maritbet girişmaritbet
İnsanlar büyüdüğü yerde yaşamalı!

İnsanlar büyüdüğü yerde yaşamalı!

Gökçer Tahincioğlu, Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde önemli bir noktaya değindi.

Tarafı olunması gerekenler, çocuklarının ısınması için kocaman bir şehirde küçücük bir apartman dairesi bile bulamayıp, şehrin o dönemki 'en uzaklarına' ev yapanlar. O evin çatısını birkaç yıl yapamayıp, çocuklarının çamurlu yollardan sürüne sürüne okula gidebilecekleri en yakın, o uzaktaki otobüs durağına yürüyüşünü izleyip, her akşam kent merkezinden kendiliğinden var olmuş o mahalleye o karanlık yollardan yürüyüp tutunmaya çalışanlar. O yüzden bir gecekondu direnişinde gecekondusunu koruyanların yanında doğal olarak saf tutulduğunda anlamıyor diğerleri: "Ama iç yüzünü bilmiyorsunuz." Doğru, bazen bilmek gerekiyor. Ama rakamları, ne kadar kötü bir evden ne kadar güzel bir eve çıkacaklarını falan değil. En önce çocuklarını büyüttükleri o yerde kalıp kalamayacaklarını. Yıllarca uzakta kalmış o mahalle, şehir büyüyüp de kentin içine çekildiğinde, yeniden uzağa gönderilip gönderilmeyeceklerini bilmek gerekiyor önce. Sadece Ankara'da değil, Türkiye'nin her yerinde, 'uzakta yaşayanların', artık gecekonduda olmasa da uzakta kalmaları isteniyor çünkü. Çünkü o anlayışa göre, parası olanların alabileceği o şehrin içine yerleşmiş mahalledeki yeni evlerde uzağa alışanlar yaşayamaz, yaşamamalı.

İlk koşul: Olduğun yerde kal! 

Bu yüzden gecekonduların yıkıldığı ilk dönemki, şu anda yaşananlarla çapı karşılaştırılamayacak direnişlerde, Yenimahalle'de de benzer bir öykünün yaşandığını düşünmüştüm. Ancak ziyaretine gittiğimiz Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, kentsel dönüşüm projesini anlatırken, ısrarla projenin ilk koşulunun insanların büyüdüğü, yaşadığı yerlerde yaşamaya devam etmesi olduğunu söyleyiverdi. Bu cümlelerinin sonrasında diğer rakamlar da anlam kazandı. İtirazı olan, bilgilerin eksik olduğunu düşünen, haksızlığa uğradığına inanan olursa, onları da aktaracağımızı söyleyerek dinledik Fethi Yaşar'ı ve projesini.
 
3 bin 500 konutluk projesi 

Yenimahalle Belediyesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi'ne büyük önem veriyor.  Aktarılana göre, birkaç itirazla karşılaşılsa da proje anlatılınca insanlar ikna olmuş evlerinden çıkmaya. Toplam 3 bin 500 konutluk bir yaşam alanı oluşturulması planlanmış. 22 bloktan oluşacak sitede, park, otopark, kreş, yürüyüş yolları, kapalı spor salonu ve oturma alanları bulunması tasarlanmış. Bu kapsamda da mahalledeki 1092 gecekondu yıkılmış. Belediye, mahallelilerin itirazlarına yol açan, daha önce TOKİ ile yapılan anlaşmadan vazgeçmiş işe başlarken, ihale yoluyla yeni bir sözleşme yapılmış. Bu sözleşmeye göre de belediyenin projedeki hissesi yüzde 43. Yani, 3 bin 500 konuttan 1517'si belediyenin kontrolünde. Yaşar, diğer kentsel dönüşüm projelerinden en büyük farklarının bu noktada başladığını savunuyor: 
- Sadece tapusu olanlara değil, tapu tahsis belgesi olmayanlara bile ev sahibi olma imkanı verildi.
  - Evlere ödenecek farklar, sıfır bir ev aldığında ödenecek miktar kadar fahiş olarak belirlenmedi. 
- İnsanlara yeni evlerinin şimdiki evleriyle aynı yerde olacağı sözü verildi.

Kimlerden para alınıyor?

Peki, yeni ev sahibi olurken fark ödemesi gerekenler kimler? Yaşar ve belediye yetkilileri, farklı kentsel dönüşüm modellerinde tapusu olanlar dışında kimsenin hak sahibi sayılmadığına dikkati çekiyor. Yenimahalle Belediyesi, halkla yaptığı sözleşme gereği, imarlı tapusu olanlara arsasının yüzölçümüne göre 2+1, 3+1 ya da 4+1 daire veriyor. 250 metrekarenin üzerinde arsası bulunanlar ise iki daire sahibi olabilecek. İşgalci' olarak nitelenen ya da tapusu değil de sadece tapu tahsis belgesi bulunanlar ise 10 yıl taksitle en fazla 40 bin TL borçlandırılarak daire sahibi olabilecek. Yenimahalle de diğer belediyeler gibi evleri yıkılanlara kira yardımı yapıyor. Projenin 500 günde tamamlanması, 2013 ilkbaharında yeni evlerin sahiplerine teslim edilmesi öngörülüyor. Belediye Başkanı Yaşar, şöyle anlatıyor projesini: "Buradaki kentsel dönüşümün Türkiye'ye örnek olması gerekir. Bu proje kentsel dönüşüm çalışmalarında eksik olan sosyal yapıyı da sağlıyor. Kentsel dönüşümü yıllarca o bölgede oturarak tozunu, çamurunu çeken vatandaşları başka yerlere özellikle de şehir merkezi dışına gönderme ya da kentsel dönüşüm adı altında kalitesiz malzeme ile yapılaşma olarak algılamıyoruz. Bizim anlayışımızda o bölgenin kahrını çeken vatandaşların da sağlıklı ve modern koşullarda ev sahibi olma hakları vardır. Bu proje ile gecekondu sahiplerinin de sosyal donatılar ve kaliteli malzemeler ile yapılan konutlarda oturmalarını amaçladık."

Yenimahalle Belediyesi iddialı; Projelerinin örneği olmadığını ve kimsenin mağdur edilmediğini vurguluyor ısrarla Başkan Fethi Yaşar. Proje bittiğinde model oluşturacağını söylüyor. Model alınması halinde, herkesin içini sızlatan görüntülerin ortadan kalkacağını.

Gökçer Tahincioğlu/Milliyet

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erdoğan Bayraktar: Vatandaş kendi konutunu dönüştürecek
  • 02.05.2012 12:56

Erdoğan Bayraktar: Vatandaş kendi konutunu dönüştürecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 8 milyon konutu vatandaşın dönüştür ...

Dünya üzerinde öne çıkan 10 kentsel dönüşüm projesi!
  • 02.11.2012 10:07

Dünya üzerinde öne çıkan 10 kentsel dönüşüm projesi!

Dünya üzerinde dikkat çeken 10 kentsel dönüşüm projesinin foto galerisini sizler ...

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazır!
  • 18.09.2020 18:56

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazır!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı eylem planına göre İstanbul ...

Kentsel dönüşümde belediyelere faizsiz kredi verilecek!
  • 24.12.2017 14:26

Kentsel dönüşümde belediyelere faizsiz kredi verilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ...

"Yoğunluk artışı İstanbul için büyük bir felakettir"
  • 03.02.2017 15:29

"Yoğunluk artışı İstanbul için büyük bir felakettir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yoğunluk artışı, kentsel dönüşüm ve ...

Deprem Haftası’nda kentsel dönüşümü sorduk!
  • 01.03.2016 16:02

Deprem Haftası’nda kentsel dönüşümü sorduk!

1-7 Mart Deprem Haftası'nda, kentsel dönüşümü sektörün önemli isimleriyle konuşt ...