maritbet girişmaritbet
İstanbul’da imarda ve rantta transfer dönemi

İstanbul’da imarda ve rantta transfer dönemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşı kentsel dönüşüme razı etmek için 'imar transferi' modelini geliştirdi. Koruma altındaki binasını imar planına göre yapacak olan mülk sahibi, ilave imar hakkını başka bir yerde kullanabilecek

Kaynak: Nebahat KOÇ-Akşam
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm projelerine bir yenisini daha ekledi.  Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çerçevesinde uygulanan, parsellerin birleşerek fazla imar hakkı elde edildiği imar modelinin ardından yeni bir plan geliştirdi. Yeni model, koruma amaçlı imar planlarının olduğu tarihi yarımada ve Beyoğlu gibi nüfus artışı istenmeyen bölgelerde uygulanacak. İmar transferini mümkün kılan bu modele göre, bölgedeki bina sahipleri, yenileşme kapsamında, mevcut binasını, koruma imar planı esasına göre yapacak. Binada plana aykırı olarak fazla imar hakkı varsa, bu fazla imar hakkını da istediği başka bölgelerde kullanabilecek.

KARAR VATANDAŞIN
İmar transferi modeliyle birlikte vatandaş hem imarını başka bölgeye transfer edecek hem de rantını transfer etmiş olacak. Yeni bir modelle tarihi yarımadada dönüşümün önü açılacak. Böylece tarihin koruma altına alınması ve nüfusun stabil tutulması sağlanacak. Fikirtepe örneğinde olduğu gibi yeni transfer modeli vatandaşa sunulacak, ancak kararı vatandaş yine kendisi verecek.
 
MENKUL KIYMETLENDİRME
Yeni imar modeline göre, ilave imar hakları menkul kıymetlendirme işlemine konu olabilecek. Bunun için menkul kıymetlendirme belgesi verilecek. Söz konusu belgeyle, isteyen mülk sahipleri, transfer edecek imar hakkını devredebilecek. Belgeyle, imar transferinin menkul kıymetleri olacak; alıp satılabilen bir piyasası oluşacak. Böylece gayrimenkul sektörünün daha rahat hareket etmesi de sağlanacak. 
 
TOPBAŞ: MODEL, DÜNYADA BİR İLK
VatandaŞIn imar hakkını başka bölgeye taşımasına imkan veren 'imar transferi' modelinin dünyada bir ilk olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'Şehrin yenileşme çalışmalarına vatandaşı da içine kattığımız yeni imar modelleri oluşturuyoruz ve bunu vatandaşa sunuyoruz. Bu modelde vatandaşımıza teşvik edici bir imar planı sunuyoruz. İlave imar haklarını başka bölgelere transefer etmesine imkan tanıyoruz. Bu modeli biz kendimiz geliştirdik' diye konuştu.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz