maritbet girişmaritbet
Fikirtepe'de parayı alan imzayı basıyor

Fikirtepe'de parayı alan imzayı basıyor

Kentsel dönüşüm piyangosu vuran Fikirtepe’de ilk imzalar atılıyor. 18 kişi biraraya geldi ve 4 bin metrekarelik arsaları için anlaştı

Kentsel dönüşüm piyangosu vuran Fikirtepe'de ilk imzalar atılıyor. 18 kişi biraraya geldi ve 4 bin metrekarelik arsaları için A-Z İnşaat ile anlaştı. Bölgede başlayacak inşaattan gecekondularda oturanların her biri 2 lüks konut sahibi olacak. Konutlarının değeri 1 milyon TL'yi geçecek. Anlaşmayı yapanlardan biri de 32 yaşındaki güvenlik görevlisi Murat Sofi. 2 çocuk sahibi Sofi, “Benim 1 daire alacak parayı biriktirmem imkansız. Hayalini kuramazdım” dedi.

 

İstanbul'da olası depreme karşı binaların güçlendirmesinde örnek proje olarak gösterilen Fikirtepe'de ‘Arsa vatandaştan, müteahhit bedeli belediyeden' sisteminde arsalarını birleştiren vatandaş kazanacak. 200 metrekarelik yer için belediye sadece 220 metrekare inşaat izni verirken, alan 4 bin metrekareyi geçtiğinde verilecek inşaat izni 16 bin metrekareyi bulacak. İşte bu formülün ilk uygulandığı proje Fikirtepe Mahallesi Yılmaz Sokak'ta gerçekleşecek. İmar plan tadilatı çalışmalarına başlanmasıyla, inşaat firmaları da Fikirtepe'de arazi aramaya başladı.
Aradığı araziyi bulup ilk anlaşmayı imzalayan ise Merit Life projeleriyle ön plana çıkan A-Z İnşaat oldu. Fikirtepe Yılmaz Sokak'ta bulunan 18 hak sahibinden 14'ü ile A-Z İnşaat sözleşme imzaladı. 4 hak sahibi ise imza atmak üzere.


İlk imzalar atıldı
Anlaşmaya göre projenin yüzde 50'si hak sahiplerine verilecek. İnşaat Haziran 2011'de başlanacak, 18 ayda teslim edilecek. Hak sahiplerine aylık bin TL olmak üzere toplam 18 bin TL kira parası peşin ödenecek.
 

A-Z İnşaat'ı seçtiler
A-Z İnşaatın anlaşma yapması da sıkı bir pazarlıktan sonra oldu. Emlakçı Yusuf Gübül, yaşananları şöyle aktarıyor:
“Burada yaklaşık 1 yıldır Ekşioğlu çalışıyordu. Hak sahipleri ile toplantılar düzenlendi. Son teklifi yüzde 50 pay, aylık 1.000 TL kira yardımı oldu. Hak sahipleri ise kira yardımını peşin istedi. Çünkü taşınma masrafları, kira için depozito ödeyeceklerdi. Ama Ekşioğlu bu isteklerine olumlu bakmadı. Bu noktada devreye Merit Life girdi ve peşin ödemeyi de kabul etti. 18 hak sahibinden 14'ü imzayı attı. 4 kişi kaldı. Onlar da imzayı atmak üzere.”

 

Fikirtepe'de 49 bin kişi yaşıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın önerdiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise kanunlaştırılması için destek verdiği proje ‘Arsa vatandaştan müteahhit farkı belediyeden' sözüyle start aldı. Bu projeye göre, belediye imar planlarında değişiklikler yaparak depremden etkilenecek bölgelere fazla yoğunluklu inşaat yapılmasını teşvik edecek. Ortaya çıkan ticari gelir ise binaların yenilenmesini sağlayacak. Topbaş'ın önerdiği projenin denenmesi için İstanbul'da iki pilot bölge seçildi. Bunlardan ilki 150 hektar alan ve yaklaşık 49 bin kişinin yaşadığı Kadıköy-Fikirtepe. Fikirtepe'de vatandaşların arsalarını birleştirerek müteahhitlerle anlaşmasını teşfik eden bir model tespit edildi. Bu modele göre 6 katagori belirlendi. Fikirtepe'de parsellerin yüzde 60'ının 200 metrekareden küçük olduğu tespitinden yola çıkılarak, en az inşaat alanı izni 200 metrekarelik parsellere verildi. 200 metreden yukarılara gidildikçe inşaat izinleri artırıldı.

 

Adalar kazandı

İBB Meclisi tarafından onaylanan planda özellikle adalar bazında birleşmeler teşvik edildi. Örneğin ara sokaklarla çevrili bir ‘ada'da oturanlar biraraya gelip anlaşırsa, inşaat emsali 3.70'e çıkıyor. İBB bu izine 'şartlı evet' diyor. Ada'ya izin verilmesi için park, yeşil alan, anaokulu, dini tesis, aile sağlık merkezi yapılması için gerekli alanların kamuya terk edilmesini şart koşuyor. 3.7 oranı ara sokaklar için geçerli. Eğer ada ana caddenin üzerinde ise bu sefer imar izni daha da artıyor.

 

METREKARE EMSAL
200 m2 1.10
201-600 m2 1.15
601-1200 m2 2.48
1201-2500 m2 2.58
2501-4000 m2 2.80
4000 m2 ve üstü 3.10
 

Ortalama 1.5 milyon lira kazanacaklar

Yılmaz Sokak'ta yapılan anlaşma çerçevesinde bir tahmin yapılacak olursa Fikirtepeliler ne kazanacak? 4 bin metrekarelik ada'da yaklaşık 4 emsal uygulanacak. Ancak bu arsada yol, eğitim ve dini alan kamuya terk edilecek. Yaklaşık bin metrekare terk edilirse geriye 3 bin metrekare kalacak. 4 emsal üzerinden ise 12 bin metrekare inşaat yapılacak. Bir daire 100 metrekare olursa 120 daire yapılmış olacak. Yüzde 50 formülünden yarısı müteahhitin yarısı da arsa sahibinin olacak. Bu şartlar altında 60 daire arsa sahiplerine kalacak. Bunlar ise arsa payına göre arsa sahipleri arasında bölüştürülecek. Arsada 18 ortak olduğuna göre kişi başı ortalama 3 daire düşecek. Fikirtepe'ye yakın olan Ataşehir'de 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı ortalama 500 bin TL. Bu şartlar altında anlaşma yapanlar ortalama 1 milyon 500 bin TL kazanmış olacak.

 

Maaşımla tek ev bile alamazdım

32 yaşında ve 2 çocuk babası Murat Sofi, bir anda iki daire sahibi olacak. Güvenlik görevlisi olan Murat Sofi, hep birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirterek, şunları söylüyor: “Yeni imara göre tek başına hareket etmemiz kârlı değil. Bunun üzerine birlikte hareket etme kararı aldık. Doğma büyüme buralıyım ama evlerimiz sorunlu. Gaz bile gelmedi. Hizmet almayı bırakın sokağa ambulans bile giremiyor. Yangın olsa itfaileye aracı ulaşamaz. Sonunda bıktık ve anlaşma yaparak kurtulduk. Temiz bir yerde yaşamak istiyoruz artık. Ayrıca evlerimiz depreme de dayanıklı olacak. Benim yerim 112 metrekare, 2 daire alacağım. Güvenlik görevlisiyim ve maaşla tek bir ev bile almam mümkün değil. 2 evin hayalini bile kuramazdım.”

 

‘Müteahhitler arsa peşinde'

Emlakçı Ali Can, Fikirtepe'nin ilk emlakçısı. Şu anda bir çok müteahhitin arsa peşinde olduğunu söylüyor: “Müteahhitler arsa kovalıyor. Taşyapı geldi ve arsa baktı. Şartı ise arsanın en az 10 dönüm olması. Ama bizde sorun arsa bütünlüğü olmayışı. Öyle olunca arsa sahiplerinin bir araya gelmesi gerekiyor. Şu anda 4 bin metrekarenin üstüne çıkan avantaj sağlayacak. Biz de adaları birleştirmek için uğraşıyoruz. Şu anda bir tek anlaşma yapıldı. Ancak Ekşioğlu gibi firmalar da yeni arsa arıyorlar. Bazı müteahhitlerin pazarlıkları devam ediyor.”

 

Havva Hanım geniş mutfak hayal ediyor

İNŞAAT şirketiyle anlaşmayı henüz imzalamayan 60 yaşındaki Murat Baş, “Biraz daha durumun netleşmesini bekliyorum' derken, 54 yaşındaki eşi Havva Baş, bir an önce anlaşmanın yapılmasını istiyor: “Artık güzel bir evde yaşamak istiyorum. 160 metrekare toprağımız var. 2 ya da 3 ev verebilirler. Büyük ve geniş bir mutfağın hayalini kuruyorum. Bir de siteler yeşillikler içinde. Böyle bir evde yaşamak istiyorum.”

 

Çok kişi anlaşırsa herkesin payı artar

53 yaşındaki Ramazan Güloğlu ile eşi Emine Güloğlu (50) evlerinin penceresinden yorum yapıyor: “Adada 18 kişi anlaştık. Ancak yan adalar da bizimle anlaşırsa herkesin payı artacak. Yeni çıkan imar planına göre biz ne kadar birlik ve kalabalık olursak alacağımız daire sayısı da artacak. Ancak bireysel hareket edilirse herkes kaybedecek. Mühim olan bizim birlik olmamız.”

 

Çok katlı binalar sorun çıkarıyor

Fikirtepe Muhtarı Halil Erdoğan, imar planını desteklediklerini ancak sorunların da yaşandığını söylüyor: “Müteahhitler arsaya göre pay veriyor. Gecekondu ile 5 katlı binaya aynı pay veriliyor. Böyle olunca çok katlı bina sahipleri itiraz ediyor. ‘4 çocuğumla oturuyoruz' diyorlar. Bu durumda olanları ikna etmek gerekiyor. Bu kişilerin bina ücretleri ödenebilir. Bu sorun aşılmadan Fikirtepe'de tam anlamıyla dönüşüm gerçekleşmez.

  • Etiketler:

Yorum Yaz