maritbet girişmaritbet
Filiz Bıldır: Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek!

Filiz Bıldır: Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek!

Kentsel dönüşümle birlikte konuttan önce altyapının baştan aşağı değişmesi ve yenilenmesi gerektiğini belirten Mimar Filiz Bıldır, bozuk altyapıyla konutları dönüştürmenin yeni sorunlar doğuracağını ifade etti

Kentsel dönüşümle birlikte konuttan önce altyapının baştan aşağı değişmesi ve yenilenmesi gerektiğini belirten Mimar Filiz Bıldır, bozuk altyapıyla konutları dönüştürmenin yeni sorunlar doğuracağını ifade etti. İstanbul'un çarpık yapılaşma ve altyapı sorununun kentsel dönüşümde ikinci planda kaldığını anlatan Dore Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Filiz Bıldır, "Türkiye de kentsel dönüşüm ile kastedilen esasında kentsel yenilemedir. Tabi ki kentsel yenilemeler rantla sağlanmakta ancak dönüşüm kavram olarak yetersiz kalıyor. Herkes deprem nedeni ile kentsel dönüşümden bahseder oldu. Halbuki kent bir bilinçtir, bir sosyal olgudur. Hemen hemen herkes İstanbul'un en büyük eksikliğinin altyapı olduğunu söylüyor. O zaman bu dönüşüme altyapıdan başlamamız gerekmekte. Konutları yenilemeden önce yolları, yeni yapacağımız alanlar için sosyal mekanları yeniden gözden geçirelim. Alternatif güzergahların  ve alt yapının konut sayısı ile orantılı şekilde artırılması gerekmektedir. Yoksa bu yenileme yakın gelecekte büyük bir problem daha yaratacak. 50 yıl sonrasını planlayarak trafik ve altyapı sorunlarına göre dönüşüm devam etmeli. Milyonlarca konutun yenilenmesini kapsayan dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi yerel çözümlerle değil topyekun bir milli planlamayla başarılı olur"  ifadelerini kullandı.

İstanbul'da Bakırköy, Beyoğlu, Kadıköy gibi pek çok semtte eski binaların yıkılarak yenilendiğini anlatan Mimar Bıldır, "Maalesef kentsel dönüşümde hep vurgulanan altyapı dönüşümü yeni binalarda yeterince uygulanmıyor. İstanbul'un mahalle mahalle taranarak ilk etapta kapsamlı bir altyapı dönüşümüne tabi tutulması gerek. Ne yazık ki altyapımız dönüşüme uygun değil. Dönüşüm projeleri yapılacak ise alt yapıdan başlamamız gerek. Zaten bunun da dünyada böyle olduğunu gördük. Amerika'da, Avrupa'da ve Japonya'da birçok bölge önce altyapısı ile kurgulanıyor. İleriye dönük imar planları ile öngörüler yapılarak hazırlanan bu bölgeler zamanla yapılaşıyor. Bir bölgeyi yapılaştıracaksak önce oraya yol, elektrik,su... vb. gitmeli, 50 yıl sonraki trafik sorunu planlanmalı, sonra konutlar yapılmalı.Bu konutlar tasarlanırken de insanların sosyalleşebileceği ihtiyaçlarını görebileceği lokal çözümler sunmak zorundayız.Bir konut alanı tasarlanırken  alışveriş merkezi küçük çaplı da olsa cami restoranlar hobi alanları spor merkezleri kütüphane vs. gibi alanlarla beraber tasarlanmalıdır ki insanlar hem komşularıyla sosyalleşebilsinler hem de gündelik ihtiyaçlarını lokalde çözebilsinler.Bu da hem zaman kazandıracak hem de trafik sorununa bir nebze de olsa rahatlık kazandıracaktır" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek

Kentsel dönüşümle birlikte yabancı fonların Türkiye'ye yakın ilgi göstermeye başladığına dikkat çeken Bıldır, "Yabancıların gayrimenkul talebiyle birlikte şehir merkezlerinde konut fiyatları aşırı derecede arttı. Yükselen fiyatlar konut alım gücünü düşürdü. Bu da  Orta-orta üst sınıfın şehrin içinde konut alabilmesi artık çok zorlaştırdı. Örneğin; üniversite mezunu çalışan bir çift aylık ortalama 8000 TL kazandığını düşünürsek, bu çiftin Kadıköy'den ev alabilmesi için yaklaşık 750.000TL ödemesi gerekmekte. Kazandıkları paranın yarısını bu işe harcasalar 187 ay yani on beş buçuk senede ev sahibi olabiliyorlar. Orta gelir grubunun dahi alamadığı dairelerin fiyatı çok da reel değil. Konut sektöründe yaşanan balon bu şekilde devam edemez. Kentsel dönüşümle birlikte fiyatların dengeye oturmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşümde 6.5 milyon yapı yenilenecek!
  • 07.10.2013 16:19

Kentsel dönüşümde 6.5 milyon yapı yenilenecek!

Diyarbakır'da gerçekleştirilen ve iki gün süren "3. Yapı ve Denetim Sempozyumu" ...

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm zor bir iştir, herkesten destek bekliyoruz!
  • 29.08.2013 09:04

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm zor bir iştir, herkesten destek bekliyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Dönüşüm zor bir iştir, uzun soluk ...

Filiz Bıldır: Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek!
  • 22.07.2013 12:37

Filiz Bıldır: Kentsel dönüşüm şehir merkezinde fiyatları dengeleyecek!

Kentsel dönüşümle birlikte konuttan önce altyapının baştan aşağı değişmesi ve ye ...

Kentsel dönüşüm yılın ilk yarısına damga vurdu!
  • 19.07.2013 08:23

Kentsel dönüşüm yılın ilk yarısına damga vurdu!

Gayrimenkul sektörünün ilk 6 aylık dönemi hakkında değerlendirmelerde bulunan TS ...

Kentsel dönüşümde en fazla yıkım İstanbul’da yapıldı!
  • 01.07.2013 11:52

Kentsel dönüşümde en fazla yıkım İstanbul’da yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca geçen yıl başlatılan kentsel dönüşüm seferberl ...

Basra, mimar Filiz Bıldır ile yeniden canlandı!
  • 01.07.2013 11:41

Basra, mimar Filiz Bıldır ile yeniden canlandı!

Rejim değişikliğinden sonra Irak'ın en çok yıkıma uğrayan kentlerinden olan Basr ...