maritbet girişmaritbet
İmar artışı İstanbul nüfusunu 30 milyon yapar!

İmar artışı İstanbul nüfusunu 30 milyon yapar!

Hakan Çatalkaya, kentsel dönüşümde imar artışının olmaması gerektiğini açıkladı.

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımlarının 790 liraya çıkması beklenirken, birçok bölgede yerinde dönüşüm projeleri yapılmakta. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkya, önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Hakan Çatalkaya'nın açıklamaları…

Danıştay'ın dönüşüm planlarını iptal etmesi?

"Kanun riskli yapı ve riskli alan mantığıyla gidiyor. Riskli yapıda, risk tespiti yapıldıktan sonra müteahhitle anlaşıp bina yenilenebiliyor. Riskli alan ise Fikirtepe gibi bölgeleri kapsamakta. Kanun çıkar çıkmaz bakanlık riskli alanları ilan etti. Bu durumda oradaki tapulara riskli alan şerhi düştü. Burada vatandaşlar, bakanlığa binamızı görmeden nasıl bizi riskli alan ilan ettin diye İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve kazandı. Bu durum daha sonra üst mahkeme olan Danıştay'a gitti. Bugün yaşanan iptallerin nedeni de bu. Orada önemli olan vatandaşın talebi. Bakanlığın, halka dönüşümü çok iyi anlatması gerekiyor"

Fikirtepe'de dönüşüm ne durumda?

"Fikirtepe bölgesinde 3-4 katlı bina yapılacakken tek adada 50-60 katlı binalar yapılabilir hale geldi. Bu, oradaki hak sahiplerini ekonomik açıdan uçurdu diyebiliriz. İşte bu noktada her şey iç içe girdi. Yani, hafriyatın ortasında kalan bir yapı kaldığını dahi gördük. Normalde devletin bunları kamulaştırması gerekiyordu. Fikirtepe'nin yüzde 90'ında hala sıkıntılar var. Hak sahipleri, daha fazla gelir elde etmek için uğraşıyor. Kamulaştırma için bir para ayrılmış olması lazım. Geçtiğimiz yıl 1 milyar lira ayrıldı kentsel dönüşüme. Bunun çoğu kira yardımı ve kredilere gitti, kamulaştırmaya para kalmadı. Bakanlığa dönüşüm kapsamında açılmış 1000'in üzerinde dava var. Yeni bakandan beklentimiz büyük"

İstanbul 30 milyon olur

"Bina bazında dönüşüm İstanbul'a çok faydalı değil. Bizim bir taslağımız var dönüşümle ilgili. İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği olarak, tek tek dönüşüm olmayacağını söylüyoruz. Alansal dönüşümlerde yol almamız gerekli. İmar artışı olmaması gerekli. Eğer böyle bir artış olursa nüfusumuz 20-30 milyona doğru gider. Kentsel dönüşümde parselleri birleştirip ilerlemek gerekiyor"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

''İBB olarak Kiptaş ile kentsel dönüşüme girdik''
  • 28.03.2018 15:09

''İBB olarak Kiptaş ile kentsel dönüşüme girdik''

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Kiptaş eliyle İstanbul genelinde kentsel dönüşüme gird ...

Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümü değerlendirdi!
  • 27.05.2017 15:57

Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümü değerlendirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul ve Türkiye'deki kentsel dön ...

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm için Beyoğlu'nda
  • 09.03.2017 22:25

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm için Beyoğlu'nda

Beyoğlu Belediyesi ve GAP İnşaat ortaklığında Tarlabaşı bölgesinde devam eden ke ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı basınla bir araya geldi!
  • 03.02.2017 16:48

Çevre ve Şehircilik Bakanı basınla bir araya geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda kentsel dön ...