maritbet girişmaritbet
İstanbul'da çökmek üzere olan 600 bin bina var!

İstanbul'da çökmek üzere olan 600 bin bina var!

Zeytinburnu'nda 2015 yılında boşaltılan binanın çökmesi sonucunda, kentsel dönüşümün önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

İstanbul'da kentsel dönüşüm sürecinin en yoğun yaşandığı ilçelerden birisi olan Zeytinburnu'nda, 2015 yılında boşaltılan boş bina çöktü. Meydana gelen çökmeden sonra 1 kişi yaşamını yitirdi. Olay sonrasında İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda sorusu akıllarak geldi.

Emlaktasondakika.com olarak İstanbul Ketnsel Dönüşüm Derneği Başkanı ve Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya'yla İstanbul ve Türkiye'deki kentsel dönüşümün son durumunu konuştuk. İşte Çatalkaya'nın açıklamaları...

İstanbul'da Zeytinburnu'ndaki gibi 600 bin çürük bina var

"İstanbul'da binalar çok kötü. Kentsel dönüşümle birlikte İstanbul'da 70 bin bina dönüştü. Daha birçok bina var. Çok acilen dönüşmesi gerekiyor. İmar mevzuatından dolayı insanlar başvuruda bulunamıyor. Geçen 3 yılda kat karşılığına uygun olan binalar başvurdu. Bu sistemde vatandaşın binası kötü, müteahhitle anlaşıyor ve daha fazla daire çıkıyordu. İstanbul'da bu sistemle dönüşen bina sayısı 70 bin, Türkiye'de ise 120 bin oldu. Ancak bu binalar dışındaki çoğu yapı başvuruda bulunamıyor çünkü kat karşılığına uygun değil. Zeytinburnu'ndaki binada kimse yoktu. Ancak İstanbul'da, içinde onlarca insanın yaşadığı, daha çürük binalar var. İstanbul'da 600 bin binanın yenilenmesi gerekiyor"

Kentsel dönüşümün önünde bir engel olmamalı

"Kentsel dönüşüm işlediği zaman gerçekten iyi işliyor. Kentsel dönüşümün önündeki engellerin bir an önce kalkması gerekiyor. Vatandaş kendisi için faydalı mevzuat görünce kendisi başvuruyor. İstanbul'da bir dönem 2 bin bina başvuruyordu ayda. Şu anda bu rakam 20 değildir. İnsanlar kentsel dönüşüm kısa sürede öğrendi"

Vatandaş kat karşılığı kentsel dönüşüm istiyor

"İnsanlar cebimden para çıksın istemiyor. Kentsel dönüşüm kredisi kullanmak istemiyorlar. İnsanlar birkaç bina bir araya gelerek, imar artışı sayesinde kat karşılığı sözleşme imzalayıp cebinden para çıkmadan binasını yenilemek istiyor. Eğer bu sistemin önü açılırsa binalar grup olup, fazladan imar artışıyla kendilerini yenileyecektir. Bununla ilgili yönetmelikte değişiklik olması gerekiyor. Kağıthane, Ümraniye gibi belediyeler tek binaysa imarınız bu, ancak yapı adası olarak birleşilirse bu binalara ek olarak yüzde 30 imar vereceğiz diyor. Kentsel dönüşümden önce de bu sistem vardı aslında. Bunun şu anda kentsel dönüşüm kanunu içerisine konulup, tek bina olursa belediye imarına göre yapılacak. Ancak 10 bina birleşirseniz ya da arsa olarak 2 bin metrekare olduğunuzda fazladan yüzde 15 imar artışı vereceğim denmesi gerekiyor. Bun, dönüşüm sürecini inanılmaz hızlandırır"

Türkiye'de 2 milyon binanın yenilenmesi gerekiyor

İnşaat sektörü ekonominin ana sektörü, yüzlerce sektör bu sektörden para kazanıyor. Zeytinburnu'nda yıkılan site, bahsettiğim kanun olsaydı  belki de bugün yenilenmişti ve sağlıklı bir yapı haline gelmişti. İstanbul'da dönüşmesi gereken bina sayısı 600 bin, Türkiye genelinde ise 2 milyon"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'ndaki Kuran Sitesi çöktü, 2 kişi öldü!
  • 13.01.2017 16:34

Zeytinburnu'ndaki Kuran Sitesi çöktü, 2 kişi öldü!

Zeytinburnu'nda çöken Kuran Sitesi'nin çökmesinde sonra yaşanan panik kameralara ...

Zeytinburnu'ndaki Kuran Sitesi çöktü!
  • 13.01.2017 16:41

Zeytinburnu'ndaki Kuran Sitesi çöktü!

Zeytinburnu'nda Rauf Denktaş Caddesi üzerinde yer alan Kuran Sitesi'nin çökmesi ...

Zeytinburnu'nda çöken bina sonucu 2 kişi öldü
  • 14.01.2017 08:06

Zeytinburnu'nda çöken bina sonucu 2 kişi öldü

Zeytinburnu’nda belediyenin 2 yıl önce yıkım kararı aldığı, bir yıl önce de zorl ...

'Çöken binayı boşalttık, ama sahipleri anlaşamadı!'
  • 13.01.2017 16:34

'Çöken binayı boşalttık, ama sahipleri anlaşamadı!'

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, çöken binanın daha önce boşaltıldığını ...

İstanbul'da çökmek üzere olan 600 bin bina var!
  • 13.01.2017 16:17

İstanbul'da çökmek üzere olan 600 bin bina var!

Zeytinburnu'nda 2015 yılında boşaltılan binanın çökmesi sonucunda, kentsel dönüş ...