyle ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyordu ve gördüğünüz gibi bu çalışmayı başlattık.
 
Tabi çok fazla vadilerin, derelerin, yerleşim birimlerinin atıklarını getirmek için çok derinlerden tüneller kazarak geçmeniz gerekiyor. Yeraltından 3 metre 60 santimetre çapında kilometrelerce tünel kazmak gerekli. Nasip olursa bu tesis ve çalışmalar bittiğinde Küçükçekmece ve bu çevresiyle ilgili yaptığımız bu yatırımların toplamı 838 milyon TL'yi bulacak. Bu maliyet Küçükçekmece Gölü'nü ve Marmara Denizi sahillerini kurtarmak adına İSKİ'nin sadece bu dönemde yaptığı yatırım. Görüyorsunuz hemen yanıbaşımızdaki Haramidere'den akan su simsiyah ve kokusundan yanına yaklaşılamıyor. Buradan her gün 400 bin metreküp atıksu akarak Küçükçekmece Gölü'nü ve Marmara sahillerini kirletmeye devam ediyor. Doğa ve hayat bunun karşısında nasıl direnebilsin?"
 
İstanbul'un bütün sahillerinden denize girilebilecek
Yaptıkları çevre yatırımlarıyla önümüzdeki yıllarda İstanbul'un Boğaziçi'ndeki Marmara Denizi'ndeki toplam 637 kilometrelik sahil bandının tamamından denize girilebileceğini müjdeleyen Başkan Kadir Topbaş, "Hedefimiz çevreyi kirleten, derelere, denizlere akan bütün kirleticiler kontrol altına almak ve hepsini ileri derece biyolojik arıtmadan geçirerek kullanılacak kadar temizlemek. En doğrusu bu, çünkü normal arıtmada arıtılan suyu denizin derinliklerine de gönderseniz yüzyıllar sonra o denizin tükenmeyeceğini garanti edemezsiniz. Artık bütün dünyadaki belediyeler çevre temizliği için ileri derecede biyolojik arıtma için adeta yarışıyorlar. İstanbul olarak biz de her alanda dünyadaki şehirlerle yarışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yanında bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun ve AK Parti Avcılar İlçe Başkanı Gürhan Bilgiç'in bölgelerindeki pis suyla nasıl mücadele ettiklerini bildiğini, onların da son yıllarda ilçelerinde yaşanan olumlu gelişmelerden çok memnun olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
 
Tesis 4 milyon insana hizmet verecek
"Bu tesisin ilk etabı tamamlandığında 1 milyon 600 bin kişinin evsel atığı toplanarak ileri derecede biyolojik arıtmadan geçirilecek. Ama ilerde 4 milyon insanın atıksuyunu arıtacak bir sistem de kurgulanıyor. Tesis ve altyapı buna göre yapılıyor. Şu anda test çalışmaları yapılan Ataköy Biyolojik Arıtma Tesisi günde 400 bin metreküp kapasiteli, ilerde 600 bin metre küpe çıkarılacak ve günde 2.5 milyon insanın atıksuyu arıtılacak. Ama Ambarlı tesisimizde 4 milyon insanın yaşayacağı bir havzanın atıksuları toplanarak arıtılacak. Yani burada geleceği düşündük, gelecek kuşaklar rahat etsin diye kapasiteyi arttırdık."

İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir de Ambarlı Atıksu Havzası'nın atıksularının Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi sahillerini kirletmesini engelleyecek projenin altyapı çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, "Tesis 2012 yılının başında birinci kademede 1 milyon 600 nüfusun suyu arıtacak sağlayacak şekilde hizmete girecek. Ancak tesis, ileriki yıllarda kapasitesi bunun dört katına ulaşacak şekilde tamamlanacak. Bu arıtma tesisi bittikten sonra hedefimiz; İstanbul'a günde ortalama vermiş olduğumuz 2 milyon metreküp suyun yüzde 97'sine yakınını tamamen arıtarak Marmara denizine vermek. Tesisin 5 yıllık işletme bedeli dahil olmak üzere toplam maliyeti 122.5 milyon euro" diye konuştu.
 
 
 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz