maritbet girişmaritbet
İstanbul Üsküdar'da 1+1 dairelerin yapımı yasaklandı!

İstanbul Üsküdar'da 1+1 dairelerin yapımı yasaklandı!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bölge genelinde 1+1 dairelerin yasaklandığını açıkladı. Ayrıca bölgede gökdelen tarzı binalar yapılmayacak.

İstanbul genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise bölgedeki kentsel dönüşümün son durumunu değerlendirmek için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Üsküdar'da kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaların devam ettiğini ve yerinde dönüşümle vatandaşları yerinden etmediklerini ifade eden Türkmen, Çamlıca Camisi'nin çevresinde gerçekleştirilecek dönüşüm projesini de anlattı. Üsküdar genelinde yüksek bina ve gökdelen olmayacağını dile getiren Hilmi Türkmen, bu yapılara izin verilmeyeceğini, Üsküdar genelinde 4-5-6 katlı binaların yer alacağını söyledi.

Üsküdar'da kentsel dönüşüm hızlanıyor

Ülke ve şehir olarak deprem kuşağı üzerinde olunduğunu ifade eden Türkmen ''Özellikle son yıllarda Türkiye'de deprem öncesi sağlam ve konforlu yapılarda oturmak amacıyla bir yasa çıkarıldı. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası'nın en fazla ilgilendiği şehir İstanbul, ilçe ise Üsküdar'dır. Üsküdar'daki yapı stoğunun yüzde 70-80 arası bölümü kaçak ve yorgun yapılardan oluşuyor. Genel itibariyle İstanbul'da da benzer bir durum mevcut. Bu yasayla birlikte kentsel dönüşümü Üsküdar'da hızlandıracak hamleler yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümde kırmızı çizgilerimiz var

Son 3 yıllık süreçte kentsel dönüşüme maksimum zaman ayırdıklarını dile getiren Türkmen ''Üsküdar'da kentsel dönüşümün adına örnek dönüşüm dedik. Bizim dönüşümde kırmızı çizgilerimiz var bunlardan biri yerinde dönüşüm. Dönüşüm sonunda orada olan vatandaşlar orada oturmaya devam edecek demek. İkincisi gönüllü dönüşümdür. Bu da dönüşüme vatandaşın, tapu sahibinin rızasıyla yapılmasıdır. Üçüncüsü ise estetik dönüşüm. Madem ki dönüşümü yapacağız, estetiği de ön planda tutuyoruz. Belediyemizde estetik kurul kurduk. Bu kuruldan geçmeyen projelere ruhsat vermiyoruz. Bu projelerde binaların çatısı, balkonu, penceresi ve kapısı estetik olacak. Üsküdar Evleri geleneği başlatmak istiyoruz. Dördüncüsü , Üsküdar'da siteleşmeye karşıyız, burada siteleşme yok. Biz Üsküdar'daki mahalle hayatından memnunuz'' dedi.

Üsküdar'da artık 1+1 olmayacak

Yeni projelerle Üsküdar'da ufak konuta yer verilmeyeceğini dile getiren Türkmen ''Bu, bölgedeki komşuluk ilişkilerini koruyor. Mahalle hayatımız devam edecek, yerleşim alanlarını duvarlarla çevirerek ayrıştırmak istemiyoruz. Bölgede kesinlikle otopark olmayan proje olmayacak. Açık otoparktan ziyade kapalı otoparkı önemsiyoruz. Otoparksız projeleri önemsemiyoruz. Üsküdar'da 1+1 olmayacak. Hiçbir projede 1+1 ruhsatı vermeyeceğiz. En düşük 2+1'den başlayacak'' ifadelerini kullandı.

30 yıllık imar problemi çözüldü

Bölge genelindeki imar probleminin çözüldüğünü ifade eden ''Üsküdar'da 30 yıllık kangren haline dönüşmüş boğaz mahallesindeki mahallelerimiz büyük problemdi. Üsküdar'ın nüfusu 550 bin. 270 bin kişinin yaşadığı boğaz mahallelerimiz var. Toplamda 16 mahalleden bahsediyoruz. Boğaz planlarından etkileniyor. Tam 33 yıldır devam eden imar problemimiz vardı. 1983 yılında çıkarılan Boğaz Kanunu'na göre bu bölgede bir plan yapılmış ancak 70 bin nüfus baz alınmış. Boğazı imarla kirletmeyelim mantığıyla yapılmış. Ancak Boğaz bölgesindeki imar yasasına aykırı olarak yapılaşma gerçekleşmiş. 70 bin nüfusluk bölgede 270 bin kişi yaşıyor. Madem yerinde dönüşüm yapacağız, o insanları yerinden edemeyiz. Bu 270 bin insanı burada barındıracak yeni plan yaptık. Bu planla birlikte aynı bölgede 450 bin kişi yaşayabilecek. Boğaz bölgesinde imar anlamında ezber bozduk. Çok zor bir imar problemini çözmüş olduk. Planla ilgili herhangi bir belirsizlik yok. Bu bölgede dönüşüm yapmak isteyenlere ruhsat vermeye başladık. Daha önce 2 kat olan imarlar Ümraniye sınırlarında 7 ile 7 buçuk kat seviyesine çıktı'' diye konuştu.

Çamlıca Camisi çevresinde kentsel dönüşüm başlıyor

Belediye olarak, kamu olarak dönüşümde önemli görevler düştüğünü ifade eden Türkmen ''Sultanmurat bölgesinde 2B problemi var ve tapu problemi yaşanıyor. Ancak sorunlar düzeliyor. Bölgede 500'den fazla gecekondu var. Orada hızla dönüşüme başlayacağız. Yine Bosna Bulvarı bölgesi var. Sağ ve sol tarafında tapusu belediyemize ait iki parsel var. Bölgede kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalarımız sürüyor. Son olarak Çamlıca Camisi çevresindeki alanda dönüşüm yapacağız. Burada mevcutta 1400 konut ve 130 civarında dükkan var. Dönüşümle birlikte toplam 2 bin bağımsız birim olacak. 2019 seçimleri önecsinde burayı tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim etmeyi hedefliyoruz. Toplamda 180 bin metrekarelik alan ve 750 hissedar var. Kısa süre içerisinde çalışmalara başlayacağız'' diye konuştu.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Üsküdar Çamlıca'da kentsel dönüşüm son sürat devam ediyor!
  • 06.01.2022 15:26

Üsküdar Çamlıca'da kentsel dönüşüm son sürat devam ediyor!

Üsküdar’da “Büyük Dönüşüm” sloganıyla yürütülen ve depreme dayanıksız binaların ...

"Kentsel dönüşümünü ilgilendiren 5 bin konutluk yeni bir etap daha başlatıyoruz"
  • 18.06.2021 17:54

"Kentsel dönüşümünü ilgilendiren 5 bin konutluk yeni bir etap daha başlatıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Üsküdar'da Büyük Dönüşüm 500 ...

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu
  • 23.11.2020 14:02

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Üsküdar ilçesinde Kirazlıtepe Mahallesi Ç ...

Demircan, Vaniköy Camisi'ndeki yangın yerini inceledi
  • 16.11.2020 10:23

Demircan, Vaniköy Camisi'ndeki yangın yerini inceledi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar'daki tarihi Van ...

Üsküdar sahilindeki 2 büfe yıkıldı
  • 23.09.2020 17:35

Üsküdar sahilindeki 2 büfe yıkıldı

Üsküdar Kız Kulesi karşısında bulunan 2 büfe zabıta ekiplerinin tahliye çalışmas ...