maritbet girişmaritbet
Fikirtepe'de pay savaşları!

Fikirtepe'de pay savaşları!

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesi, kent merkezindeki son büyük alanlardan biri olarak şirketlerin hücumuna uğradı. İlçe sakinleri kurdukları ofislerde firmaların yüzde 60’a yaklaşan pay tekliflerini değerlendiriyor. Bir daireye yetecek arsası olmayanların anlaşmaya yanaşmaması ve yüzde 10’luk belediye payı görüşmeleri kilitliyor

İstanbul Anadolu Yakası'nda ki Fikirtepe'de yapımına başlanacak kentsel dönüşüm projesinde irili ufaklı 63 ada yer alıyor. Her adada farklı bir oluşum yapılması beklenirken, adaların hiçbirinde yüzde 100 anlaşma sağlanamadı. Mart ayından beri inşaat firmalarının tekliflerini değerlendiren ilçe sakinleri, aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için her adanın içerisine kendi ofislerini kurdu. Evlerini ve dükkânlarını kentsel dönüşüm projesinde inşaat firmalarına kat karşılığı verecek olan ilçe sakinleri, 2 haftada bir büyük toplantılarını bu ofislerde yapıyor ve ortak noktada buluşmaya çalışıyor. Haftanın diğer günlerinde ise her adanın başkanı ve ortalama 10 temsilcisi bu ofislerde bulunuyor ve inşaat firmalarının temsilcilerini burada ağırlıyor. Selimoğlu Grup Gayrimenkul Danışmanı Göksel Kocabey, “Zamanında zorluklarla yaptıkları evlerine veda etmek istemiyorlar. Oysaki burada evini veren insan zengin olup dönecek” diye konuştu. 100 m2'lik arsanın rayiç bedelinin şu anda 225 bin TL olduğunu ve projeden sonra yaklaşık 100 m2'lik arsaya 3 dairenin düşeceğini ve bu 3 dairenin bedelinin de 2 milyon TL'yi bulacağını söyleyen Kocabey, evini veren kişilere inşaat bitimine kadar aylık ortalama 700 TL kira ödeyeceklerini de sözlerine ekledi.

‘KILÇIKSIZ BALIK İSTİYORLAR'

Bölgede toplamda 100 dönümlük 4 ada ile ilgilendiklerini söyleyen Teknik Yapı Proje Geliştirme Müdürü Mehmet Ahi  ise “Konsept projeyi oturtabilmek için, birlik sağlanması gerekiyor. Görüşmelerimiz sürüyor fakat yüzde 100'lük bir anlaşma sağlanamadı” diye konuştu. Bölgede çok miktarda parsel sahibinin olduğunu da belirten Ahi, “Parsel sahiplerinin ekonomik gücü olan firmalara güvenmesi gerekiyor” dedi. 3. Ada Başkanı Dursun Ünal, yüzde 53 ile yüzde 57 pay veren firma arasında bir fark olmadığını, markalı  konut projelerine imzasını atan firmaların, daha yüksek fiyatlarda satılabilecek daireler yapacağını söyledi. Firmaların kılçıksız balık istediğini söyleyen Ünal, “Belediyenin yüzde 90 birlik sağlanan bir adanın geri kalan yüzde 10'luk kısmı için çözüm getirmesini istiyoruz. Teklif veren firmalar, bizden yüzde 100'lük bir birlik sağlanmasını bekliyor. 4 metrekarelik arsası olan hayır dediğinde anlaşma sağlanamıyor. Firmalar ciddiyetsiz, arkasından gideceğimiz firmaya henüz karar veremedik” diye konuştu. Anlaşma sağlanamaması durumunda projenin TOKİ'ye  verilmesini istemediklerini de belirten Ünal, “TOKİ bu projeye girerse, evlerimizin değerleri düşecek. Durum kurtlar sofrası gibi” dedi.

‘HERKES RANT PEŞİNDE'

İmar değerleri konusunda anlaşmazlık yaşayan Fikirtepe sakinleri belediyenin ilgisizliğinden yakınıyor. 2'nci Ada Başkanı Mustafa Erdem Er,  “Halk bilinçsiz, burada herkes rant peşine düştü. Eline çanta alanlar firmalarla bizim aramızda arabulucu durumuna girmeye başladı. Biz üst düzey yöneticilerle masaya oturmak istiyoruz. Rantçılardan kurtulmak için firmalarla kendi görüşmelerimizi ayarlıyoruz. Hiçbirimizin cebinde çok para yokken bir sabah kalktık ki
olabilir. Bu hazmedilemeyince anlaşma sağlayamıyoruz” dedi.

FİKİRTEPELİLER YENİ EVLERİNDE OTURMAYACAK

Fikirtepe'de yapılması planlanan projelerin birçoğu A+ olarak tasarlanıyor. Arsalarının
karşılığında daire sahibi olacak ilçe sakinleri, evlerin tesliminden sonra dairelerini satarak başka bölgelere taşınmayı düşünüyor. Bunun en büyük sebebi ise yapılacak konutların aidat fiyatları. İnşaat firmalarının yapmayı planladıkları lüks rezidanslarda aidat fiyatları minimum 250 TL'den başlayacak 1000 TL'ye kadar çıkacak.

Kaynak: HTEMLAK/ Yelda Akgün
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz