maritbet girişmaritbet
İstanbul, Ankara ve Bursa’da riskli alan ilan edilen mahalleler hangileri?

İstanbul, Ankara ve Bursa’da riskli alan ilan edilen mahalleler hangileri?

Risk altındaki binaların yıkımı ve kentsel dönüşüm projelerinin devamı için çalışmalar yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belirlediği afet riski altındaki mahallelerin isimlerini Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra uygulamaya alıyor

Risk altındaki binaların yıkımı ve kentsel dönüşüm projelerinin devamı için çalışmalar yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belirlediği afet riski altındaki mahallelerin isimlerini Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra uygulamaya alıyor. Bakanlık, İstanbul, Ankara ve Bursa'da belediyelerden ve yetki verilen 360 kuruluştan gelen bilgiler ışığında kentsel dönüşümde öncelik tanınacak riskli bölgeleri bakanlar kurulu kararı ile belirleyerek uygulamaya geçiyor.

Riskli bina tespiti yapabilmek için çalışmalara devam ettiklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 sonuna kadar 400 bin bağımsız birimi dönüştürmeyi hedefliyor. Bakanlık, İstanbul'da Kadıköy, Esenler, Bayrampaşa, Güngören, Küçükçekmece, Sultangazi, Beyoğlu, Bağcılar ve Sarıyer olmak üzere 9 ilçesinde 22 mahalleyi kentsel dönüşüm alanı kapsamına dahil etti. 

İstanbul'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler: 

Kadıköy'ün Fikirtepe Mahallesi, Bağcılar'ın Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı ve Evren Mahalleleri, Bayrampaşa'nın Vatan Mahallesi, Güngören'in Tozkoparan Mahalleleri, Küçükçekmece'nin Fatih ve Kanarya Mahalleleri, Sultangazi'nin Cumhuriyet Mahallesi, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu'nun Sümer Mahallesi, Sarıyer'in Çamlıtepe ve Fatih Sultan Mehmet Mahalleleri, Beyoğlu'nun Örnektepe, Sütlüce ve İstiklal Mahalleleri, Esenler'in Çiftehavuzlar, Oruçreis, Havaalanı, Atışalanı ve Tuna Mahalleleri.

Ankara'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Çankaya'nın Karakusunlar Mahallesi, Altındağ'ın Seyfi Demirsoy, Hacılar, Önder, Gültepe, Çalışkanlar ve Beşikkaya-Feridun Çelik Mahalleleri, Elmadağ'ın Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar Mahalleleri, Çankaya'nın Namık Kemal ve Akpınar Mahallesi, Mamak'ın Araplar, Derbent, Dostlar ve Köstence Mahalleleri, Çankaya'nın İlker, Metin Akkuş ve Yukarı Dikmen Mahalleleri, Altındağ'ın Atıfbey, Hıdırlıktepe ve İsmetpaşa Mahalleleri.

Bursa'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Yıldırım İlçesine bağlı Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler mahalleleri Fikirtepe'ye izin çıktı

Fikirtepe'nin önü açıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4.14 emsal vererek kentsel dönüşüm projeleri kapsamına alınan Fikirtepe de izin çıkan bölgeler arasında yerini alıyor. İnşaat firmalarının 2.5 yıldır çalışma yaptıkları ve konut satışlarına başladıkları Fikirtepe'deki projelere daha önce dur denmişti. Bakanlık, 31 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bölgeyi riskli alan ilan etti. Bakınlar Kurulu kararında Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerinin isimleri ise yer almıyor.

Alınan bukara öncesi Fikirtepe'de bir arsa sahibi bile ‘hayır' dese orada yeni bina yapılamıyordu. Bu da bölgedeki tıkanıklığın en önemli sebebini oluşturuyordu. Bölgenin ‘riskli alan' ilan edilmesiyle birlikte 2/3 kuralı geçerli olacak. Bu durumda ise binalar kim ne derse desin yıkılacak ve yeni binanın yapılmasında 2/3 kuralı geçerli olacak. 2/3'ü yakalayan arsa sahipleri de yeni proje için müteahhitler ile anlaşabilecek. Bu da sürecin tıkanmasını önleyecek.

Diğer taraftan Fikirtepe'de şu an için yeni KDV oranları belirleyici ancak dönüşüm yasası kapsamına geçtiğinde ise yüzde 1 KDV'ye tabi tutulacak. Hem 2/3 kuralı hem de yüzde 1 KDV Bakanlık tarafından alınan bu kararın olumlu yönleri olarak değerlendiriliyor

Daire satışları başlamıştı...

Kentsel dönüşümün en çok konuşulan yerlerinden biri olan Fikirtepe'de firmalar yeni projelerinin lansmanını yapmaya başlamıştı. Satışa çıkan ilk projeler arasında Anka Yapı'nın Evim Kadıköy projesi yer alıyor. Firma bu kapsamda 1600 kişiyle anlaşma yapmıştı. 5 Şubat 2012'de hak sahiplerini bölgeden taşıyan Anka Yapı, vatandaşların taşınma ve kira paralarını da ödemişti.

Nuhoğlu İnşaat ve Gülsa İnşaat da, Kadıköy Fikirtepe'de yeni projelerinin tanıtımını yapmıştı. Konut, ofis ve ticari alanların bulunduğu Yenitepe Kadıköy projesinde 1.100 konut inşa etmeyi planlayan firma da yüzlerce kişiyle anlaşmıştı.

Bölgede proje geliştiren ve hak sahipleriyle yıllardır görüşen çok sayıda firma yer alıyor. Bunlardan bazıları lansman için hazırlanırken, bazıları ise hak sahipleriyle anlaşma yapmanın yollarını arıyordu.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm yapmayanlardan hesap sorun"
  • 10.07.2023 17:45

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm yapmayanlardan hesap sorun"

  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Gaziosm ...

Güngören'de boşaltılan bina böyle yıkıldı!
  • 14.04.2023 15:53

Güngören'de boşaltılan bina böyle yıkıldı!

Güngören'de Sanayii Mahallesi Malazgirt Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm için boşal ...

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü
  • 06.04.2023 15:55

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü

Beyoğlu'nda yıkılma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alınan 5 katlı t ...

Sezayi Köse Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşümü anlatıyor!
  • 27.12.2022 11:00

Sezayi Köse Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşümü anlatıyor!

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, Gazios ...

TOKİ Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm konutları görüntülendi!
  • 27.12.2022 10:34

TOKİ Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm konutları görüntülendi!

Gaziosmanpaşa'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Ken ...