maritbet girişmaritbet
Gecekonduculara büyük müjde

Gecekonduculara büyük müjde

Hazine arazilerine otel, iş merkezi ve toplu konutun önü açılınca gecekonducuya gün doğdu.

Sabah gazetesinin haberine göre, gayrimenkul firmaları bu arazileri mercek altına alırken 'söylentiler' bile fiyatları kısa sürede üç katına çıkardı. Maliye Bakanlığı, Hazine arazilerinin imar planı yaptırarak, otel, iş merkezi veya toplu konut alanı olarak satmaya başlayacağını açıklayınca gecekonducuya adeta gün doğdu. Yıllar önce yapılan ve inşaat sektöründeki patlama ile birlikte şehir merkezinde kalan bu evlere talep oldukça artmış durumda. İstanbul'un gecekondu bölgelerinde fiyatlar üç katına kadar çıktı. Büyük inşaat firmaları gecekondu bölgelerinde cirit atıyor. Birçok firma bu bölgelerde projeler geliştirerek zaten kıt olan arazi arzı sorununu çözmeye çalışıyor.

ÜÇ AYDA İKİ KAT ARTTI

Gecekondu sahiplerinin kurduğu dernek toplantılarını da mercek altına alan firmalar, yetkililer gönderip durumu yakından takip ediyor. "TOKİ gelecek, Ağaoğlu gelecek" söylentileri bile fiyatların tavan yapmasına yetmiş durumda. Halihazırda İstanbul'un çeşitli bölgelerinde fiyatlar 2-3 kat arttı bile. Fiyatlar artmasına rağmen kimse evini ve arazisini satmak istemiyor. "Fiyatlar daha da artacak" beklentisine girmiş durumda olan gecekondu sakinleri beklemede.

METREKARESİ 1.000 LİRA

Tapusu olmayan 16 bin 123 konutun bulunduğu Armutlu'nun tek emlakçısı Şampiyon Emlak'ın sahibi Recep Aygün, Hazine'nin son aldığı karar ve bu bölgelere müteahhitlerin ilgisi nedeniyle ev satışının durduğunu satmak isteyenlerin de üç ay öncesine oranla iki kat fiyat istediğini söylüyor. 200 metrekarelik bir arazi üzerine kurulu gecekondunun 200 bin liraya alıcı bulabildiğini söyleyen Aygün "Birçok söylenti var. Bu söylentiler bile fiyatları iki katına çıkardı" diyor. Bölgenin muhtarı Osman Karaçam ise "Bizim burada İTÜ'nün ve Hazine'nin arazileri var. 6 derneğimiz var. Toplantılar yapıyoruz. Toplantılarımıza büyük firmalardan yöneticiler de izleyici olarak katılıyor" diyor. Finans ve iş merkezlerinin yeni 'üssü' Ümraniye'de de fiyatlar şimdiden üç katına çıkmış durumda. Esnaf ve emlakçılar yüzde 25'i Hazine arazisi olan bölgede herkesin beklemede olduğunu söylüyor. Mecburen satanların da üç kat fiyat istediğini belirtiyor. İnşaat şirketlerinin gözü de bu bölgelerde.

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu
Vatandaşa aynı yerden ev verilebilir
Arazilerin şehir içinde kaldığı için çok değerli olduğunu dile getiren Ali Ağaoğlu, "Türkiye'de arazilerin yüzde 73.5'i Hazine'ye ait. Devletin arazi üretmesi için bu alanlar çok uygun. Sektörün de ilgisi artıyor. Çünkü zamanla bu arazilerin etrafı çok gelişti ve yeni semtler kuruldu. Burada bulunan vatandaş da devlet de inşaat sektörü de fayda sağlar. Orada gecekonduda yaşayanlara aynı yerden ev verilebilir. Hazine'ye kaynak yaratılır. Özel sektör de kazanır. Örnek olarak Armutlu'yu verebiliriz. Burada binlerce dönüm arazi var. Bu araziler değerlendi" dedi.

Varlıbaş Holding CEO'su Erdinç Varlıbaş
Arazi sıkıntısı sorunu da çözülür
Arazi geliştirme konusunda sektörün bir sorunu olduğunu dile getiren Erdinç Varlıbaş, "Olumlu ve iyi niyetli bir gelişme bu. Buradan hem arsa sahipleri, hem inşaat sektörü hem de yerel yönetimler için bir çok avantaj sağlanır. Arazi bizim en büyük sıkıntımız. Arz eksikliği ev fiyatlarında da ciddi artışlar yaşatıyor. Yeni araziler ile nihai tüketici için de fayda sağlanabilir" dedi. Varlıbaş ayrıca kamu ile bazı projelerin yapıldığını belirtti ve ekledi "Kamu ve özel sektör birlikte çalıştığında iyi sonuçlar alınıyor. Planlı bir şekilde ve düzgün yapılırsa bunu özel sektör de yapabilir. Vatandaş artık şirketlere güven duyuyor" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz