maritbet girişmaritbet
'Hedef 15 yıl içinde 6-7 milyon binayı yenilemek'

'Hedef 15 yıl içinde 6-7 milyon binayı yenilemek'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Fransa’da bugün kapılarını açan gayrimenkul fuarı MIPIM’de önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ‘Neden Türkiye yabancı yatırımcı için cazip bir ülke?' başlıklı toplantıda konuşma yaptı. Toplantıda Türkiye'deki gayrimenkul alanında yaşanan büyük kentsel dönüşüm hareketleri ve mega projelerin oluşturduğu fırsatlar paylaşıldı. Moderatörlüğünü Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş'ın yaptığı toplantının açılış konuşması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından gerçekleştirildi.

Özhaseki oturumda Türkiye'de geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yaşanan ekonomik büyüme, yeni reformların gayri safi yurt içi  hasıla üzerindeki etkileri, Türkiye gayrimenkul sektörünü canlandıran kentsel dönüşüm ve mega projelerin pozitif etkileri gibi konulara değindi. 

Bakan Özhaseki'nin ‘Neden Türkiye yabancı yatırımcı için cazip bir ülke?' oturumunda şu açıklamalarda bulundu. 

“Böyle bir ortama gelmek cesaret ister. Böyle bir ortamda ürününüzü ortaya koyabilmek özgüven ister. Bunlara sahipseniz gelebilirsiniz. Eğer sahip değilseniz kolay kolay gelemezsiniz. Gerek İstanbul Ticaret Odası gerek birtakım belediyelerin ve özel sektör temsilcilerinin açtığı standlarını tek tek gezdim. Projeleri inceleme imkanım oldu. Hepsi birbirinden güzel. Doğrusu dünyanın 4 bir tarafından gelen grupların projeleri ile kıyaslandığı zaman hiçbirisi geride değil. Bundan da son derece mutluluk duyuyorum. 

Dinamik bir ülkeyiz. Genç nüfusumuz bir avantajdır. 3 saatlik bir uçuşla 50 kadar ülkeye ulaşabiliyorsunuz. 3 tarafı denizlerle çevrili bir memleketteyiz. Bir tarafta denize girilirken içeri tarafta kayak yapabiliyorsunuz. Böyle de avantajlarımız var. Bir taraftan da Karadeniz sahillerinde Yalova taraflarında hem orman hem termalden istifade edebiliyorlar.

Şehirlerin gelişimi, köylerden kentlere göç çok geç olduğu için ve ona karşı da hazırlıklı olmadığımız için şehirlerimizde tespit ettiğimiz iki ana hastalık var. Birisi şehirlerimizde binalarımızın hepsinin sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle 99 depremi öncesinde yapılan binaların çok sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. İkincisi kendimize has bir tarz ve kimlik ortaya koyamadık. Bunun da sancısını yaşıyoruz. Peki ne yapmalıyız? Depreme dayanıklı sağlıklı evler yapmamız lazım. 

Bir taraftan da göçler hala devam ediyor. Bu da birtakım gelişen şehirlerde konut ihtiyacını doğuruyor. Bir taraftan refah seviyemiz artıyor. Gelir arttıkça insanlar daha rahat ve ferah evlerde yaşamak istiyor. Bu yaşıma kadar 7 tane ev değiştirdik. Avrupa'da kim şimdiye kadar 7 ev değiştirdi ki? Bu da inşaat sektörünün dinamizmini gösteriyor. Ortaya koyduğumuz hedefler Türkiye'deki inşaat sektörünün geleceğini çok açık olarak gösteriyor” dedi.

Ortalama 20 milyon yapı stoğunun olduğunu belirten Özhaseki “Hedefimiz önümüzdeki 15 yıl içerisinde en az 6-7 milyon binayı değiştirmek ve yenilemek. Onun için bir takım tedbirler alacağız” dedi.

Yorum Yaz