maritbet girişmaritbet
Fikirtepe'nin geleceği artık İBB'nin ellerinde

Fikirtepe'nin geleceği artık İBB'nin ellerinde

Fikirtepe'de top Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın elinden İBB'ye geçti

Kentsel dönüşümde yılan hikayesine dönen Fikirtepe'yle ilgili çok önemli bir gelişme yaşanıyor. Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve riskli alan ilan edilen Fikirtepe'de, tıkanan süreci açmak adına tüm yetkileri eline alan Çevre ve Şehircilik Bakanlık'ı bu yetkileri tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) verecek.
Uzun süredir yüzlerce insanın taşındığı ve evlerin yıkıldığı bölge harabeye dönerken, bölgedeki projelerin bir an önce başlatılması için böyle bir karar alındığı belirtiliyor. Bu kapsamda zaten bölgeyi çok iyi tanıyan İBB'nin bölgeye hakim olması ve uzman ekiplerinin bulunması bakanlığın kararında etkili oldu.
Hızlanması bekleniyor
İBB tarafından özel imar plan alanı ilan edilen Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerini kapsayan 134 hektarlık alanda firmalar hak sahipleriyle % 100 anlaşmaya ulaşamayınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi 31.05.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı yasa kapsamına almıştı. Buna göre, bölgeyle ilgili bütün yektileri eline alan Bakanlık, bölgedeki imar çalışmalarını tamamlamış ve ruhsat işlemlerine başlamıştı.Emsal oranlarını da açıklayan Bakanlık son olarak bölgede kentsel dönüşüm ofisi açmıştı.
Fakat yıkım sürecinin uzaması ve hak sahiplerinin mağduriyet yaşaması sonucu bölgenin tekrar İBB'ye teslim edilmesine karar verildi. Böylelikle kentsel dönüşüm çalışmalarının daha hızlı bir şekilde ilerlemesi bekleniyor.

Yüzde 25'i boşaldı

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan Fikirtepe'de oturan ve müteahhitlerle anlaşan vatandaşların yaklaşık yüzde 25'inin taşındığını belirtmişti. Erdoğan, bugüne kadar çeşitli nedenlerle geciken inşaatların mart ya da nisan ayında başlayacağı görüşünde olduğunu eklemişti. Erdoğan, açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın mahalleye 2 irtibat bürosu açtığını da söylemişti.

PROJELER HAZIRLANDI
Uzun yıllardır inşaat firmalarının ilgi odağı olan Fikirtepe'de birçok firma proje geliştirmeye başlamıştı. Hak sahipleriyle anlaşmaya varan firmalar, uzun zamandır hak sahiplerinin taşınma masraflarını ödeyip, kira yardımında bulunuyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlık'ı tarafından ruhsat çalışmalarının da başlatıldığı bölgede, Teknik Yapı, Nuhoğlu, Anka Yapı, Sevgili, Vartaş, Babacan,  Baysaş, E7 Grup gibi firmalar projelerine hız kazandırmıştı.
İlk ada hazır
Bölgede proje geliştiren Teknik Yapı, kat maliklerinin tamamı ile sözleşme imzalanan imar adasında yükselecek yeni projesini 11 bin 504 metrekarelik arsa üzerinde gerçekleştirilecek. Projede yaklaşık 650 adet daire yapılacak. Karma projede konut, home-ofis ve ticari birimler olacak.

Hafriyat başladı
Proje alanı için yıkım ve hafriyat ruhsatlarını alan Baysaş İnşaat da, yeni plan notları ve Fikirtepe master planı çerçevesi içinde proje çalışmalarına devam ediyor. Firma, mimari proje çalışmalarının kısa sürede tamamlanarak 2 ay içinde ruhsat sürecinin tamamlanmasın ardından, mart ya da nisan ayında proje satışına başlayacak.

Ruhsatı bekliyor
Bölgede proje geliştiren Anka Yapı ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Kentsel Dönüşüm Altyapı Müdürlüğü'ne tüm dosyalar tamamlanmış olarak ruhsat başvurusunda bulunan ilk firma olmuştu.

Yıkıntılar film platosu oldu

Harabe haliyle korku filmlerini aratmayacak bir görüntü veren Fikirtepe, boşaltılan ve yıkılmaya başlanmış evlerin bulunduğu sokaklarıyla film platosu olarak kullanılıyor. Suriye ve Filistin temalı bazı filmler ve dizilerin çekildiği bölgede, evler senaryo gereği patlatılıyor.

Hülya Çaylak/ Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 12.04.2022 17:56

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, basın ...

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor
  • 12.04.2022 17:45

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor

Kentsel dönüşümün devlet eliyle yürütülmesine karar verilen Fikirtepe'de hızlı ş ...

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!
  • 09.04.2022 10:39

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!

Bakan Murat Kurum, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm şantiyesi çalışanları ve Fikir ...

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor
  • 20.10.2021 17:17

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ...

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!
  • 19.10.2021 10:44

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesin ...

Yeni Fikirtepe Projesi'nde dönüşümü TOKİ ve Emlak Konut yapacak!
  • 23.11.2020 18:17

Yeni Fikirtepe Projesi'nde dönüşümü TOKİ ve Emlak Konut yapacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ta ...