maritbet girişmaritbet
Esenler'de kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda

Esenler'de kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda

10 yıl içerisinde Esenler'in 3'te 1'inin dönüşeceğini açıklayan Tevfik Göksu bölgede çalışmların devam ettiğini söyledi

Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları “Esenler'de hayatı yeniliyoruz” sloganıyla aralıksız devam ediyor.  Kentsel dönüşüm ilçede toplam 220 bin metrekare alanda sürüyor. 
İlçedeki ilk dönüşüm konutları hak sahiplerine teslim edilirken, 6 ayrı noktada yürütülen çalışmalarla da toplam 10 bin 234 konut üretim bandında. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, 10 yıl içinde ilçenin üçte birinin dönüştürüleceğini söylüyor. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim 2012 tarihinde törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Esenler'de kentsel dönüşüm projesiyle deprem ölçekli çalışmalar birlikte yürütülüyor. İlçenin 6 ayrı bölgesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını gören vatandaşlar, kendi evlerinin de projelere dahil edilmesi için belediyeye başvuruyor. 

esenler kentsel dönüşüm projesi

1 YILDIR GÜVENDE OTURUYORLAR 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla Esenler'de yürüttüğü kentsel yenileme çalışmalarında ilk konutlar, hak sahiplerine teslim edildi. Turgutreis Mahallesi'nde toplam 8.800 metrekare alan içerisinde, Esenler Belediyesi ile İBB'nin ortaklaşa yürüttüğü projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. Vatandaşlar, yaklaşık bir yıldır deprem riskinden kurtulmuş şekilde, güvenle konutlarında oturuyor. Şimdi projenin ikinci etabı için kazma vuruldu. 

262 KONUT YAKINDA TESLİM   

Esenler'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının bir diğer adresi de Oruçreis Mahallesi. Yaklaşık 72 bin metrekare alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları Esenler Belediyesi ile TOKİ işbirliğinde devam ediyor.  Projenin ilk etabındaki 262 konutun inşaatı da tamamlandı. Konutlar yakın zamanda hak sahiplerine teslim edilecek. Bu rezerv konutların tesliminden sonra proje, ikinci etapla devam edecek. 

HAVAALANI TEMELİ MART'TA 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle yıkımların başladığı Havaalanı Mahallesi'nde ise toplam 254 bina ve 1.245 bağımsız konut yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projede, konutların inşasına Mart ayı içinde başlanacak. Toplam 72 bin metrekarelik alanda toplam 2.153 konut, 5 bin metrekare de işyeri inşa edilecek. Alanda yapılacak olan konutların hepsinin dış cephelerinde Selçuklu mimarisi uygulanacak. Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye'de ilk “riskli alan” ilan edilen mahallelerden birisi olan Havaalanı Mahallesi'ndeki projede, yüzde 35 yapılaşma, yüzde 65 yeşil alan olacak. Toplam 7.000 araçlık kapalı otoparkın da yer alacağı projede konutlar, ekolojik bina konseptinde yapılacak. 

TUNA PROJESİ 

Esenler'de “Riskli alan” ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının start aldığı mahallelerden birisi de Tuna Mahallesi'nde.  Burada da toplam; 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. Tuna Mahallesi'nde; 25 bin metrekarelik alana toplam 450 konut, yaklaşık 9.500 metrekare ticari alan inşa edilecek. Projede, 1+1, 2+1, 3+1  ve sınırlı sayıda 4+1 daireler yer alacak.

ÖZEL TEŞEBBÜS DE DEVREDE 

Kentsel dönüşüm çalışmaları, Esenler'de bir taraftan devlet eliyle büyük bir hızla devam ederken diğer taraftan da özel teşebbüsün devreye girmesiyle önemli bir ivme daha kazandı. ESİNDER (Esenler İnşaat Müteahhitleri Derneği) kuruluşu ESİNDER Yapı A. Ş. ve 2 ayrı müteahhitlik firması (Demirler İnşaat, Efor İnşaat) tarafından Nenehatun, Havaalanı ve Menderes Mahallesi'nde yürütülen 5 ayrı özel proje kapsamında, toplam 27 bin 260 metre kare alanda, 859 daire ve 17 bin 370 metrekare yeşil ve sosyal donatı alanı yapılacak. 

10 YILDA ÜÇTE BİRİ DÖNÜŞÜR 

Esenler'deki bir diğer dönüşüm noktası ise Çiftehavuzlar Mahallesi. 85.300 metrekare alan içerisinde 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedefleniyor. Esenler Belediyesi'nin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarına dönük hazırlıkların devam ettiğini belirten Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Şu anda ilçemizde 10 bin 234 konut üretim bandına girmiş durumda. Önümüzdeki 10 yılda Esenler'in üçte birinin dönüşeceğine inanıyorum” dedi. 

100 BİN KONUT İVEDİLİKLE DÖNÜŞMELİ 

Esenler'in zemin itibari ile sağlam fakat konut stoğu açısından son derece sıkıntılı olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler'de yaklaşık 27 bin bina var. Ancak 15 binin imar dosyası bile yok. 146 bin bağımsız bölümden yaklaşık 100 bininin ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Van Depremi öncesinde çalışmalara başlamıştık. O zaman sahada vatandaşlarla konuşurken çok büyük zorluklar çektik. Van Depremi adeta kentsel dönüşüm çalışmaları için milat oldu. Vatandaş dönüşüme daha sıcak bakmaya başladı. Kentsel dönüşümde 3 önemli husus var, o da; devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal akıl. Devlet aklında sorun yok. Devlet ciddi bir şekilde dönüşüme katkı sunuyor. Ancak siyasal akılda bir sorun var. Burada ‘rantsal dönüşüm var' diyenler, Esenler Havaalanı Mahallesi'ni bir görsünler. 6 katlı binalarda temel yok, demir yok. Şu anda açık hava müzesi gibi, isteyen herkes görebilir. Kentsel dönüşümü siyaset üstü görüp, ulusal bir mesele olarak düşünmeliyiz" şeklinde konuştu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"
  • 20.08.2022 09:54

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek ger ...

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!
  • 19.08.2022 15:31

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!

2030 konutun bulunduğu Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabında ...

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!
  • 17.08.2022 09:43

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin en büyük ...

Esenler'in dönüşümünde son durum!
  • 18.08.2021 13:47

Esenler'in dönüşümünde son durum!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Eski Metris Kışlası'nın olduğu ask ...

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!
  • 08.10.2020 15:35

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Esenler'de Kentsel Dönüşüm Projesi 1617 ...