maritbet girişmaritbet
İki dev şehir kuruluyor, İstanbul taşınıyor!

İki dev şehir kuruluyor, İstanbul taşınıyor!

Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul'da Anadolu Yakası'nda 11, Avrupa Yakası'nda ise 22 milyon metrekare alana şehir kurulacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için İstanbul'da Avrupa ve Anadolu Yakası olmak üzere 2 yeni dev bölge için çalışma başlattıklarını belirterek, “Avrupa Yakası'nda 22 milyon, Anadolu'da ise 11 milyon dönüm arazi üzerinde çalışıyoruz. Yılsonuna kadar tamamlayacağız” dedi

Sabah Gazetesi'nin düzenlediği 4. Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı Kayseri'de yapıldı. Sunuculuğunu aHaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in üstlendiği kurultayın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da Avrupa ve Anadolu Yakası olmak üzere 2 yeni dev bölge için çalışma başlattıklarını belirterek, "Kentsel dönüşümü depreme dayanaklı bu 2 bölge üzerinden yürüteceğiz. Avrupa Yakası'nda belirlediğimiz bölge 22 milyon, Anadolu Yakası'nda ise 11 milyon dönüm olacak. Yılsonuna kadar çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Sektör altın çağını yaşayacak 

Yeni şehir konseptiyle birlikte altyapıları baştan sona yenileyeceklerini anlatan Bakan Özhaseki, "Kapımızdaki deprem riski itici güç oluyor. Kriz fırsata dönüşüyor. Bu yaptığımız planlamalarda özel sektörü de kullanacağız. Sadece kamu eliyle bu projeleri hayata geçirmeyeceğiz. İnşaat sektörü de 10 yılda altın çağını yaşayacak" dedi. İnşaatlarda yerli malzeme kullanan müteahhite kredi vereceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, "Çin'den, Kore'den malzeme alınmasın. Her şey yerli olsun istiyoruz" dedi.

50 yıllık bina dönüşecek 

Kentsel dönüşümde en büyük sorunlardan birinin bina bazlı dönüşüm olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, ada bazlı dönüşüm için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bağdat Caddesi'nin kıymetli bir yer olduğu için birçok müteahhitin orada bina dönüşümü yaptığını anlatan Bakan Özhaseki, "Dönüşüm kanunundan faydalanıp, Bağdat Caddesi'nde bir bina dönüştürüp gidiyorlar. Oysa Avrupa Yakası'nda sahil hattı var. Güngören, Esenler, Avcılar var. 50 yıllık 3 kat ve üzeri yapılar var. Bunların acilen dönüşmesi gerekiyor" dedi.

5 yılda 1.1 milyon konut dönüştü

Kentsel dönüşüm çalışmalarının 5 sene içerisinde geldiği noktayı değerlendiren Bakan Özhaseki, "2012'de yasanın çıkmasının ardından 5 yıl içerisinde 1 milyon 100 bin konut dönüştü. Bağımsız yapılarda yüzde 75. Bu rakam riskli alanlarda ise yüzde 10 civarında. Yılda 60 bin bağımsız bölüm dönüştürüyoruz. Bunun hızlanması lazım. 7.5 milyon riskli bina var. Her sene 500 bin dönüştürmemiz lazım. 15 yılda İstanbul'un tamamını dönüştürmemiz gerekiyor" diye konuştu. Bakan Özhaseki, "2030'a kadar bu deprem bekleniyor ve 7'nin üzerinde olacak. Böyle bir deprem olursa biz buna hazırlıklı mıyız İstanbul'da? Emin olun hazırlıklı değiliz" dedi. 100 yılda Türkiye'de 56 deprem yaşandığının altını çizen Bakan Özhaseki, "Ülkenin en büyük gerçeği deprem. İstanbul'da 600 bin riskli bina var. Olası bir depremde ortaya çıkacak maddi hasar ise 100 milyar dolar olacak" diye konuştu.

Sıfır faizli kredi sunacağız

Kentsel dönüşüm için planlanan yeni çalışmalarda bütçeyi artıracaklarının altını çizen Bakan Özhaseki, özkaynakların yanı sıra İller Bankası'nın kaynaklarının da değerlendirileceğini dile getirerek, "İller Bankası'na ait 21 sosyal tesisi sattık. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına ayırdık. Müthiş bir kaynak olacak" dedi. Bakan Özhaseki, "Alan bazlı dönüşüm yapılması konusunda belediyeleri zorlayacağız. Onlara sıfır faizli kredi imkânı sağlayıp, dönüşümün hızlıca hayata geçirilmesi konusunda teşvikler vereceğiz" diye konuştu. Sıfır faizli kredi imkânının belediyeler dışında vatandaş ve müteahhite de uygulanacağının altını çizen Bakan Özhaseki, "20 maddelik kanun hazırlıyoruz. Dönüşümle ilgili birçok konu çözüme kavuşacak" dedi.

50 yıllık yol haritası belirledik

Kayseri Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kendisinden önce 20 yıl belediye başkanlığı görevini yerine getiren Çevre ve Şehircilik Bakan Mehmet Özhaseki'nin, 20 yıl sonrasını öngörerek, şehri yönettiğini söyledi. Şehirlerin gelişmesinin başkanlara bağlı olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, "Bakanımızın vizyonuyla biz de Kayseri'de planlı gelişim, estetik dönüşüm ve fonksiyonel değişim için çalışmalara başladık" dedi. Kayseri'nin 50 yılını düşündüklerini anlatan Başkan Çelik, "Kentsel dönüşüm master planı için yol haritamızı belirledik. Türkiye'ye ses getirecek projelere başladık. Bunun en önemli örneği ise Sahabiye Kentsel dönüşüm projesi. İstanbul'da teksim neyse Kayseri'de de Sahabiye o" diye konuştu. 510 dönümlük arazide hayata geçirilen projenin merkezde yer aldığını söyleyen Bakan Çelik, "512 hak sahibinin 502'siyle anlaştık. Bu bir rekordur. İlk etap ihalemize kasım ayında çıkacağız. 140 bin metrekarelik inşaat alanı var. Türkiye'deki belediyelere referans olacak bir projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu. Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ise, vatandaşın sağlıklı ve güvenilir bir biçimde yaşamasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

''İBB olarak Kiptaş ile kentsel dönüşüme girdik''
  • 28.03.2018 15:09

''İBB olarak Kiptaş ile kentsel dönüşüme girdik''

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Kiptaş eliyle İstanbul genelinde kentsel dönüşüme gird ...

Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümü değerlendirdi!
  • 27.05.2017 15:57

Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümü değerlendirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul ve Türkiye'deki kentsel dön ...

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm için Beyoğlu'nda
  • 09.03.2017 22:25

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm için Beyoğlu'nda

Beyoğlu Belediyesi ve GAP İnşaat ortaklığında Tarlabaşı bölgesinde devam eden ke ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı basınla bir araya geldi!
  • 03.02.2017 16:48

Çevre ve Şehircilik Bakanı basınla bir araya geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda kentsel dön ...