maritbet girişmaritbet
İstanbul’da kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

İstanbul’da kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Karaoğlu, kanun çıktıktan sonra İstanbul'da ilk aşamada farklı ilçelerde dalga dalga 50 bin konutluk dönüşüm projesi başlatmak olduğunu söyledi.

 

TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Karaoğlu, kanun çıktıktan sonra İstanbul'da ilk aşamada farklı ilçelerde dalga dalga 50 bin konutluk dönüşüm projesi başlatmak olduğunu söyledi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Şeydi Karaoğlu, İstanbul'un kentsel dönüşümünün kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Hedefimiz kanun çıktıktan sonra İstanbul'da ilk aşamada farklı ilçelerde dalga dalga 50 bin konutluk dönüşüm projesi başlatmak" dedi İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nce (İMSAD) Türk ekonomisi ve inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen "Kentsel Dönüşüm-TOKİ" toplantısında konuşan Karaoğlu, geçen yıl yüzde 11,2 büyüyen inşaat sektörünün 1,9 milyon kişiye istihdam sağladığını belirtti. TOKİ'nin son 8 yılda 535 bin konutla sektörün gelişmesinde önemli rol aldığını ve büyümenin lokomotifi olduğunu ifade eden Karaoğlu, bunun 2012'de de devam edeceğini, inşaat sektörünün Türk ekonomisi üzerindeki payının yüzde 301ara ulaştığını vurguladı. Karaoğlu, Türkiye'de 16 milyon konutun (yüzde 60) nitelik açısından konut anlayışına uymadığını ve ciddi deprem riski olan Türkiye'de bu sorunlu tablonun değiştirilmesi için TOKİ olarak ciddi gayret sarf ettiklerini söyledi.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte kentsel dönüşümün sağlanmasında TOKİ'nin de etkin rol alacağını dile getiren Karaoğlu, bu kapsamda Türkiye nüfusunun altıda birini barındıran ve ülkenin en büyük metropolü olan İstanbul'da kentsel dönüşümün yapılmasının kaçınılmaz olduğunu anlattı. Karaoğlu, "İstanbul'da kentsel dönüşüm yapılmaması halinde olası afette yaşanacak çok büyük can, mal ve ekonomik kayıplar ile İstanbul çökeceğini ve bunun Türkiye'nin çökmesi anlamına geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: 'Türk milleti böyle bir riski taşıyamaz. İstanbul'un kentsel dönüşümü kaçınılmazdır. Bu toplumsal mutabakatla, siyaset üstü uzlaşma ile yaşamsal bir proje.

Tüm paydaşların katılımıyla belirlenecek temel ilkelere göre bütüncül bir yaklaşımla değil de, kentsel kazanımımızın geleceğimiz açısından daha büyük değer olduğunu benimseyerek yaklaşmamız gerekiyor. Aksi halde bu dönüşüm ileride telafisi imkansız daha büyük sorunlara neden olabilir. Tamamıyla imar artışı ile biz dönüşümü yapacak olursak çok ürkütücü. İstanbul'da 3 milyon 600 bin konut var. Bunun 2 milyonu riskli ve dönüşmesi gereken bina stoku. Yüzde 100 imar artışı verilerek bu konudan dönüştürecek olursak, 2 milyon konut yapmamız lazım. Mevcut 2 milyon riskli konut sayısını ikiye katlayarak 4 milyon konut yaparsak, 2 milyon konutu kime satacağız. Sektör için en büyük tehlike bu.

Dönüşümü tamamıyla İmar bu hazırlanmadan parsel ve ada bazında yapı artışı ve yaparsak çok ürkütücü olacak dönüşümün ileride telafisi imkansız riskler / r taşıyacağını vurguladı. Karaoğlu, dönüşümde Karaoğlu, paydaşların bu dönüşüm için imar artışına tevessül etmeden başlamaları gereken iradeyi göstermeleri ve deprem riskini gerektiğini de dile getirerek, "Mutlaka imar artı göz ardı ederek, ayak süren açık gözlere ve rant şj olacaktır. Bu olmadan da dönüşümü bekleyen paydaşlara prim vermemeleri gerek. Devlet bunu destekleyecek. Bu süreçte çok önemli olan bunun tasarısında var. Uzun vadeli, düşük faizli reysel mülkiyet hakkının, toplumsal yaşam kredi ve kira ödemeleri bu dönüşüme destek hakkının veya kamu haklanın önüne geçmesine sağlayacak ek finansman kaynağı olacak. İzin verilmemesi gerektiğim ifade eden Karacak dönüşümü tamamıyla imar artışından dolayı şunları kaydetti: "Bu dönüşüm sürecini tıkamak mümkün değildir. Böyle bir şey olmayacak birtakım girişim ve beklentiler bizim çaktır. TOKİ olarak yapacağımız dönüşüm gibi aktör olan kurumlan tedirgin etmektedir. alanlarında toplumda beklenen imar artışının Dönüşümü rant için imar artışı bekleyerek yapılmayacağının altını çiziyorum" dedi. Uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor. İstanbul'da ilk aşamada farklı ilçelerde dalga dalga Kentsel dönüşüm ile kat artışı, daire büyüklüğü 50 bin konutluk dönüşüm proje başlatmak olduğunu söyledi.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkam Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da, 2011 yılını yüzde 11,2 büyüme oram ile sektörler arasında 2. sırada tamamlayan inşaat sektörünün ihracatının da 18 milyar 132 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve toplam ihracattaki payların yüzde 13 olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında dünyada 7. sırada yer aldığına işaret eden Bilmaç, ağırlıklı yerel hammaddeye dayalı Türk inşaat sanayisinin cari açığa pozitif katkısının da yüzde 300 seviyesinde olduğunu söyledi. Bilmaç, "Sektörümüzün son beş yılda ortalama büyüme hızı yüzde 15'ler civarında.

Sektörümüzde örneğin çimentoda, seramik sağlık gereçlerinde Avrupa'da birinci, demir-çelik ve gaz betonda ikinci, seramik, plastik profil, hazır betonda üçüncü sıradayız. Artık ülkemiz inşaat malzemesinde dünyada rekabet edebilir bir kaliteye, güce ulaşmış durumda ve çeşitlilik, kalite, kapasitede de bölgemizdeki en güçlü oyuncuyuz" dedi.

Sektörün bu stratejik gelişiminin iç pazarda da inşaat sektöründe büyük bir gelişim potansiyeli ve ihtiyacına sahip Türkiye'de önemli bir rolü bulunduğuna işaret eden Bilmaç, "İMSAD olarak 2012 yılından beklentimiz yüzde 5-7 civarında bir sektörel büyüme" diye konuştu. Bilmaç, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un kentsel dönüşüm için önemli bir fırsat olacağına da işaret ederek, şunları kaydetti: Türkiye'de 20 milyon civarında olan konutların büyük bölümü uygunsuz.

Bu nedenle planlı bir kentsel dönüşüm başlatılması kaçınılmaz. 400-500 milyar dolarlık kentsel dönüşüm büyüklüğünün sektöre en az 50 milyar dolar yansıması olacak. Bütün paydaşların bu projede yer alması gerekiyor. Bu süreci çok hızlı geçmeliyiz. Kaybedilecek zaman yok.

Zaman geriye doğru saymaya başladı. Her türlü önlemi bir an önce almazsak, başımıza ne geleceğini biliyoruz." İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de, Türkiye'nin her yıl en az 5 milyar doları İstanbul'a harcanmak koşuluyla 15 milyar dolar kentsel dönüşüm yatırımı yapması gerektiğini ve bu yatırımların 2023'e kadar her yıl ara vermeden gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ancak bunun hepsinin kamu tarafından yapılmasının mümkün olmadığını dile getiren Alkin, TOKİ ile özel sektörün bunu nasıl harmonize edeceğinin konuşulması gerektiğini söyledi. Alkin, kentsel dönüşümün ülkenin GSMH'na katkısının göz ardı edilemeyeceğini, her yıl yapılacak 15 milyar dolarlık kentsel dönüşüm hamlesinin, Türkiye'nin ekonomik büyümesine tek başına her yıl 1 puan ekleyeceğini vurguladı. Kamu inşaat yatırımlarının Cumhuriyet tarihi rekoruyla ilk defa 41,5 milyar liraya, özel sektör yatırımlarının da 76 milyar 548 milyon liraya çıktığını ve sektörün toplam yatırım miktarının 118 milyar lira gibi rekor bir düzeye ulaştığını kaydetti. Alkin, yeni tasarruf paketinde İstanbul gibi büyük şehirlerde 149 metrekarenin altında olan konutlarda yüzde 1 olan KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasına da işaret ederek, bunun hemen uygulamaya , girmesini eleştirdi.

Hürses

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...