maritbet girişmaritbet
İNDER Başkanı yazdı: Kanun değiştirmek yeterli değil

İNDER Başkanı yazdı: Kanun değiştirmek yeterli değil

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşümle ilgili yapılması gerekenleri kaleme aldı

Kentsel Dönüşüm için atılan iyi niyetli ilk adım, rant beklentileri olanların direnciyle karşılaştı. İstanbul'un merkezlerinden biri sayılabilecek olan Fikirtepe'deki bina yenileştirmelerine yönelik 'emsal artırım kararı', içinden çıkılmaz bir durum yarattı.
Emsal artışını duyan emlak simsarları, Fikirtepe'ye akın etti. Hak sahipleri ile görüşerek 'nasıl zengin olacakları hakkında senaryolar!' anlatan eli çantalı birçok kişi, yapılacak işin değil alınacak payın önemini vurgulayan görüşmeler yapıyor.

Başkan Kadir Topbaş'ın attığı adım çok önemli. Ancak bu adımın neticeye ulaşabilmesi ve kamuoyunda daha geniş destek bulabilmesi için gücünün artırılması gerekir. İlk olarak Fikirtepe'de örneğinde olduğu gibi kentsel dönüşümün önünü açacak uygulamalara kaynak sağlaması için emsal artışının nedeni iyi anlatılmalıdır.
Emsal artışını, kendileri için 'büyük ikramiye' olarak görenlerin kurduğu hayallerden sıyrılmaları ve gerçek dünyaya dönmeleri sağlanmalıdır.

Çarpık kentleşmeden sıyrılmış, deprem riski olmayan binalardan oluşan gerçek dünyaya erişmek elbette bu kadar kolay değil. Çünkü söz konusu yolun üzerinde büyük bir engel oluşturan 'kat mülkiyet kanunu' bulunuyor.
Yüzlerce hatta binlerce kişinin onayladığı yenileştirme çalışmaları, 'Kat Mülkiyet Kanunu'nun verdiği güç nedeniyle bir tek kişinin karşı gelmesi ile durduruluyor. Elbette ilk akla gelen çözüm, kanun nezdinde yapılacak bir değişik oluyor.

Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nu değiştirmek çözüm değil. Söz konusu kanunda yapılacak değişiklik, ancak bundan sonraki bina yenileştirmelere yönelik olarak uygulanabilir.
Anayasamızın öngördüğü şekilde, geçmişe yönelik yaptırım ve uygulama söz konusu olamaz. Bu nedenle, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki engel, ancak Anayasa hükmünde çıkacak yeni kanunlarla aşılabilir.
Bir diğer yöntem ise acil kamulaştırmadır.

ektördeki tarafsız kurumlar tarafından belirlenen veya belediyenin rayiç bedelleri kapsamında metrekare fiyatına göre rakamlar ortaya konulmalı. Elde edilen bu bedeller, 'Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan doğan gücü haksız kullananlara ödenir ve Kentsel Dönüşüm'ün önü açılabilir.

Diğer taraftan Fikirtepe'deki yenileştirme ve dönüşümün benzeri, Kadıköy'ün diğer bölgeleri için de yapılması gerekir. Çifte standart uygulanan bu bölgelerden gelecek yenileştirme talepleri için ekstra teşvikler verilmelidir. Mesela Bağdat Caddesi civarında gerçekleştirilecek yenilemelerde tek bir binanın emsali artırılması söz konusu değil. Ancak, bir 'ada' üzerinde yer alan binaların birleştirilmesi durumunda emsallerinin yüzde 10 gibi büyütülmesi bile, dönüşüm maliyetini karşılar ve yenileştirme gerçekleşebilir.

Nazmi Durbakayım İNDER GENEL BAŞKANI

  • Etiketler:

Yorum Yaz