maritbet girişmaritbet
İstanbul’da dört bölge dönüşüm bekliyor

İstanbul’da dört bölge dönüşüm bekliyor

Dönüşüm Yasası, İstanbul'un müdahale bekleyen dört bölgesi açısından önem taşıyor. Başbakanın açıkladığı 'çılgın projeler' de bir dönüşüm projesi olarak nitelendiriliyor

Kentsel Dönüşüm Yasası, İstanbul başla olmak üzere pek çok büyük kentte pek çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor. Bugüne kadar pek gündeme gelmese bile Başbakanın açıkladığı 'çılgın projeler' aslında bir dönüşüm projesi olarak nitelendiriliyor ve bu yasaya dayandırılarak çıkarıldığı belirtiliyor. Diğer yandan yasayla şimdiye kadar sözde kalan Kanal gibi dönüşüm projelerinin hayata geçmesi bekleniyor.

Önümüzdeki 5 yıl konuşulacak

Yeni yasanın da etkisiyle Türkiye'de beş yıl boyunca kentsel dönüşümün konuşulacağını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, somut adımların atılmaya başlandığını belirterek, "Hükümet kentsel dönüşüm projeleri üretiyor, belediyeler kentsel dönüşüme ağırlık veriyor ve müteahhitlerde 'kentsel dönüşüm yapalım' diyor. Mevcut yapı stoğu da düşünüldüğünde kentsel dönüşüm kaçınılmaz görünüyor" dedi.

Yasa çıktı projeler 'çıldırdı'

Dinçer, ayrıca bu sürece Kat Mülkiyeti Yasası'nda yapılan değişikliğin de önemli bir katkı yaptığını belirtti. Seçimlerden önce açıklanan projelerinin hepsinin kentsel dönüşümle ilgili olduğunun altını çizen Dinçer, "Kanal İstanbul ve İki Şehir projeleri çok büyük kentsel dönüşümleri içeriyor" diye konuştu. Dinçer, diğer yandan, tüm bu dönüşüm süreci içinde başarı sağlanabilmesi için TOKİ'nin başta olması gerektiğine ve hak sahiplerinin ikna edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dönüşmesi gereken 4 bölge

Işıl Dinçer, mega kent İstanbul'da dönüşmesi gereken alanlar bulunduğuna işaret ederek, Bayrampaşa, Fikirtepe, Beşiktaş ve Topkapı'nın öncelikli olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Bayrampaşa'nın dönüşümün zorunlu olduğu bölgelerin başında geldiğini aktaran Dinçer, Anadolu yakasında ise imarı arttırılan Fikirtepe bölgesinde yapılan dönüşümün önemine değinirken, bir başka dönüşüm noktası olarak ise Beşiktaş'a vurgu yaptı. Bölgede yapı stoğunun çok yaşlandığını anlatan Dinçer, "50 yıllık binalar var. Orada dönüşüm olmasa bile binaların yenilenmesi gerekiyor" dedi. Işıl Dinçer, dönüşümün başlaması gereken son nokta olarak da Topkapı'yı göstererek, "Bölge, hızla gelişiyor. Bölgede eski fabrikalar var ve firmalara ait büyük arsalar bulunuyor. Belediye de bölgede imarı sanayiden çıkardı. Büyük bir proje başlarsa fitil ateşlenecek ve yeni projeler birbiri ardına gelecek" açıklamasını yaptı.

NEYİ, NE KADAR YAPABİLMEK MÜMKÜN?

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası, şu uygulamaları beraberinde getiriyor.

¦ Büyükşehir belediyeleri konut, sanayi, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanlarında rekreasyon ve sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla, kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek.
¦ Bir alanın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilebilmesi için, alanın belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması şartı aranacak. Ancak, kamu mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi ve uygulama yapılabilmesi, Bakanlar Kurulu kararına bağlı olacak.
¦ Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilecek alanın; üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız alanlar olması, alanın büyüklüğünün en az 5 en çok 500 hektar arasında olması hususlarının takdiri, belediye meclisinin yetkisinde olacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz