maritbet girişmaritbet
Esenler’de dönüşüm harekâtı son sürat devam ediyor!

Esenler’de dönüşüm harekâtı son sürat devam ediyor!

Kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Esenler’de Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu 10 yıl içinde konutların birçoğunu yenileyeceklerini belirtti.

Kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ile bir araya geldik. 10 yıl içinde ilçedeki konutların yüzde 30'unun yenileceğini belirten Göksu, Esenler'in farklı noktalarında yürütülen çalışmalarla da toplam 10 binin üzerinde konut üretileceğini belirtti. 

Kentsel dönüşümde hangi noktadasınız? 

Turgut Reis Mahallesi'nde toplam 8 bin 800 metrekare alan içerisinde, KİPTAŞ ile ortaklaşa yürüttüğümüz projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. Projenin ikinci etabı için yıkımlar tamamlandı. Esenler'deki dönüşüm çalışmalarının diğer adresi de Oruçreis Mahallesi. Yaklaşık 72 bin metrekare alanda yürütülen çalışmalar, TOKİ işbirliğinde devam ediyor. Projenin ilk etabındaki 262 konutun inşaatı tamamlandı, daireler kurayla teslim edildi. İkinci etapta boşaltılan binaların yıkımına başlandı. Tuna Mahallesi'nde de mülkiyet problemi bulunan toplam 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. 25 bin metrekarelik alana toplam 800 konut inşa edilecek. 

Bakanlar Kurulu tarafından ilk riskli alan ilan edilen Havaalanı Mahallesi'nde durum ne? 

Havaalanı Mahallesi'nde de kentsel dönüşüm kapsamında toplam 254 bina ve 1200 bağımsız konut yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Emlak Konut ile ortaklaşa yürüttüğümüz projede, yıl sonuna kadar konutların hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Toplam 72 bin metrekarelik alanda yürütülen projede, yüzde 35 yapılaşma, 65 yeşil alan olacak. 

BELEDİYEYE DE PAY VERİLSİN 

İmar Kanunu'nda yapılacak değişikliklere yatırımcılar tepkili. Siz ne düşünüyorsunuz?

Sistemli bir şekilde uygulanabilir ve iyi formüle edilebilirse şehre yansıması açısından çok adaletli girdisi olur. Aslında burada söz konusu olan ve hedeflenen, şehirde adaleti sağlamaktır. Şimdi diyelim bir cadde açıyorsunuz. Bir vatandaşın evini yıkıyorsun, ancak bir arkadaki sokakta olan bina caddeye bakar hale geliyor. Dolaysıyla biri mağdur, biri de abâd oluyor. İşte böyle durumlarda devlet, binasının değeri artandan bir değer artışı vergisi alarak diğer hizmetlerde kullanmak istiyor. Bu değer artışlarından dolayı alınacak vergiden ilçe belediyelerine de pay verilmelidir. 

Belediyeler gelir üretmek adına şehir planlarına bakılmaksızın imar artışı yapabilir mi? 
Hayır yapamaz. Şehir dediğiniz şey, aynen sınırları belli bir kutu gibi. Bu kutunun alabileceği malzeme sınırlı... Şehir, nihayetinde sınırları belli bir toprak parçası. Bunun üzerine ne kadar artı yük bindirirseniz sınırları zorlarsınız ve bir gün sınırlar çatlar, nefes alamaz hale gelir. 

HERKES 'BAŞKANIM BİZİ DE PROJEYE DAHİL ET' DİYOR 

Hedef kaç bin konut? 

Şu anda ilçemizde 10 binin üzerinde konut ya üretim, ya da proje aşamasında. Yani ilçemizdeki ilk hedefimiz olan yeni 10 bin konut hedefini aşmış durumdayız. Esenler'de 1 kilometrekareye 68 bin kişi düşüyor. İstanbul'daki ortalamanın 5 katı nüfusa sahibiz. Konutlar hak sahiplerine teslim edildikçe vatandaşlar sürekli belediyeye gelip 'Başkanım bizim binayı da dönüşüm projesine dahil et' diyor. Çalışmalar bu hızla devam ederse Esenler'de 10 yıl içinde konutların yüzde 30'u yenilenir. 

ESENLER'E ANNE ÜNİVERSİTESİ KURACAK

1 milyar TL bütçe ile 5 yılda 73 yeni projenin inşa edileceğini söylemiştiniz. Bu projeler neler? 

Bunun içinde kentsel dönüşüm de, sosyal dönüşüm de, kültürel ve sağlık dönüşümü de var. Yeni kültür merkezlerinden spor salonlarına, parklardan sosyal projelere kadar birçok çalışma yürütüyoruz. Örneğin, Esenler Spor Köyü Sporcu Eğitim Merkezi, Dede-Torun Merkezi, İkinci Bahar Kıraathanesi, Çocuk Sokağı, stadyum, Anne Üniversitesi, Çocuk Üniversitesi, 'Açığınızı Kapatıyoruz' gibi projeler... 

Kentsel Dönüşüm Müzesi de bu projeler arasında mı? 

Evet... KİPTAŞ ile birlikte kuracağımız müzede, gelecek kuşaklara nereden nereye geldiğimizi göstereceğiz. Geçmişte mühendislik hizmeti almadan, imalat hataları ile dolu, çarpık ve donatısı bulunmayan yapılardan nasıl güvenli konutlara geçiş olduğunu gözler önüne sereceğiz. 

HER SOKAĞA KAMERA

Kentsel dönüşüm dışında en önemli projeniz nedir? 

'Güvenli Şehir' projesi. Esenler'in her sokağını kameralarla takip edeceğiz. Böylece, gayri kanuni tüm faaliyetleri en aza indirmeyi, hatta sıfırlamayı hedefliyoruz. Telekomünikasyon firmalarıyla hayata geçireceğimiz projenin altyapısını oluşuyoruz. Türkiye'de bir ilk olacak. 

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...