maritbet girişmaritbet
İstanbul'da kentsel dönüşüme yeni ayar

İstanbul'da kentsel dönüşüme yeni ayar

Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak isteyen Başkan Topbaş yeni düzenleme hazırlığında.

Depreme dayanıklı binalar ve kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yeni düzenleme hazırlığına bailadı.

Sağlıklı yapılaşma düzeninde uygun büyüklükte parseller oluşturanlara teşvik edici imar hakkı veren İBB bu ‘imkanı' süreye bağlıyor.
Önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la gelenekselleştirdiği gazetecilerle iftar buluşmasında konuştuk. Kadir Topbaş, Feriye Lokantası'ndaki iftarda, “Hep haber için bir araya geliyoruz. Bir gün biz bize oturup, sohbet edelim istedik” dedi. Ancak karşımızda İstanbul'un ‘Patronu' oturunca soru sormadan duramadık. İstanbul metrobüs, tünellerle özellikle ulaşım konusunda hızla altyapısını tamamlıyor. Depreme dayanıklı yapılaşma ve kentsel dönüşüm konusundaki çalışmaların ise yavaş ilerlediği dikkat çekiyor. Hatırlanacağı gibi Kartal'da 5 milyar dolarlık bir yatırımla Anadolu Yakası'nda Taksim, Levent, Maslak gibi merkezi iş alanlarına alternatif oluşturacak yeni bir merkezi alan oluşturulmak isteniyordu.

‘Hakkım baki' engeli
Tespitimize katılan Kadir Topbaş bu kapsama giren bölgelerde parsellerini birleştirip başvuranları teşvik etmek için daha yüksek imar hakkı verdiklerini hatırlattı. Fikirtepe örneğinde konut ve ticari alanlarda; 200 metrekareye kadar olan parselde 1.10, 201-600 metrekare arasında 1,65, 601 - 1.200 metrekare için 2,48, 2.501 - 400 metrekare arasında 2,79, 4001 metrekare ve üstünde 3,10 imar hakkı öngörül-müştü.
Topbaş'a göre verilen bu teşvik belli bir süreye bağlanmadığı için vatandaş ‘nasıl olsa hakkım baki' diyerek yavaş davranıyor. Kadir Topbaş çalışmaları hızlandırmak için buradaki psikolojik engeli aşacak yöntemler üzerinde çalışıyor. Bu noktada deprem ve kentsel dönüşüm bölgelerinde birleşerek parselini büyütenlere daha fazla kat imkanı tanındığını hatırlatan Topbaş, “Ancak bunu bir süreye bağlamak istiyoruz. Mesela 5 yıl gibi bir süre olabilir. Birleşmelere bu süre içinde daha yüksek imar imkanı tanınır” dedi.

KİPTAŞ da olabilir
Kentsel Dönüşüm bölgelerinde yaptıkları çalışmalarda geçmişten farklı olarak KİPTAŞ'ın da sürece dahil edilmesi yönünde talepler aldıklarını anlatan Topbaş vizyonunu şöyle anlattı: “Vatandaş isterse binayı kendi yapsın. Gayrimenkul sahipleri biraraya gelip anlaşıp binalarını yaptırsın. İsterlerse KİPTAŞ yapsın. Ki bu yönde istekler de bildiriliyor. Yeter ki sağlıklı binalar yapılsın.
Mahalle olarak, bir grup olarak yeter ki sürece dahil olsunlar. İstanbul'da deprem bölgesindeki riskli alanlarda, kentsel dönüşüm alanlarında arsalar birleşip büyük yapı adaları oluşturulduğunda daha fazla imar vereceğiz. Ancak bunu bir süre kısıtına bağlayacağız” dedi.
23 Kasım 2010'da 1/100.000 ölçekli çevre düzeni plan notunun İBB Meclisi'nde oy birliği ile kabul edildiğini hatırlatan Topbaş, bu kapsamda depreme karşı dayanaksız binaların yıkılıp yenilerinin yapılmasını istediklerini söyledi.
Deprem odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları içerisinde; Fikirtepe, Okmeydanı, Bayrampaşa, Zeytinburnu Sümer mahallesi bulunuyor. Mevcut düzenlemeye göre 5 hektardan az olmamak kaydıyla birden fazla yer tek bir dönüşüm alanı olarak belirlenebiliyor.

Şehir hastaneleri
Belediye'nin planları arasında iki yakada birer şehir hastanesi yapılması da var. Buna göre Avrupa Yakası için düşünülen proje İkitelli'de Olimpiyat Stadı'nın yanında olacak. 2 bin yataktan oluşacak İhtisas Hastanesi'nin 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda kurulması planlanıyor. Anadolu Yakası'nda da benzeri büyüklükte bir hastane yapılması planlanıyor. Somali'ye yardım çalışmalarına da değinen Topbaş, bölgede her gün 10 bin kişiye yemek verdiklerini söyledi.
 

Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Çalışmaları (Hektar)
Fikirtepe Alanı: 131
Okmeydanı Alanı: 175,5
Bayrampaşa Alanı: 11,3
Z.Burnu Sümer Mahallesi: 17,1 konut, 4,6 dükkân alanı

Stratejik Kentsel Dönüşüm Çalışmaları (Hektar)
Kartal Dönüşümü: 330
Maltepe - Dragos alanı: 31,5
Cendere/Silikon vadisi: 230
Ayamama Basın Aksı: 230
(300 HA'lık bölgenin 230 Ha'lık kısmı Meclis'ten geçti)
Kean Yeang'ın K.çükmece Avcılar
İç Dış kumsal alanı:  180 hektar

Tarihi Mirasın Korunmasına Yönelik Kentsel Dönüşüm (Hektar)
Haydarpaya Yenileme Alanı: 129
(100 ha'lık kısmı TCDD mülkiyetinde)  
Beyoğlu - Perşembe Pazarı: 8.5
Süleymaniye: 93,9

  • Etiketler:

Yorum Yaz